zimę. SKŁADNIKI : 2 kg ogórków 2 cebule 2 łyżki soli 4 łyżki cukru 1/2 szklanka octu 3 duże ząbki czosnku 1 duży pęczek koperku PRZYGOTOWANIE : Ogórki i cebulę szatkujemy, dodajemy sól, cukier i ocet. Odkładamy na 2-3 godziny aż puszczą soki. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany koperek. Mieszamy. Sałatkę nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzetworów na zimę. Od kiedy mam cukinię z własnego ogrodu to sięgam po nią bardzo często. Pomimo, że mam swoje ulubione i sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii to co roku staram się zrobić coś nowego. I tak w poszukiwaniu nowego przepisu wpadła mi w oko cukinia po gruzińsku. Cukinia po gruzińsku to rodzaj sałatki do słoików. Plusem takiej sałatki
Danka Pichcimiejsce aby spędzić zimę. Choć nie jest tu zbyt ciepło, to na pewno nie można powiedzieć że jest zimno. Temperatura pod koniec stycznia to ok 18 stopni w najcieplejszym momencie dnia, co sprawia że pobyt w Hiszpanii jest dla mnie bardzo przyjemny. Hiszpanie używają dużą ilość oliwy do różnych potraw, co dla nas jest zadziwiające. Sałatka wydaje się jakby miała
Gotuj po hiszpańskusymbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu z Was nadal jest kwintesencją tradycji, gdzie króluje barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp, sałatka śledziowa. W domu babci
Słodkie GotowanieTeraz (czyli zimą) mamy -16°C na północy kraju w Tabrizie, Maszadzie czy Teheranie. Na południu zaś (żyć, nie umierać) między+20 a +25 °C (w Abadanie, czy w Bandar Abbas). Podstawowym daniem w kuchni perskiej jest kebab (nie mylić z tureckim donner kebabem), plus ryż (w języku farsi „polo”) i przyprawy, warzywa np sałatka Szirazi (z pokrojnego w kostkę
MODA NA BIOŚwiąteczny likier z pieczonych jabłek likier rumowy z korzennymi przyprawami. Świąteczny likier z pieczonych jabłek najlepiej smakuje, gdy za oknem śnieg i mróz, a salon rozświetlają
Cztery FajeryKiszone rydze Kiszone rydze to prawdziwy przysmak polskiej kuchni. Choć dziś nieco zapomniany, na szczęście znów wraca do łask smakoszy. Do kiszenia trzeba wybrać rydze zdrowe
Korniszonkinadzieję, że będzie to ciekawa propozycja letniej lekkiej sałatki - a jej głównym bohaterem jest chyba trochę mało znany i niedoceniany bób. Uwielbiam bób i żałuję, że nie można kupić go zimą :) Bób pamiętam z dzieciństwa, kiedy rodzinnie zajadaliśmy gotowany prosto z wody. Wspólne łuskanie strąków... jeden zbiór z ogródka i przyjemność krótka :) Trzeba się nacieszyć teraz do przyszłego lata :) Składniki
Delicious TitbitsZimą i wiosną jemy dużo kiszonek, przeważnie kapusty i ogórków. Domowe ogórki kiszone schodzą słoik za słoikiem, a dobrą kapustę kupuję na pobliskim bazarku. Kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe, bo zawierają mnóstwo witamin. Na szczęście wszyscy w domu je lubimy, ale żeby nam się nie znudziły przyrządzając z nich sałatki i surówki zmieniam często dodawane składniki
Smaczna Pyzaposiłków w formie dodatku – np. plasterki ogórka do kanapek czy kapusty na talerzu zamiast surowej sałaty. Dzięki temu kiszonki staną się stałym elementem Twojego menu. Możesz też przygotować szybkie sałatki: pokrój kiszoną kapustę, dodaj kukurydzę, zieleninę i odrobinę oliwy, a otrzymasz zdrową przekąskę. Albo wrzuć garść fermentowanych buraków do owsianki na słodko – kontrast smaku jest zaskakująco dobry! Kiszonki świetnie sprawdzają(...)dyni. Fermentowane warzywa wzbogacają smak potraw, jednocześnie obniżając potrzebę dodawania soli czy innych przypraw. W sezonie letnim świetnie sprawdzają się chłodniki z kefirem i ogórkami kiszonymi, a na zimę warto przygotować weków z ulubionymi warzywami, aby zawsze mieć pod ręką domowe, najzdrowsze kiszonki. Pamiętaj tylko, by przechowywać je w chłodnym miejscu – idealna jest lodówka lub piwnica, gdzie temperatura wynosi około
CityTaste - PrzepisyChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapróżnią. Dzięki temu liofilizowany groszek zachowuje niemal wszystkie składniki odżywcze oraz intensywny smak. Taki produkt jest lekki, co znacznie ułatwia jego przechowywanie i transportowanie. Można go dodawać do zup , sałatek czy potraw jednogarnkowych . Obie metody mają swoje unikalne zalety i można je dostosować do własnych potrzeb kulinarnych oraz preferencji dotyczących przechowywania zielonego groszku. Wybierz tę technikę, która najlepiej odpowiada Twoim(...)sosów, sałatek, wzbogacając je o istotne składniki odżywcze. Badania dowodzą, że warzywa poddane liofilizacji mogą zachować nawet do 90% swoich pierwotnych wartości odżywczych. Nie można również zapomnieć o tym, że liofilizacja umożliwia dłuższe przechowywanie groszku bez użycia konserwantów. To oznacza, że możemy cieszyć się jego prozdrowotnymi właściwościami przez cały rok. Jest to szczególnie przydatne w zimie lub gdy świeże warzywa
Marcepanowa kuchnia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Malinowa chmurka to ciasto, które powinno raz na jakiś czas znaleźć się w każdym domu, szczególnie w sezonie malinowym. Kruche, delikatne z dodatkiem
Przepiski.plBuraczki na zimno to prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Najczęściej jest podawany do kotletów mielonych lub mięsa w ciemnym sosie. Do przygotowania tej surówki potrzebujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Surówka z pieczonych buraków to idealny dodatek do kotletów mielonych. Surówka będzie przygotowania z wcześniej upieczonych buraczków z dodatkiem octu. Niestety przygotowanie tego dodatku wiąże się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zrobiłam sobie właśnie plow, czyli klasykę kuchni uzbeckiej i przebój moich wakacji w Uzbekistanie. Przy okazji przypomniałam sobie, że jednym z pierwszych wpisów na moim blogu
Ugotowane pozamiatanepostaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej
Kulinarne przygody GatityOpisywałam już marynowane podgrzybki, opieńki, muchomorki rdzawobrązowe a o prawdziwkach zapomniałam? chyba wyleciały mi z pamięci. Nadrabiam szybciutko i napisze jak ja marynuję borowika szlachetnego vel
Moje Małe Czarowanie