salatka na zime - 1777 przepisów (strona:78/119)

KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 148

Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #36 - POMIDORY 148

Dlatego zimą, gdy nie ma świeżych pomidorów, warto sięgać po soki, przeciery, pomidory w puszce czy suszone. Odmian pomidorów jest bardzo dużo, że nie sposób je wszystkie wyliczyć, a najpopularniejsze gatunki to: gruntowe, karłowate, malinowe, bycze serca (podłużne) i koktajlowe. Są na tyle uniwersalnym warzywem, że można je przygotować na wiele sposobów, np. położyć na kanapę, zrobić sałatkę luz zupę

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka. Przepis krok po kroku 153

czasami mylona z Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.   Przepis krok po kroku   Botwinka występuje w sumie przez całe lato(...)zapas, posiekać i zamrozić. Wiem, że to nie to samo, ale chociaż tak mogę otrzymać pyszną zupę z botwinki zimą. Samo jej przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak przepis krok po kroku może się przydać Jeżeli ta zupa Wam się jakimś cudem przeje, podobną wiosenną zupę znajdziecie TUTAJ .   Botwinka poleca

kuron.com.pl
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 166

jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi

Dietolog
Smaczne a nie tuczy 196

pozorom zima pomalutku będzie się z nami żegnać. Wiosna już niedługo  zaglądnie nam do okien. Czas pomyśleć o lekkostrawnym i mniej kalorycznym jedzeniu. A więc czekam na Wasze propozycje pysznych, zdrowych dań. Wykorzystanie produktów jest dowolne. Chodzi głównie o sposób przyrządzania. Niech to będą dania duszone, pieczone, gotowane tradycyjnie lub na parze. Mile widziane będą surówki i sałatki

Kulinarne przemyslenia
ROLMOPSY W ŚMIETANIE 145

warstwę sałatki,zwinąć w rulonik i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu,półmisku. Śmietanę połączyć z resztą majonezu,doprawić bardzo pikantnie zmielonym pieprzem.Polać nim śledzie lub rozlać na półmisku.Udekorować paseczkami papryki,posypać szczypiorkiem.  Szczypiorek możecie łatwo wyhodować sobie w domu,zresztą natkę pietruszki też.Wystarczy włożyć małą cebulę i mniejszą pietruszkę w ziemię,podlewać i gotowe.Uwielbiam zimą taką

Niespełnione zdolności kulinarne
Syrop z mniszka lekarskiego 178

Choć lubię sałatki to z mniszkiem mi jednak nie smakują, jest dla mnie za gorzki, być może za późno zerwany. Udało mi się natomiast w tym roku po raz pierwszy zrobić syrop-miodek z kwiatków mniszka. Jest całkiem smaczny i naprawdę w smaku przypomina miód. Ma działanie przeciwkaszlowe co właśnie skłoniło mnie do jego zrobienia. Przetestuje go zimą na córeczce

Monia miesza i gotuje
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 161

dużo pysznych wegetariańskich opcji ze względu na surowe zasady koszernej kuchni, które nie pozwalały na łączenie mleka i mięsa w jednym posiłku. Hazana to kolorowe przepisy na omlety, sałatki, gotowane na piecu gulasze warzywne, zupy, jajka, słone wypieki z ciasta filo, pożywne dania jednogarnkowe, słodko-kwaśne sosy, bakłażany i faszerowane warzywa. Więcej o tej książce przeczytacie w mojej recenzji. Hazana(...)Slow West Wege” pokazuje mieszczuchom jak wygląda życie na wsi przez cały rok. Zbieranie opału i porządki na wiosnę, letnicy w czasie wakacji, jesień z przetworami i wykopkami i zima we dwoje z ukochanym, z kotami i fotografowaniem okolicy Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda pokrzywowa kasza, tarta gryczana z cukinią, pierożki nadziewane warzywami z rosołu, pasztet

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli 200

Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki

Ugotowane pozamiatane
Kolorowa sałatka z cukinii i papryki 199

zimę oto jedna z moich propozycji ze starej  kolekcji przepisów mojej mamy Składniki - 2 kg kolorowej cukinii (młodej z małymi pestkami ) - 6 cebul - 6 papryk - sól - zalewa - 1 szklanka cukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania  - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki

W królestwie smaków Beaty
Surówka z sałaty lodowej 593

Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować

Ala piecze i gotuje
Czosnek kiszony w zalewie 192

zimy należy wspomagać się czym się da. Ja wspomagam się czosnkiem od lat w różnej postaci. Tym razem zakisiłam czosnek i było to super posunięcie bo nie dość że antybakteryjny i antybiotykowy czosnek to w postaci kiszonek ma mnóstwo pożytecznych bakterii które wspomagają odporność. Samo zdrowie, a i nie pachnie tak jak świeży, ten kiszony. Idealny do sosów, sałatek

Moje Małe Czarowanie
ROZGRZEWAJĄCY CHOWDER KUKURYDZIANY Z MAKARONEM 196

Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad(...)tego bardzo rozgrzewa – idealna na zimę, jaka nam się robi za oknem! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * kukurydza – 250 g * duża cebula – 1 szt * por- 1/3 szt * czosnek – 1 ząbek * świeża chili i imbir – po 0,5 szt * masło – 1 czubata łyżka * mąka – 1 łyżka * ziemniaki – 2 szt * bulion warzywny

Ostra na Słodko
Domowe ogórki kiszone – z przepisu babci 108

Są smaczne, zdrowe, bardzo proste w przygotowaniu, a kiedy raz spróbujesz ogórki kiszone własnej roboty, już nigdy nie wrócisz do kupnych. Pod koniec lata chyba każda

smakowitehistorie.com
Koperek na zimę 187

zimą cieszyć się jego aromatem. Składniki: Koperek ( dowolna ilość ) Wykonanie: Z koperku odcinamy korzonki. Starannie go myjemy pod bieżącą wodą. Odkładamy na czysty ręcznik aby usunąć nadmiar wody i osuszyć koperek. Po tym czasie siekamy drobno i umieszczamy w pojemniku. Całość mrozimy. Teraz gdy tylko przyjdzie nam ochota sięgamy po zamrożony koperek, czy to do ziemniaków, zupy, sosu czy sałatki

Smaki Ewy
Pikle ze skórek arbuza - trend sezonu 258

sałatka z arbuza zcytrusowo-miętowym winegrecie i z fetą. 6 lat temu zaczęłam robić Tort z arbuza i ten stał się ostatnimy czasy również popularny, choć wtedy kiedy sama zaczęłam z arbuza tworzyć Torty, nie widziałam w sieci aby ktoś wpadł na taki pomysł. Po zjedzeniu soczystych kawałków czerwonego miąższu arbuza, skórki wyrzucamy a można z nich na zimę

Sztuka gotowania w/g Samiry
Kotlety z brokułów, ryżu i sera 545

sałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam z nadmiaru tłuszczu, kotlety zostały podane z mixem sałat i pastą/ sosem paprykowym, który robiłam z myślą o zimie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię