wiadomo, że te wczesne rzuty ogórków nie są w 100% takie jak być powinny. Myślę jednak, że początek sierpnia to całkiem dobry czas na rozpoczęcia robienia zapasów na zimę. Planów i pomysłów jak zwykle na ogórki mam masę, tylko nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać. W tym roku więc też muszę się znowu trochę ograniczyć. Póki co mam przygotowane(...)Wysępiłam dla Was oryginalny przepis. I dla siebie, no dobra. Jedyne co w nim zmieniłam to ilość octu (w oryginale jest 1,5 szklanki). Kiedy pierwszy raz próbowałam tej sałatki była dla mnie zbyt octowa. A wiecie jak kocham ocet. Stwierdziłam, że skoro dla mnie to było trochę za dużo, dla innych może być dużo za dużo. A, i zmniejszyłam
KardamonovyBruschetta w słoikach Rewelacyjna włoska przekąska, idealna do grzanek i na chlebek z mozzarellą. Świetnie sprawdzi się w zimie, gdy sklepowe pomidory nie smakują już najlepiej, wystarczy wtedy wyjąć słoiczek i delektować się smakiem lata. Polecam! Składniki: 2 kg pomidorów (użyłam pomidorów malinowych) Zalewa: 125ml białego wina 125ml wody 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka(...)wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia. *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Bruschetta w słoikach pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkonsystencję) czy do chociażby do szybkich lodów bananowych. Podobna zasada dotyczy owoców sezonowych - jeśli mamy trochę wolnego miejsca, spokojnie możemy kupić większą ilość np. truskawek i zamrozić je na zimę. W sezonie kg tych owoców kosztuje kilka zł, natomiast ceny mrożonek to minimum 10 zł/kg. Mrozić możemy też zieleninę (tu przypomina się koperek w pudełku pod lodach), zioła(...)ważna kwestia, którą szerzej opisałam tutaj) . Mowa tutaj o NIERAFINOWANYM oleju, a nie zwykłym kujawskim. Oliwa z oliwek to produkt przereklamowany, za który niepotrzebnie przepłacamy. Zamiast tego do sałatek wybieraj nasz rodzimy olej rzepakowy czy lniany. Mam nadzieję, że przekonałam Was, że zdrowe odżywianie nie równa się bankructwo. A jakie są Wasze sposoby
Powiedz dietom nieBoże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te
Ugotowane pozamiatanejego zjedzenia. Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej(...)gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalnePomysły na prezenty na Święta Co kupić pod choinkę. Pomysły na prezenty na Święta dla najbliższej rodziny zazwyczaj nasuwają się same. Problem pojawia się
Cztery FajeryZapewne wiewiórki mają dobry zmysł i wiedzą co jest im potrzebne zimą. Dlatego też co roku ubiegają nas w zbiorze orzechów. W tym roku było inaczej. Owszem, orzechów było naprawdę dużo. Zebrałam nawet słoik w czerwcu na nalewkę. Do końca lata zielonych kulek było sporo a wiewiórki mimo codziennej pracy nie zdołały nam wszystkiego zabrać. Z tego co pozrzucały nazbierałam(...)zakopane przez wiewiórki. Nalewka z czerwcowych orzechów A do czego możemy wykorzystać orzechy w kuchni? Przede wszystkim w postaci surowej jako przekąska albo dodatek do musli czy sałatek. Rozkruszone orzechy dodajemy do jogurtu albo do gęstej owsianki z płatków górskich. Orzechy dodajemy także do ciast, deserów, lodów. Z jesiennych orzechów robiłam smakołyk z masą krówkową a z czerwcowych
prawdziwe jedzenietrudna, jednak po zbiorze pojawia się pytanie, jak przechowywać czosnek? Sposobów jest co najmniej kilka. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji – wybierz najlepszą dla siebie! Jaki czosnek można przechowywać na zimę? Przechowywanie czosnku w domu jest szczególnie opłacalne, gdy mamy możliwość zakupienia tego warzywa w większej ilości ze sprawdzonego źródła lub samodzielnie go wyhodowaliśmy we własnym ogródku. Choć czosnek jest dostępny(...)pogodne dni na podwórko. Po kilku dniach czosnek będzie obsuszony, a jego łupiny będą charakterystycznie pękać podczas obracania go w rękach. Wówczas należy rozważyć, jak przechowywać czosnek na zimę. Najpopularniejszy i najbardziej efektowny sposób na domowe przechowywanie czosnku to oczywiście zaplatanie główek wraz z zasuszonymi pędami w warkocze (lub po prostu zakup gotowego warkocza czosnku). I choć taki element wniesie
Rozdomowionamożna kupić przez większą część roku) wtedy pociesza mnie myśl, że w zamrażarce mam sporo pokrojonej w kawałeczki, zielonej piękności i mogę się nią jeszcze kilka razy w zimie nacieszyć. Dzisiaj podam jeden z przepisów na faszerowaną cukinię. Tym razem wersję bezmięsną. Cukinia faszerowana pieczarkami, kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami. Składniki: 2 cukinie (15-20 cm każda(...)kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama
Moja Mama Gotujekapusta, ogórki, pomidory. Kluczowe jest jednak umiejętne dobieranie składników tak, aby tworzyły harmonijną całość z daniem głównym. Na przykład surówka z kiszonej kapusty doskonale współgra z mięsami, podczas gdy sałatka z ogórków i pomidorów świetnie uzupełnia rybne specjały. Co więcej, surówki poprawiają estetykę serwowanych potraw. Ich kolorowe składniki sprawiają, że talerz staje się bardziej apetyczny i zachęcający do spróbowania(...)akcentu. Latem świeże: ogórki i pomidory wprowadzają orzeźwiający smak, idealny na gorące dni. Jesienią można wykorzystać warzywa korzeniowe, takie jak: buraki , seler naciowy , które nadają potrawom głębszy wymiar smakowy. Zimą natomiast kiszone warianty warzyw – na przykład: kapusta kiszona , ogórki kiszone – wzbogacają dania o cenne probiotyki dzięki procesowi fermentacji. Dodatkowo sezonowe owoce, takie jak: jabłka , gruszki , mogą wnieść interesujący akcent
Marcepanowa kuchniaCUDOWNY SŁONECZNY DZIEŃ ! ! ! :) a do tego 3-godzinny spacer ;) coś mi się zdaję, że po zimie przyjdzie od razu lato;p Ciasto znalazłam już jakiś czas temu na stronie kotlet.tv i wczoraj w ramach mojej indywidualnej, jednoosobowej akcji "pieczenie na poprawę humoru" w końcu zabrałam się do pieczenia ;) Składniki: 1 szklanka otrębów pszennych firmy Kupiec 1 szklanka(...)tego co miałabym w szafce i lodówce bo zdarza się, że świecą pustkami i wtedy dostaliby tylko herbatę;p ale kiedy mam zaplanowaną wizytę zazwyczaj serwuję sałatkę owocową, jest niezawodna ;) 6. Facet w kuchni to ..... ? z otaczających mnie przypadków to KATASTROFA, jednak chodzą słuchy że mężczyźni to najlepsi kucharze ;) 7. Moją żelazną zasadą jest? nigdy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWiem, że ostatnio dodaję mało wpisów ale jest to spowodowane przyjazdem moich wnuków do mnie na wakacje i na komputerze siedzę mniej. Ale jakoś teraz mam
Gotuję TestujęJedną z bardziej inspirujących książek jakie ostatnio czytałam było “ Naturalnie ”. Alaina Ducasse’a. Zachęca ona, żeby bawić się przepisami i wymieniać składniki na bardziej sezonowe a
Ugotowane pozamiataneDo przygotowywania przetworów zawsze miałam bardzo sceptyczne podejście, bo po co, nie ma sensu, nie chce mi się... Z reguły wyglądało to tak, że było odgórne
Kuchnia moimi oczami