porządki po zimie – w domu i w swoim ciele. Kompleksowe badania już za mną. Wiem, co muszę “posprzątać” w swoim organizmie. Nastawiam się na zdrowie, więc od czasu do czasu będę Wam serwować nowe dania – pyszne, lekkie i odpowiednie dla ciała. Dzisiaj zapraszam Was na jedno z nich – ceviche z łososiem. Jak podaje źródło, ceviche to rodzaj sałatki z owocami
W mojej kuchniDziś mam dla Was propozycję dania na Wielkanoc. Sałatkę w lżejszym, bardziej nowoczesnym wydaniu. Nie żebym miała coś przeciwko klasycznej sałatce jajeczno-warzywnej z majonezem, ale mimo wszytko dla mnie jest ona w porządku przez jeden dzień ;) W Poniedziałek Wielkanocny zaczynam się już rozglądać za czymś świeżym i chrupiącym, ale żeby tradycji stało się za dość jest oczywiście tradycyjna wędlina(...)skóry, po zimie jak znalazł. Ponadto wyróżnia go wysoka zawartość witaminy D, co w naszym klimacie, gdy nie mamy zbyt dużo słońca na pewno się przyda. Podaję przepis na jedną porcję, więc jeśli wasi domownicy też będą mieli dość białej kiełbasy i jajek z majonezem, musicie zwielokrotnić ilość składników o liczbę chętnych na świeżą wiosenną sałatkę. Składniki
Quinoa Raz!Kuchnia sezonowa jest smaczna i zdrowa. Używając do gotowania świeże owoce, warzywa oraz grzyby możemy w pełni cieszyć się ich walorami smakowymi oraz odżywczymi. Wśród mięs
Przepiski.plbalkonie ciepło, ciepło, wczoraj to nawet było gorąco…Wreszcie skończyła się zima przyszła wiosna od razu razem z latem. To jest zdecydowanie moja ulubiona pora roku. Kiedy świeci słońce, a lekki podmuch wiatru roznosi aromat rozgrzanych ziół i kwiatów to po prostu chce się żyć. Nie mogę się doczekać kiedy pojedziemy do Polski do naszego leśnego domku. Na razie(...)bardzo smaczne i idealne na sałatki . Mam nawet czerwony rabarbar , który rozrasta się w porządną rozetkę ale jeszcze musi urosnąć. Wiosna przyszła późno i obserwuję to po moich balkonowych uprawach. Ale jak tylko zrobiło się ciepło od razu kwiaty zaczęły kwitnąć, a moje drzewko figowe dostało zielonych pąków. Całe szczęście nie zmarzło, zima była byle jaka, na ogół plus
codojedzeniamożecie poczytać. Ja przygotowałam go głównie z myślą o sosach do sałatek. Źródło: http://agatagotuje.pl/domowy-ocet-jablkowy/ Składniki: Skórki po jabłkach woda przegotowana i ostudzona cukier Jabłka dokładnie wyszorować. Wykroić zgniłe czy obite części, obrać, wyciąć, następnie wyrzucić gniazda nasienne, jabłka zjeść lub przygotować Prażone jabłka do słoików na zimę . Skórki umieścić w słoiku do 3/4 wysokości, zalać posłodzoną wodą
moj przepis narazem ze skora,usuwajac tylko gabczasty srodek z nasionami.W srodku zimy bedzie nas cieszyc swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kanapkowych lub do skropienia sałatki. Ten olej to źródło składników odżywczych i kwasu omega – 3- zawiera go aż 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Stosuje się go wyłącznie na zimno- tak jak wszystkie inne oleje tłoczone na zimno. Olej z pestek dyni Kujawski tłoczony na zimno- charakterystyczny głęboki smak, idealny olej do sałatek, wykańczania zup np. zupy(...)sałatek, past czy sosów, idealny do winegretu. Olej z ostropestu Kujawski tłoczony na zimno ma złoty kolor i neutralny smak, dzięki czemu możemy go używać do wielu gotowych dań, tworzyć na jego bazie różne sosy, winegret czy pasty. Jest źródłem kwasów omega-6 i witaminy E. Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno? Oleje tłoczone na zimo
SMYKWKUCHNIDelikatne, chrupiące, rozpływające się w ustach - takie powinny być faworki, w niektórych regionach Polski nazywane chrustem. Te przepyszne ciasteczka nieodłącznie kojarzą się z karnawałem. Dodatkowo stanowią
Korniszonkigłówny składnik. Na Kresach często dodaje się je do sałatek w towarzystwie włoskich orzechów, ale w połączeniu z orzechami są również doskonałym farszem do wigilijnych pierogów. Niegdyś każda gospodyni sama suszyła w piecu chlebowym śliwki węgierki lub wędziła je w leszczynowym dymie, by na święta i na zimę mieć ich zapas. Pełniły wówczas nie tylko rolę dodatku do różnych dań
Trzeci talerzOgórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki
Gotujemy i jemykilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :) Oto jeszcze obiecany przepis na mus z żurawiny, a bardziej na sok na całą zimę, a więc : corocznie późną jesienią, mając do dyspozycji mniej więcej
Moja Książka KucharskaZupełnie nieplanowanie wyjechaliśmy do "naszego" Zamościa. Kiedy w Szczecinie zima zaprzyjaźniła się najwyraźniej z jesienią, my szaleliśmy na białym końcu świata. Tylko my, krzyki naszych dzieciaczków i biel. Na górze, na dole, po bokach i na nas. Sielsko-anielsko prawie, chciałoby się rzec. Wróciliśmy jednak. Z sałatką ;) Bez bieli, ale za to z jakim smakiem:) Składniki 250 g dowolnego
OliveandThymeogórków konserwowych jest idealnym dodatkiem do obiadu, pieczonego mięsa czy burgerów. Robi się ją błyskawicznie i nie wymaga wiele pracy. To klasyczne połączenie pomidorów, ogórków i cebuli zasmakuje każdemu. Zimą do surówki używam ogórków konserwowych, gdyż ciężko znaleźć świeże, które byłyby smaczne, ale latem śmiało można użyć pysznych ogórków gruntowych. Składniki na surówkę z pomidorów i ogórków do obiadu: średniej(...)szybkie surówki do obiadu: Kolorowa Surówka Z Kiszonej Kapusty – Smaczna I Zdrowa Surówka Z Kapusty Pekińskiej I Marchewki Surówka Z Ogórkiem Kiszonym Surówka Z Marchewki I Pora Szybka Sałatka Z Pomidorów Najprostsza Surówka Z Marchewki Artykuł Surówka z pomidorów i ogórków do obiadu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneMagda U mnie sałatka ziemniaczana równa się popularnością z tą jarzynową i często widnieje na różne okazje na stole. Pod względem przygotowania zdecydowanie ją lubię – mniej krojenia, obierania, kilka składników i gotowa. U mnie serwowana zazwyczaj na pierwszy lub drugi dzień świąt do zimnych wędlin, pasztetu. Ale można ją też śmiało podać do mięs na ciepło. Jest bardzo uniwersalna(...)prosta. Wersja z selerem i cebulą u mnie zawsze zimą. Na wiosnę mam inną wersje. Składniki (na 3-4 porcje): 1kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 4 łodygi selera naciowego Na sos: 2 czubatę łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 12% 2 łyżeczki musztardy ziarnistej łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Ziemiaki dokładnie szorujemy i w skórkach
Smaczna StronaBardzo lubię sałatki, to doskonały pomysł na lekką kolację lub lunchbox (szczególnie dla tych, którzy nie mają opcji podgrzania swojego obiadu). Dodatek kuskusu sprawia, że jest ona bardziej syta, z aś szpinak, granat i natka pietruszki to dobra dawka żelaza w nietypowym wydaniu. Orzechy włoskie i sos na bazie octu balsamicznego podkreślają smak całości, a granat orzeźwia. Ja dodaję(...)swojego stałego menu, szczególnie na jesień i zimę, kiedy nie ma aż tylu świeżych owoców i warzyw. Składniki: 100g świeżego szpinaku baby 150g kuskusu perłowego ½ granatu (około 1/2 szklanki ziaren) 40g orzechów włoskich ½ pęczka pietruszki Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kuskus ugotuj wg instrukcji
Fabryka pomysłów