brakuje nam energii. Doceniajmy sezonowe bogactwo warzyw i owoców, także w czasie jesieni i zimy. Efekt jest zawsze wspaniały, koktajl poza tym, że oddaje mi energii, ma piękny kolor. Każda pora roku to bogactwo smacznych owoców i warzyw, z których przygotowujemy zupy, sałatki i inne dania. Warto pomyśleć o sobie, o własnym zdrowiu. Przede wszystkim zafundować sobie drobny sprzęt
Moja smaczna kuchniaŚledzie w musztardzie są bardzo proste w przygotowaniu, cudownie pachną i smakują fenomenalnie! Jesień i zima to czas, kiedy śledzie smakują nam najbardziej. Oczywiście grudzień, a szczególnie jego druga dekada to wyjątkowy okres dla śledzi. Ale później również królują na imprezowych stołach w sałatkach, przystawkach i przekąskach pod prawie każdą postacią. Rzecz jasna śledzie w musztardzie to nie nowość
Kuchnia Na WypasieLato to czas by zrobić zapasy na zimę, a później mieć w zasięgu pyszne domowe przetwory. Ogórki z papryka to kolejny przepis na uzupełnienie spiżarki. Chrupiące o lekko kwaśnym smaku będą idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek czy obiadu. Składniki: 3 kg małych ogórków gruntowych 1,5-2 kg papryki czerwonej 3-4 cebule
magiczna kuchnia Kasikrzewach dzikiego, czarnego bzu i innych drzewach liściastych. Uszaki bzowe rosną właściwie cały rok, nawet zimą , ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaszybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami! Przepis na łódeczki z sałaty. Łódeczki Caprese. Kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybkie w przygotowaniu przekąski. Wiele osób chce w tym czasie zgubić co nieco po zimie, a dzisiejszy przepis na łódeczki z sałaty doskonale się do tego nadaje, to kanapki w wersji light. Te łódeczki to jakby powiedział Wojciech Modest Amaro zdekonstruowana klasyczna sałatka caprese. Zachęcam was gorąco do eksperymentowania z klasycznymi przepisami! Przepis na łódeczki z sałaty. Łódeczki Caprese. Kanapki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWłoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku
Moja smaczna kuchniainnych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów
Rozpustne gotowanieogromną ochotę na warzywa i owoce. Chyba mój organizm domaga się solidnej porcji witamin po zimie. Postanowiłam zrobić sobie detoks i w najbliższym czasie jeść naprawdę lekko i zdrowo, z większą ilością warzyw i kasz. Teraz w moim menu królują zielone koktajle i sałatki. Sałatka, którą chcę Wam dziś zaprezentować jest bardzo pożywna, idealna na lekki obiad, kolację czy posiłek
Zawsze głodna!nadaje się do przetworów z dyni na zimę, takich jak dżemy, marmolady, przeciery czy kompoty. Pieczona dynia Pieczenie dyni jest jednym z najprostszych sposobów na jej wykorzystanie. Dzięki temu może być bazą dla wielu potraw. Pieczoną dynię można zjeść jako dodatek do obiadu, wykorzystać do przygotowania puree, a także jako składnik sałatek i zup. Składniki: 1 dynia hokkaido, 2 łyżki(...)zioła. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zarumieniona. Sprawdź: Co można zrobić z dyni? Przetwory z dyni na zimę Dynia to idealny kandydat na przetwory. Co można zrobić z dyni na zimę? Możliwości jest mnóstwo! Dżem z dyni to prawdziwy jesienny rarytas. Można go przygotować z dodatkiem jabłek, pomarańczy
kuron.com.plwraz z nacią. Jeśli nie masz dostępu do świeżej marchwi np. jesienią bądź zimą możesz również wykorzystać marchew ze sklepu, surówka nadal będzie bardzo smaczna. W klasycznym przepisie do marchewki dodajemy cukier. Możemy z tego dodatku zrezygnować a dodać w zamian pół jabłka. Jeśli chcemy, by sałatka była bardziej ostra można dodać cienko poszatkowany por bądź odrobinę chrzanu. Dla smaku
To Musisz Wiedziećpostanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania: 4 – 5 h Ilość porcji: 26 słoików(...)niewielką kostkę. Warzywa gotować w zalewie przez 15 minut. Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby pasteryzować. Krok po kroku: 1. Ugotować buraki
KuchniaWeDwoje.plpapryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo to ktoś skorzysta z przepisu i przygotuje zapasy na zimę. Czas wykonania(...)zalewie przez 15 minut. Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby pasteryzować. Krok
KuchniaWeDwoje.plZimą wzmacniamy swoją odporność zanurzając się w lodowatych wodach jezior i mórz. W nagrodę za dzielność, po wyjściu z wody należy nam się kieliszek „morsówki”. Nalewka
smakowitehistorie.com5 / 5 ( 17 votes ) Surówka obiadowa po kaszubsku Surówka obiadowa po kaszubsku, to klasyczna surówka, którą zimą przygotowuję dość często do obiadu. Jest prosta, pyszna i
Ogrodnik w podróży