Odkąd tylko pojawiły się w sklepach, nie mogę się ich najeść. :) Mowa o młodych ziemniakach, po zimie muszę co roku koniecznie uzupełnić ich braki. Gotuję je zawsze w mundurkach, w przykrytym garnku, na wolnym ogniu, z solą i odrobiną prawdziwego masła. Dzięki tym zabiegom są wyjątkowo pyszne i zachowują swoje wszelkie walory. Radzę zatem wypróbować mój sposób. :) Kolejny długi weekend(...)przed nami, mam dziś zatem dla Was świetną propozycję na obiad, grill, piknik czy przyjęcie na świeżym powietrzu. Łatwą i prostą do wykonania sałatkę z młodych ziemniaków, pyszną zarówno na zimno jak i ciepło. Świetnie smakuje z maślanką lub kefirem, stanowi też ciekawą propozycję również dla osób na diecie bezglutenowej. Do jej wykonania wybierzcie najlepiej malutkie ziemniaczki "orzeszki" :) - moim
Garniec Magaliezmarnuj jej! wystarczy papryka, cebula i kilka innych dodatków aby zamknąć ją w słoiku na zimę. Słoiki na pewno pomogą w kryzysowej sytuacji kiedy nie ma w domu żadnego dodatku do drugiego dania. Z jednej główki kapusty wyszły mi 4 słoiki sałatki. Czytaj więcej
Pychotkaaadoskonale sprawdzi się w roli samodzielnej przekąski, którą można zajadać jako alternatywę dla chipsów i innych niezdrowych przekąsek. Możesz również potraktować go jako dodatek do obiadu, podawany tak jak sałatki. Skoro bób jest przygotowany na azjatycką nutę, dobrym pomysłem będzie również podanie go z ryżem ugotowanym na sypko lub z kuskusem. W tej wersji wręcz idealnie sprawdzi się jako prosty(...)natychmiast podawaj. Zobacz też inne przepisy na bób Pizza z bobem i cukinią Tarta z bobem Sałatka ziemniaczana z bobem Curry z bobem i ziemniakami Kotleciki z bobu Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Bób na ostro Jagody w słoiku na zimę Surówka z kalafiora z żurawiną Miechunka peruwiańska czyli superowoc Szybki dżem truskawkowy Artykuł Bób na ostro pochodzi
okolicepalnika.plProsta, zdrowa, pełna roślinnego białka, chrupiąca sałatka z ciecierzycą, czerwoną papryką i selerem naciowym oprószona prażonymi pestkami słonecznika, aromatyzowana odrobiną świeżego rozmarynu i oregano (poza sezonem
Moja DelicjaSałatka z surowego jarmużu z rzodkiewkami, żurawiną, mozzarellą, czerwoną papryką, polana dressingiem miodowo-musztardowym, to moja propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Jarmuż ma dość twarde
Moja DelicjaPrzepisów na bogracz jest tyle, co na popularną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi
My simple kitchenkorzystamy każdego dnia. Półka wyżej to salaterki na sałatki, kt ó re jemy codziennie, albo do obiadu czy na kolację, jak i miseczki na owsianki, jaglanki czy jakieś desery. Kolejna półka wyże j - to ceramika okazjonalna, komplet filiżanek dla gości, a na samej g ó rze znajdują się imbryki na zimę, waza, z kt ó rej korzystam tylko na święta(...)kuchn i - to cargo z olejami i przyprawami w butelkach. Przeznaczyłam na nią szafkę 20cm i wszystkie butelki, mam w jednym miejscu pod ręką, przy blacie roboczym. Jak przygotowuję sałatkę na blacie, czy smażę nale śniki sięgam bez problemu jedną ręką do tej szafki po dowolny olej czy ocet jabłkowy. W szafce cargo mam też pojemnik z solą
SMYKWKUCHNIGrzane wino sprawdzony przepis na grzańca Grzane wino przepis na grzańca kojarzy się nam zazwyczaj z późną jesienią i zimą, ale to doskonały, aromatyczny napój na
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabędzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść rozgotowaną breję. Słoiki na słodko i na słono Autorzy: Alexia Janny Chivoret i Pierre Chivoret (zdjęcia) Wydawnictwo: Buchmann, 2016 Słoiki szykujemy nie na zimę, tylko do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście(...)smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi
Ugotowane pozamiataneobiad np. ze stekiem z kalafiora lub kilkoma podsmażonymi młodymi marchewkami. Składniki sałatki są ogólnie dostępne, trudniejsze do zdobycia mogą być dodatki do sosu, ale na taki wypadek podałam alternatywę. Składniki: 1 ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy* (lub z puszki) 8 pomidorków koktajlowych (polecam różne rodzaje) ½ pęczka natki pietruszki (zimą cały) 1 nieduża czerwona cebula lub szalotka Sos: 2 łyżki oliwy(...)Cebulę obrać, pokroić w piórka. Przygotowane składniki przełożyć do miski. Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim naczyniu, wymieszać do połączenia. W razie potrzeby doprawić do smaku. Sos dodać do sałatki, ostrożnie wymieszać. Smacznego! * Jak ugotować ciecierzycę? Suche ziarna namoczyć na 10-12 godzin w dużej ilości zimnej wody. Po tym czasie wodę wylać. Ciecierzycę przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać gorącą
Pełny talerzSałatka warzywna w słoikach Sałatka ze świeżych warzyw: kapusty, ogórka, cukinii i papryki, którą przechowasz w słoikach na każdą okazję. Co prawda nie są tak smaczne, jak w sezonie, ale nie przeszkadza to zupełnie w przygotowaniu przetworów na zimę. 20 słoików litrowych 30 minut czas przygotowania Składniki: · 5 kg ogórków(...)Czosnek obrany drobno kroimy. 8. Warzywa przekładamy do miski, solimy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie godziny. 9. Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, 10. Wszystkie składniki na zalewę gotujemy, po ugotowaniu zalewamy warzywa w słoikach i szczelnie zamykamy. 11. Pasteryzujemy 15 minut w rozgrzanym piekarniku
Kulinarna Chwilapewnego źródła . Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone przygotowane według moich wskazówek mogą być przechowywane w chłodnej piwnicy przez wiele lat. Ogórki kiszone mogłabym jeść każdego dnia 🙂 Idealnie pasują do drugiego dania, kanapek, sałatek, sosów czy śledzia w śmietanie i ogórkiem. Pamiętaj, że w sklepach najczęściej dostępne(...)wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Kaloryczność: 11 kcal w 100g. Sól kamienna ma dużo wartościowych związków mineralnych. Sposób wykonania tradycyjnych ogórków kiszonych. Cieszę się, że tak jak ja robisz przetwory na zimę. Czynność jest banalnie prosta i szybka. Tradycyjne ogórki kiszone przygotujesz w niecałą godzinę, a po 2-3 tygodniach będą już gotowe do spożycia. Domowe ogórki kiszone to gwarancja najlepszego smaku
Ania gotuje