salatka na zime - 2158 przepisów (strona:123/144)

Domowe sposoby na wilgoć w domu 110

Domowe sposoby na wilgoć w domu Jak się pozbyć wilgoci Domowe sposoby na wilgoć w domu to przede wszystkim częste wietrzenie mieszkania, dobra wentylacja, zamontowanie rozszczelniaczy

Cztery Fajery
Dlaczego warto jeść kiszonki? I jak zrobić szybki barszcz czerwony 160

kiszonki najczęściej sięgamy jesienią i zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich popularność wzrasta też przed okresem Bożego Narodzenia. Bo czy ktoś może wyobrazić sobie swój świąteczny stół bez pierogów z kapustą i grzybami, pysznego czerwonego barszczu z dodatkiem zakwasu czy drożdżowych, kapusty wigilijnej czy drożdżowych kapuśniaczków? Ale kiszonki, to nie tylko kapusta kiszona czy tradycyjne kiszone ogórki(...)kapusty czy buraczków. Ale rozsmakowałam się też np. w kiszonej rzodkiewce czy kimchi. Kiszonki można podawać jako dodatek, przekąskę, smakują też świetnie sama. Warto też z nich robić różne sałatki. W święta oczywiście obowiązkowo zakwas z buraków, który pijemy też dla zdrowia. Moja mama go uwielbia. Zakwas z buraka , to sposób na wiele dolegliwości, świetne wsparcie dla mikroflory jelitowej

Słodkie okruszki
Tydzień Kuchni Chilijskiej w warszawskim Hotelu Bristol 127

bardzo wydajna . Chile jest największym na świecie eksporterem świeżych borówek, winogron i śliwek oraz wiceliderem w sprzedaży czereśni i awokado. Również wiele innych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków(...)Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado Do nich podano wino Terrunyo Sauvignon Blanc o mocniejszej strukturze i przyjemnym finiszu. Dania rybne: Morszczuk / fioletowa kukurydza / sałatka chilijska Curanto(5) / łosoś / zielona pietruszka i czosnek Do dań rybnych w kieliszkach zagościło Marques De Casa Chardonnay. Złożone o dobrej jedwabistej strukturze. Dominowały aromaty dojrzałych owoców, ananasów, bananów

królestwo garów
Pierożki empanadas z wołowiną 77

success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Lubisz meksykańskie smaki? Zajrzyj koniecznie do takich dań: Naleśniki meksykańskie Meksykańska lasagne Kuchnia meksykańska – przepisy Sałatka meksykańska z krewetkami Kurczak pieczony po meksykańsku Sałatka meksykańska z kurczakiem Jajka po meksykańsku – huevos rancheros Burrito z kurczakiem Fajitas z kurczaka Chilli sin carne Tacos z grillowanym kurczakiem Burrito z chilli con carne(...)górze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 o C i piecz je przez 25 minut. Upieczone pierożki podawaj z guacamole lub innym meksykańskim sosem. Są doskonałe na ciepło i zimo. SMACZNEGO! Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki  sklep  i znajdź

nietylkopasta.pl
Kalamondyna – zdrowotne korzyści i zastosowania w kuchni 22

kwiatami, które wydzielają przyjemny zapach, co sprawia, że staje się atrakcyjna zarówno wizualnie, jak i dekoracyjnie. Kalamondyna najlepiej czuje się w: pełnym słońcu, ciepłych warunkach, jasnych oraz chłodniejszych miejscach zimą. To roślina łatwa w uprawie: doskonale rośnie w doniczkach, przez co idealnie nadaje się do ogrodów, jak również na balkony czy tarasy. Jako roślina ozdobna, kalamondyna zachwyca kępiastym pokrojem oraz(...)pieczywa lub deserów. Marynowanie kalamondyny to kolejny sposób na jej kreatywne wykorzystanie. Owoce można zanurzyć w occie lub syropie cukrowym, co tworzy unikalne dodatki do potraw mięsnych oraz sałatek. Tak przygotowane kalamondyny stanowią doskonały kontrast dla słodszych dań, a także efektowną dekorację talerza. Te różnorodne zastosowania sprawiają, że kalamondyna jest niezwykle wszechstronnym składnikiem w kuchni, który wzbogaca potrawy swoją intensywną

Marcepanowa kuchnia
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 102

kilka sposobów. Jest to albo granola, albo płatki gryczane i jaglane typu overnight, czyli zalewane wieczorem wodą lub mlekiem z rozmaitymi suszonymi i świeżymi owocami. Albo, tak jest teraz zimą: płatki kukurydziane z mlekiem, siemieniem lnianym, otrębami i bananem. Bardziej urozmaicone mamy kolacje: sery białe, miękkie i dojrzewające, mozzarella, haloumi, czasem kilka plastrów chorizo, albo suszonej szynki, rzadziej pasztet(...)powinni. Jarmuż, twardawy, charakterny świetnie pasuje do pozostałych składników. Przed włożeniem do misy zblanszowaliśmy liście, żeby lekko zmiękły. Zobacz przepis W środę było inne “przekręcone” danie Sałatka Cezara z jarmużem i awokado O ile do sushi daliśmy zblanszowany jarmuż to do sałatki Cezara poszedł na surowo, porwany na małe kawałki. I smakował super! Nie był co prawda

Niedzielny kucharz
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 186

owsa, czysty i orzeźwiający. Dla mnie był wyczuwalny, bo znam ten smak, kiedy w ubiegłym roku robiłam krem z sokiem z owsa do wielkanocnego mazurka. Staram się pod koniec zimy i wczesną wiosną hodować różnego rodzaju zieleninę i wykorzystywać ją w kuchni w różnorodny sposób. Jest to dobry czas na kiełkowanie ziaren. Świeża trawa z owsa jest również świetna(...)Można je pić dodając do wody, albo dosypywać do potraw. Między innymi do białych serów, jogurtów, kanapek, panierek, farszów, sałatek, sosów, chleba i wielu innych dań. Są nasionami żelującymi, podobnie jak siemię lniane, które ma zbliżone właściwości do chia. Robiąc oddzielnie dwa farsze, odkryłam ich właściwości żelujące nawet w serze. Ser po dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej

Leśny Zakątek
Grypa w pełni – popraw odporność 190

Sezon grypowy w pełni, mamy szczyt zachorowań. W przychodniach pojawia się coraz więcej pacjentów z objawami grypy i przeziębienia. Warto zatem wiedzieć w jaki sposób odróżnić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 120

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne

Moja Delicja
Sałata rzymska z roszponką wg Aleex 141

Wczoraj wpadłam na chwilę do pracy, aby podpisać dokumenty. Na stole leżała książka, o której mówiła mi kilka dni temu koleżanka. Zapewniała, że muszę ją przeczytać

W mojej kuchni
Łazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu 74

Przepis na tradycyjne łazanki z makiem na Wigilię! To przepis z babcinego zeszytu. Zobacz, jak stworzyć to wigilijne danie. Kiedy ugotować łazanki? Łazanki najlepiej będą smakować

Via Gusto
Ketchup z cukini od babci Ali 178

Ketchup z cukini.  Ketchup z cukini       Doskonale doprawiony, lekko pikantny domowy ketchup z cukini i cebuli do słoików. Keczup z cukinii jest

Moja Książka Kucharska
Włoskie bułeczki ziołowe 167

też posmarowane masłem. Ich nieduże rozmiary tworzą z nich idealną bazę do przygotowania niewielkich przekąsek imprezowych - kanapeczek, grzanek i mini hamburgerów. Można je również podać jako dodatek do warzywnej sałatki, np. caprese czy greckiej. Przygotowując bułeczki ziołowe opierałam się na przepisie na mini focaccie z bloga Filozofia smaku. Do bułeczek dodałam dodatkowo nasiona kopru włoskiego, ponieważ lubię ich smak(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posypanej mąką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut.  Uwagi:Zimą ciężko jest mi znaleźć w domu miejsce odpowiednio ciepłe do rośnięcia ciasta drożdżowego, dlatego ustawiam miskę przy piekarniku nagrzanym do najniższej temperatury

Chilli Czosnek i Oliwa