postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem(...)pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM. Składniki: 2 kg podłużnych pomidorów sól po kilka gałązek świeżego rozmarynu
Zakątek rozkoszy kulinarnychnajbardziej cieszy proste gotowanie. Młode ziemniaki z jajkiem, szparagi z parmezanem, botwinka, młoda kapusta. Nic wymyślnego – jak najbardziej prosto, żeby poczuć maksimum smaku warzyw, na które czekamy całą zimę. U mnie jeszcze nie włączył się w pełni tryb „wiosenne gotowanie” – to pewnie przez tę skandaliczną pogodę, ale obudziła się już potrzeba prostoty. I tak powstały bardzo(...)parmezanem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek ziemniaków, chociaż oczywiście możecie ugotować ziemniaki specjalnie po to, żeby je przygotować. Podałam je z sosem tzatziki, ale świetnie też będzie pasować sałatka z pomidorów ( jak już będą trochę smaczniejsze i dogrzane słońcem). A tu przepis na inne wiosenne i wegetariańskie kotlety z bobu i ziemniaków Print Kotlety z ziemniaków i szpinaku Kotlety
Cooking for Emilykrakersy wykładamy ser. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną, dokładnie wyrównujemy. Następnie układamy krakersy, lekko dociskamy, a na nie wykładamy białka. Ostatnią warstwę stanowią żółtka. Sałatkę odstawiamy do lodówki do schłodzenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem.Można odrobinę doprawić solą i pieprzem poszczególne warstwy ale z tym uważajcie bo krakersy(...)się jeden kawałeczek do zdjęcia zachować -bo resztę zjedli goście -hihi:) pięknie się prezentowała na stole -bo zależało mi żeby było kolorowo i wiosennie-bo już dość tej zimy
Swojskie jedzonkoobok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej(...)śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko sól szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie: Por myjemy dokładnie
Walijskie PichcenieOrientalne klopsiki w sosie z czerwoną soczewicą Shahi kofta korma Kofta korma z czerwoną soczewicą to nic innego jak klopsiki z mielonego mięsa w gęstym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrejpfruta. Owoc ma wielkość, kształt i kolor dużej mandarynki z wydłużoną końcówką, ma soczysty, słodko-kwaśny smak. Owoce można spożywać bez żadnego przygotowania (wystarczy obrać jak każdy cytrus) w sałatkach owocowych, deserach, można również wykorzystać w przetworach (np. dżemie, soku, konfiturach). Cząstki owocu łatwo się oddzielają od siebie. Mineola to jedna z odmian tangerynki, powstała w USA na Florydzie. Nazwa(...)stanie. Mineolę uprawia się w ciepłym klimacie (rosną m.in. na Florydzie w USA, w Meksyku, na Cyprze, w południowo-wschodnich Chinach i Japonii). Owoce rosną na drzewie zielonym również zimą, o wysokości od 6 do 9 m. Owoce tangerynki w ostatnim czasie dostępne są do kupienia w niektórych sieciach hipermarketów, delikatesach i sklepach ekologicznych. Źródło: Wikipedia , smakowityblog.pl
WojnaNaSmaki.plŚwietna lekka sałata z nowalijkami z dodatkiem jajka. Jest sycąca ale leciutka, dzięki delikatnemu dressingowi. Fajnie chrupie. Podana z bułką lub grzankami będzie stanowić samodzielne danie
Mieszam w GarnkuOstre smaki najbardziej lubię jesienią i zimą.Wiosną zaczyna przechodzić mi ochota na nie. Dla kiełbasy przywiezionej z Węgier zrobiłam wyjątek ;) Ma zupełnie inny smak i strukturę w porównaniu do kiełbas węgierskich kupowanych w Polsce. Ostatnio przegryzałam ją od czasu do czasu i dziś postanowiłam wypróbować w konkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam(...)takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę. Kiełbasę, cebulę i paprykę pokroić na słupki. Na jednym z końców piersi układać
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na gulasz wołowy Tradycyjny gulasz wołowy nihari. Przepis na gulasz wołowy nihari odrobinę się różni, od polskiego tradycyjnego gulaszu z wołowiny, ale podstawy są takie
Cztery FajeryOgórki marynowane po rosyjsku to pomysł na ciekawą marynatę do słoików na zimę. Mamy szczyt sezonu ogórkowego, warto zrobić zaprawy w słoiki by cieszyć się warzywami zimowa i wiosenną porą. U mnie podstawa to ogórki kiszone w słoikach bo kiszonki uwielbiam. Takie ogórki lubią tez moje dzieci i zapasy w spiżarni to zawsze benefit kiedy mamy utrudniony dostęp do świeżych(...)warzyw. Po kiszonkach robię też trochę marynat w occie – te przydają się dla podkreślenia smaku kanapek i burgerów, do sałatek i surówek jako dodatek, jako zakąska na przyjęciach. Ogórki po rosyjsku to marynata barwiona kawałkiem buraka na różowo. Można tu użyć malutkich buraczków w całości lub dużych pokrojonych w kawałki. Jeśli interesują was przetwory z ogórków zajrzyjcie do wpisu
Dorota Smakujeposiłki będą miały o wiele lepszy smak i aromat, niż te, które byłyby przyprawione ziołami suszonymi ze sklepu. Po drugie - pięknie ozdabia nasz balkon czy ogród. Po trzecie - nawet zimą czy jesienią - mamy zawsze świeże zioła w zasięgu ręki. Po czwarte - świeże zioła mają bardzo dużą ilość olejków eterycznych (suszone posiadają o wiele mniej), to samo dotyczy witamin oraz składników(...)trawienie. Po piąte - ze świeżych ziół można przygotować również pesto! Potrzebujesz do tego tylko dodatkowo olej np.rzepakowy lub oliwę z oliwek. Gotowe pesto można dodać do świeżego pieczywa lub sałatek. Ja na swoim balkonie obecnie hoduję bazylię. Bazylia lubi jak podłoże jest wilgotne ale nie zbyt mokre, dlatego odpowiednie nawadnianie jest bardzo ważne. Stanowisko musi być słoneczne i należy pamiętać
MintTastecoroz to ciyńsze 3 ôblecynia 4 . Bydzie ciepło- mōm 5 nadzieja- i niy bydzie nōm już potrzebnoł ta warstwa fetu 6 , kero 7 my prziszporowali 8 bez zima. Ściepujymy 9 kilogramy, a nojlepszym do tego pomocnikym sōm roztomajte 10 szałołty. Dzisiej 11 – ze makrelōm. We recepcie 12 napisza, co sie znojdzie 13 na jednym talyrzu, a ôd Wołs(...)garść 19 pomidor 20 pokrojonej 21 sos 22 wystarczy 23 kilka 24 musztardy 25 wrzućcie 26 dodajemy 27 na samą górę 28 oblać 29 bierzemy Artykuł Szałołt ze makrelōm (Sałatka z makrelą) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniProsta i pyszna surówka, pełna witamin z kiszonek. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Można również samodzielnie ją podjadać. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami i ulubionym
IzabelawkuchniJesienią i zimą lubię dania, które rozgrzewają - i chodzi nie tylko o to, że są na ciepło! Ważne, aby były pikantne, wyraziste - dlatego o tej porze roku chętnie sięgam po imbir, chili, dużą ilość pieprzu. Dziś proponuję wołowinę właśnie w takiej ostrej, nieco orientalnej odsłonie. Z sosem sojowym, ostrą papryką, imbirem i pomarańczą. Do tego kolendra, ryż - basmati(...)dbających o formę pełnoziarnisty - i obiad gotowy! Idealnie smakuje z sałatką ze świeżego ogórka. Składniki: 300 g wołowiny - polędwica świetnie się sprawdzi 2 przeciśnięte ząbki czosnku sok z 1 pomarańczy - powinna być słodka, dojrzała 1 łyżka sosu sojowego 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka oliwy świeża kolendra łyżeczka sezamu Przygotowanie: Mięso oczyścić, natrzeć oliwą i podsmażyć z każdej strony
Kulinarne Inspiracje