jeść cały rok, ponieważ lubi skarby lata zamykać w słoikach i korzystać z nich wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Tak więc szczaw pasteryzujemy w słoikach i mamy na zimę. Teraz też skorzystaliśmy właśnie z ubiegłorocznej produkcji, chociaż wy, jeśli chcecie, możecie oczywiście zrobić tę zupę ze świeżego szczawiu. Ja szczawiową zawsze znałem jako lekką zupę, ot tak do zjedzenia(...)będzie gotowy wyjmujemy mięso, obkrawamy z kości i odkładamy na bok. Wyjmujemy włoszczyznę. Marchewkę możemy pokroić w kostkę i wrzucić ponownie. Resztę warzyw możemy wykorzystać na przykład od sałatki jarzynowej, aby nie marnować jedzenia. Dodajemy do bulionu kaszę jęczmienną, przepłukaną wcześniej zimną wodą, solimy i pieprzymy. Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy po tym czasie szczaw i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy
Marder&Marder Manufacturestanowić wyśmienity nie tylko obiad, ale także kolację lub śniadanie (dla tych, co lubią wytrawne posiłki o poranku). Polecam podać ją lekko podgrzaną (wg mnie najlepsza), w towarzystwie lekkiej sałatki winegretem. Inspiracja: Zawsze głodna Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej (około 1,5 woreczka) 2 jajka 2 łyżki tartego sera, np. parmezanu(...)odstawić na 10 minut na sitku, aby puściła sok (ja poza sezonem używam mrożonej, więc tylko ją odmroziłam i odcedziłam, polecam ten trik, bo nie przepłacam za nią w zimę). Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, a suszone pomidory w paski. Jogurt naturalny wymieszać z 2 jajkami, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano. Na podpieczony spód wyłożyć podsmażonego kurczaka
Fabryka pomysłówWiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy wypadają, paznokcie też zostawiają wiele do życzenia. Boli każda komórka naszego ciała. Dobija zmienna pogoda i skoki ciśnienia. Wszystko nas drażni i najchętniej nie wychodzilibyśmy z łóżka. Syndrom zmęczenia wiosennego, popularnie zwany przesileniem(...)produktem do przygotowania czerwonego barszczu bez gotowania, tzn. dodajemy go do wcześniej przygotowanego wywaru/zupy i serwujemy. Z ukiszonych buraków można wycisnąć sok w sokowirówce, są też świetnym dodatkiem do sałatek, i mają znacznie więcej substancji odżywczych od buraków gotowanych i pieczonych. Czas przygotowania: 6-7 dni Składniki: Kiszone buraki podstawowe: 1 kg buraków, łyżka soli, 3-5 ząbków
SzczyptaSmaQwłaśnie… Można się zrazić do pobytu w tym mieście, kiedy przytłaczają nas tłumy na Krupówkach, na stoku, na szlakach, szczególnie na szlaku do Morskiego Oka czy na Giewont. Zimą dobrze jest wybrać się do Zakopanego przed sezonem feryjnym, ceny kwater są jeszcze przystępne i ludziska nie depczą nam po piętach. Tym razem nasza wizyta w Zakopanem miała na celu(...)różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe
Tajemnice Smakuwszyściutkie wyrosły. Szkoda było mi ich przerywać, to rosną a ja muszę zakasać rękawy do roboty :D Jako pierwsze będą ogórki konserwowe. W następnej kolejności kiszone, w musztardzie i sałatki. Dziś napiszę jak robię te w occie. Składniki: * ogórki * 1 szklanka octu * 4 szklanki wody * ziele angielskie * liście laurowe * czosnek * gałązki kopru z kwiatem * liście winogron * korzeń chrzanu * liść chrzanu(...)pewność, że wszystkie słoiki się domkną. Później tylko robię rundki z kuchni do spiżarni :D Czuję, że dwa tygodnie będzie samej zabawy z ogórkami :D Ale za to zimą.....no właśnie, teraz troszkę roboty a zimą będę tęsknić do takich robótek i zajadać się przetworami :D Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąsłońca za oknem jest coraz mniej. Jeśli czujemy się smutni, zniechęceni, to znak, że brakuje nam energii. Doceniajmy sezonowe bogactwo warzyw i owoców, także w czasie jesieni i zimy. Warto zaopatrzyć się w porządny blender kielichowy do miksowania koktajli. Taki mam już od kilku dobrych lat i sprawdza się również jako pomocnik w przygotowywaniu kremowych, sycących i rozgrzewających zup. Przez(...)pochrupania. Tym razem postawiłam na blanszowane, ekologiczne migdały, które podobnie jak nasiona dyni, pestki słonecznika i sezamu oraz orzechy są bogactwem minerałów i kwasów tłuszczowych. To doskonałe dodatki do sałatek, kasz czy owsianek. Pestki i ziarna, przed wykorzystaniem, najlepiej podprażyć na suchej patelni, wtedy wydobędziemy z nich to, co najlepsze! Najważniejszym krokiem, zanim jeszcze zaplanujemy codzienne menu śniadaniowe, jest
Moja smaczna kuchniaminut. Taka fasolka smakuje mi równie mocno jak jej tradycyjny odpowiednik (który zresztą uwielbiam) dlatego latem, kiedy mamy sezon na fasolkę szparagową nie może jej zabraknąć na naszym stole. Zimą natomiast danie można przygotować z fasolki mrożonej. Jest to świetna alternatywa, kiedy nie chce wam się czekać kilku godzin, aż sucha fasola się ugotuje, albo np. zapomnicie ją namoczyć(...)align="aligncenter" width="1200"] Fasolka szparagowa po bretońsku – pyszne danie jednogarnkowe[/caption] Zobacz inne przepisy na potrawy z fasolką szparagową: Makaron Z Fasolką Szparagową I Pesto Z Jarmużu Szybka Sałatka Z Fasolką Szparagową I Boczkiem Kurczak Z Warzywami W Sosie Serowym Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit) Warzywa Z Kiełbasą Czyli Pyszny Pomysł Na Obiad Zapiekanka Z Makaronu, Kurczaka
e-PrzepisyKulinarneCo zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i
Dorota Smakujewłasny jest pyszny w smaku, oraz bardzo aromatyczny, ale polecam też inne przepisy na sosy: Błyskawiczny sos śmietanowy. Sos śmietanowo-serowy Sos szpinakowo-śmietanowy . Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj Przepis na sos holenderski . Przepis na schab w sosie własnym , dla 3-4 osób, my liczymy po 2 plastry schabu(...)pieprzem, aby był ciemniejszy możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Podczas duszenia schabu sos powinien odpowiednio zgęstnieć. ja podałam schab w sosie własnym z ziemniakami z koperkiem, oraz z letnią sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, ogórków małosolnych, oraz rzodkiewki. Smacznego! Moje rady: Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa i cebuli na brązowy kolor oraz dodaniu sosu sojowego. The post Schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszny i lekki deser. Szkoda, że nie będzie można go robić w zimie… Składniki na pudding: 2/3 filiżanki białego ryżu + 1/3 filiżanki tapioki + 2 filiżanki wody opcjonalnie: coś do posłodzenia Składniki na sos: 1 szklanka jeżyn lub więcej kilka łyżek wody kilka(...)kuchni). A kto chce załapać choć kilka podstawowych zwrotów, niech zajrzy tutaj . Dziękuję , dzień dobry czy do widzenia wypowiedziane przez obcokrajowca zawsze wywoływało uśmiech. Frytki, panierowany kalafior i sałatka Jakieś takie blade wszystko, ale pyszne było: gulasz warzywny i zupa z pieczonym czosnkiem Zupa cebulowa i warzywa z patelni z fetą i pieczonymi ziemniakami I dzień
Qlinarnie i Qlinarniezasadotwórcza, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu . Ma ocieplające właściwości, nie wychładza organizmu od wewnątrz i w związku z tym jest polecana wszystkim osobom, które marzną zimą. wychłodzony organizm – ma bardzo silne właściwości odżywcze. neutralizuje nam nadmiar kwasów żołądkowych dzięki czemu skutecznie zwalcza zgagę. By dobrze zabrać się za przygotowanie posiłku w oparciu o nasz produkt zbożowy(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze. Ingredienti
w mojej kuchniprawda śniegu tej zimy ani mrozów prawdziwych nie mamy, ale jest zimno i ponuro 🙄 To też chce mi się gorącej i pożywnej zupy 🙂 A ponieważ lubię buraczki w każdej postaci będzie barszcz ukraiński w odchudzonej wersji 😍 bo bez wywaru mięsnego i nie zabielany. Ja wzbogaciłam swój talerz jajkiem sadzonym na odrobinie szynki tradycyjnej. Wy możecie go pominąć, w zamian(...)ząbki czosnku. Gotować ok. godziny. Po czym wyciągnąć buraki z wywaru i dodać mrożoną zupę kalafiorową i majeranek. Połowę buraków pokroić w kostkę ( resztę odłożyć, można wykorzystać do sałatki ) wrzucić do garnka z zupą i gotować jeszcze 10 minut. Uzupełnić gorącą wodą ewentualnie odparowany wywar. Na koniec doprawić sokiem z cytryny lub octem, posolić i popieprzyć do smaku. Można
Kulinarne przemysleniawiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane(...)Wysępiłam dla Was oryginalny przepis. I dla siebie, no dobra. Jedyne co w nim zmieniłam to ilość octu (w oryginale jest 1,5 szklanki). Kiedy pierwszy raz próbowałam tej sałatki była dla mnie zbyt octowa. A wiecie jak kocham ocet. Stwierdziłam, że skoro dla mnie to było trochę za dużo, dla innych może być dużo za dużo. A, i zmniejszyłam
Kardamonovywiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane(...)Wysępiłam dla Was oryginalny przepis. I dla siebie, no dobra. Jedyne co w nim zmieniłam to ilość octu (w oryginale jest 1,5 szklanki). Kiedy pierwszy raz próbowałam tej sałatki była dla mnie zbyt octowa. A wiecie jak kocham ocet. Stwierdziłam, że skoro dla mnie to było trochę za dużo, dla innych może być dużo za dużo. A, i zmniejszyłam
Kardamonovy