komentarze też odpowiadałam z opóźnieniem. Sporo czasu spędziłam w kuchni. Wypróbowałam m.in. przepis na sałatkę serowo-pomidorową - zamiast parmezanu użyłam wykorzystałam ser cheddar (za którym nota bene przepadam i prawie zawsze mam go w lodówce). Przygotowałam także fasolkę szparagową w sosie pomidorowym w wersji "na zimę". W końcu, po dłuuuugich miesiącach oczekiwania, otworzyli po remoncie moją osiedlową bibliotekę. Pierwsze wypożyczone
blog.moje-pasje.infoPrzypominam sobie, że te rzodkiewki były bardzo dobrym dodatkiem do kanapek, sałatek czy surówek. Skoro mamy teraz sezon na rzodkiewkę, postanowiłam odświeżyć ten przepis. W oryginale tak przygotowane rzodkiewki spożywa się już na drugi dzień. Ja jednak pasteryzowałam je w słoikach i w zimie miałam namiastkę wiosny. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Kulinarne przemysleniabeczkach. Większość Norwegów przygotowywało sobie beczkę ryb na zimę. Ale makrela pojawiła się nawet w wykopaliskach archeologicznych z czasów Wikingów w Kaupang niedaleko Larviku. A żyjący w XVI wieku ksiądz Peder Claussøn Friis wspomina o makreli w swojej książce „Norges beskrivelse” pisząc, że to „pyszna ryba – tłusta i aromatyczna”. WYPRÓBUJ SMAKOWITĄ SAŁATKĘ WESELNĄ Z TUŃCZYKIEM I OGÓRKIEM Pasta z makreli
smakowitehistorie.comCiasto pomarańczowe z migdałami przepis na ciasto z pulpy z wyciskarki Ciasto pomarańczowe z migdałami i cynamonem smakuje obłędnie o każdej porze roku. Jesienią i zimą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzygotowania zimowych zapasów. Pracy dużo, ale jaka radocha gdy zima wyciągamy pyszne zaprawy. Dużą część moich zimowych zapasów stanowią kiszonki. Ogórki, kapusty, grzyby... Wśród kiszonek nie może zabraknąć kiszonej papryki. Całe lato słój z kiszona papryką króluje na parapecie zaraz obok kamionki z małsolnymi ogórkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek a nawet sosów. Kiszona papryka SKŁADNIKI 7 średniej(...)słoik i dociskam widelcem paprykę (papryka tak jak i kapusta wymaga odgazowywania). Papryka jest gotowa po około 6 dniach i możemy ja zjadać na bieżąco:) aby przygotować zapas na zimę przekładamy kiszona paprykę do mniejszych słoików, zalewamy kiszona woda i wekujemy około 15 minut. Wekowanie przerywa proces kiszenia. Jeżeli lubicie bardziej kwaśne kiszonki można z wekowaniem poczekać jeszcze dwa trzy
Magiczna kuchnia DariiKawa po hiszpańsku Przepis na gorący napój kawowy carajillo. Kawa po hiszpańsku, a właściwie jeden z jej wariantów cafe carajillo jest przez nas
Cztery FajeryProponuję dziś naleśniki w wersji na słowo, wytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego
Kawa z mlekiem„Witaminka ” , pyszna ,surówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas
Ogrodnik w podróżyzimę do słoików - sprawdzony przepis krok po kroku. Marynowana w keczupie papryka na zimę z pachnącymi przyprawami - curry i oregano. No oczywiście można by i bez tych przypraw...jednak dzięki curry i oregano, papryka pachnie niczym pizza z pieca ;) Z tej ilości składników wyjdzie 5 litrów sałatki paprykowej, idealnej do obiadu, na kanapki lub jako sos do pizzy. Polecam
Moja Książka KucharskaZimą śliwki w occie to moje ulubione jedzenie. Z jednej strony ich korzenny smak z mocnym akcentem goździka kojarzy się z piernikami i świętami, z drugiej to takie wspomnienie lata. Są pyszne z sałatkach ziemniaczanych i ożywiają koreczki serowe . Najlepsze są wyjadane prosto ze słoika. Składniki: kilo śliwek np. węgierek zalewa na kilo śliwek: szklanka wody szklanka octu
Ugotowane pozamiataneOgórki gruntowe można przygotować na wiele sposobów. Nigdy jednak nie robię zapasów na zimę. Nie mam na to miejsca w domu. Korzystam za to z sezonu i często robię ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które
Moja smaczna kuchniaDziś chciałabym zaproponować Wam lekki i na przekór zimie, letni deser. Jest on bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, co z pewnością wielu z Was
Codzienne Gotowanieświeżych warzyw i owoców, że ciężko się zdecydować, które wybrać :) Jednak z nadejściem zimy ich ilość zmaleje, ceny na nie w sklepach wzrosną a smak....na pewno nie będzie ten sam :( Dlatego trzeba się zabezpieczyć, aby zachować choć odrobinkę smaków lata :) Dzisiaj mam dla Was warzywną sałatkę w zalewie octowej z niewielką ilością cukru :) A wkrótce napisze o dżemie jagodowym
Zdrowie na języku :P