5/5 - (2 votes) Surówka Marsjańska z czerwonej kapusty Surówka z czerwonej kapusty to niemal obowiązkowa pozycja w naszym domu . Przynajmniej raz w miesiącu musi gościć na
Ogrodnik w podróżyKonfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć
Cztery Fajeryprzemyśleń. Mało ostatnio w nas natchnienia. Ciepłe dni gonią nas na świeże powietrze (nawet z planszówkami wychodzimy na trawę), goni nas też wszystko to, co jeszcze nie uprzątnięte po zimie. Doba nie wystarcza na połowę zaplanowanych czynności, czasu mało, wyrzuty sumienia dokładają swoje (prowadzimy bloga, a tak mało poświęcamy Wam ostatnio czasu…). Popełniłam też to, co wydawało mi się(...)realizować ;) ). Wymyślamy, przestawiamy, zmieniamy. Debatujemy godzinami. Ale spokojnie. To nie męczy:) Wręcz przeciwnie. Ku przerażeniu niektórych, dodaje jeszcze więcej energii. I otwiera umysł :) Też tak macie? Tę sałatkę (nie licząc czasu potrzebnego do upieczenia batatów ) robi się w niecałe 5 minut. Ideał dla kotłujących się głów. Składniki 2-3 bataty (słodkie ziemniaki) 100 g szynki parmeńskiej w plastrach
OliveandThymePomysł na lekką w smaku, wegetariańską i bardzo sycącą sałatkę. Do jej przygotowania będzie potrzebować komosę ryżową, świeży szpinak, miękką oraz soczystą gruszkę, dojrzałego granata i kozi ser. Co ciekawego, sałatki nie polałam żadnym sosem ani jej nie przyprawiłam, a pomimo tego była soczysta i smaczna w smaku. Poniższa sałatka to pomysł na lekkie, drugie śniadanie, np. szkoły/pracy. Będzie(...)kozi pokroić na mniejsze kawałki. Na talerze rozłożyć szpinak, następnie dodać komosę ryżową, gruszkę, pestki granatu i kozi ser. Pomysł na danie z ebooka Pauliny Stępień "Lunchbooksy jesień-zima
Ugotowaćczasie menu na tydzień będzie powstawało właśnie w kuchni rodziców. Sami jesteśmy ciekawi co z tego wyniknie… Gdzie jest nasza kuchnia? Częściowo w tej furgonetce… Upał czy zima, teściowa, nie teściowa, własna kuchnia czy jej brak – coś jeść trzeba. I ważne żeby to „coś” było lekkie, a przede wszystkim łatwe w przygotowaniu. W tym tygodniu(...)lato – wygląda następująco: Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Chłodnik z pomidorów Piątek: Spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto Artykuł Menu na tydzień: lekkie przepisy na lato
Niedzielny kucharzCóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i
Be Fit Be StrongCóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki
Be Fit Be StrongAntipasti/antipasto są to tradycyjne włoskie przystawki podawane na stół przed głównym posiłkiem alby pobudzić apetyt. Najpopularniejszym antipasti jest carpaccio i nadziewane oliwki. Nigdy mnie nie kusiły
sierotka maRysia w kuchniciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję je do słoików i przechowuję w chłodnym miejscu na zimę. Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje. Spróbujcie Sami, polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 12 słoiczków(...)oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut. Krok 2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Można zapasteryzować. Smacznego
Moja Książka Kucharskamoja siostra na chrzciny najmłodszego, od tamtej pory robimy regularnie na różne uroczystości rodzinne. Na święta również ją planuję. Przepis znajdziecie TUTAJ 5. Sałatka z pieczonego kalafiora Na sałatkę z pieczonego kalafiora natrafiłam na blogu Marzenki. Od razu mnie zaintrygowała i zaciekawiła. Nie robiłam jej jeszcze, bo czekam na specjalną okazję, a święta są taką właśnie okazją. Pieczony kalafior(...)galaretce. Pyszne, orzeźwiające, nie jest tak ciężkie jak większość przekładańców (choć te "cięższe" są też pyszne i mają swój urok). No i takie radosne, słoneczne, lekka namiastka lata w zimie :) Przepis jest TUTAJ 7. Sernik oreo To ciasto pokochałam odkąd je tylko zobaczyłam na blogu Pauli. Paula robi przepiękne zdjęcia i ten sernik zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia. Z dodatkiem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieStaropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.comStaropolski sos grzybowy przygotowujemy z aromatycznych grzybów zebranych jesienią w polskich lasach, a potem suszonych, by móc z nich korzystać przez cały rok. Tradycyjna kuchnia polska
smakowitehistorie.com