Zazwyczaj każdego roku przygotowujemy kilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki:-kilka liści kapusty pekińskiej-marchewka-cebula-seler-por
Maminek kulinarnyW tamtym roku pierwszy raz włożyłam kilka słoiczków fasolki według przepisu Margarytki klik. Fasolka nam zasmakowała, jest idealna do sałatek czy jako dodatek do
Monia miesza i gotujezamrażalnika i będą jak znalazł dzień później na lancz:) Zachęcamy Was do przetestowania naszych sałatek! 165 zł za dietę słoikową Całe menu na ten tydzień kosztowało nas 165 zł za 5 dań. 165 zł to nie jest mało – to dużo. Niestety, mamy środek zimy i warzywa są drogie. Popłynęliśmy na awokado – prawie 6 zł za sztukę, przy czym(...)zauważyliśmy dopiero sprawdzając paragon po wyjściu z kasy. Pomimo dużych wydatków na całe menu cieszy nas fakt, że sporo składników zostało nam w lodówce, gdyż nie wszystko wykorzystaliśmy do sałatek. Mamy komplet warzyw na cały tydzień i dużo upieczonego mięsa na kolacje i kanapki. POBIERZ LISTĘ ZAKUPÓW Artykuł Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsałatkę robiłam z myślą o sylwestrze i Nowym Roku, ale nada się również w okresie karnawału. Wykorzystuję do niej warzywa zarówno świeże, jak i konserwowe, bo zima to idealny czas na wykorzystanie tego, co latem włożyło się do słoików 😀 Zamiast majonezu wegańskiego można użyć oczywiście zwykłego. Świetny jest też winegret z octu jabłkowego i dobrego oleju. Składniki : 300 g wędzonego(...)ułożyć na kukurydzy. Pokroić paprykę konserwową i ułożyć jej warstwę na cebuli. Cebulę posmarować majonezem. Na majonezie ułożyć grubą warstwę z kapusty pekińskiej. ----- Podobne: buraki z chrzanem do obiadu sałatka wielkanocna limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodzieStaram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów). Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw(...)niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki
Codziennik KuchennyMikstura na wzmocnienie Domowy syrop wzmacniający organizm z miodem, cytryną i olejem z czarnuszki. Mikstura na wzmocnienie odporności jest niezastąpiona zazwyczaj jesienią i zimą, ale ten rok jest wyjątkowy. Właśnie w czasie pandemii doceniłam domowe mikstury wzmacniające organizm i olej z czarnuszki. Syrop na wzmacnianie i odporność z miodu, cytryny, imbiru, czosnku, kurkumy i oleju z czarnuszki działa stymulująco(...)trwa pandemia nie zamierzam rezygnować z przygotowywania sprawdzonych od wieków syropów i mikstur wzmacniających. Mikstura na wzmocnienie ma jeszcze jedną zaletę - możesz ją wykorzystać jako doskonały sos do sałatek, ale zmniejsz wówczas ilość kurkumy i czosnku o połowę. Domowe mikstury na wzmocnienie organizmu są bardzo łatwe do przygotowania Mikstura na wzmocnienie organizmu 450 g miodu lipowego, rzepakowego
Cztery Fajerysię, jak wykorzystać je w kuchni! Przetwory z owoców – owoce w soku własnym do słoików na zimę Napoje pochmielone – idealne na lato i nie tylko! Przepis na kokoski w jasnej polewie! Pyszne ciastka z kokosem Marchewka i groszek na sałatkę do słoików – marchewka w zalewie
Via Gustozmiękną. Następnie całość przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Przepis na przetwory z owoców na zimę Owoce w soku własnym do słoików Via Gusto Przepis na proste przetwory z owoców do słoików na zimę, czyli owoce w soku własnym! Wystarczą jedynie owoce i cukier.… Drukuj Proporcje na: słoik 1l Czas przygotowania: 20-30 min Ocena(...)Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Przetwory z owoców – owoce w soku własnym do słoików na zimę Napoje pochmielone – idealne na lato i nie tylko! Przepis na kokoski w jasnej polewie! Pyszne ciastka z kokosem Marchewka i groszek na sałatkę do słoików – marchewka w zalewie Dlaczego warto posiadać drzewo orzecha w swoim ogrodzie? Deser Kinder Country
Via Gustoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Papryka marynowana jest bardzo często wykorzystywana do różnego rodzaju dań obiadowych, sałatek, czy po prostu na kanapę. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska podczas domowej imprezy. Papryka marynowana to jeden z obowiązkowych przetworów na zimę, zaraz po ogórkach czy sokach. Tak przygotowana papryka postoi naprawdę długo, dzięki czemu, będziemy mogli się cieszyć jej smakiem, podczas zimowych
Przepiski.plsamo jak te kupione w sezonie. Głównie z powodu smaku albo raczej jego braku w tychże owocach, w zimie najczęściej sięgam po jabłka czy banany a z innych owoców staram się rezygnować. Jabłka wykorzystuję do ciast ale także do surówek czy sałatek. Ciasto jabłkowo-czekoladowe upiekłam w ostatnią sobotę . Wyszło idealnie owocowe dzięki miękkim i jednocześnie soczystym jabłkom. Do tego
mecooksjedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej z marchewką. Kapusta kiszona może być składnikiem wielu sałatek, albo podawana z odrobiną oliwy do obiadu. Można kupić, ale najlepsza ukiszona w domu. Pieczone pierogi Składniki
Leśny Zakątekwyobrażam sobie obiadu bez jakiegokolwiek warzywa. Obiad bez sałatki, surówki, czy choćby ogórka kiszonego to nie obiad! Oczywiście w sezonie na piękne i świeże warzywa wybór jest ogromy i można poszaleć. Zimą wykorzystujemy głównie przetwory i kiszonki, ale czasem warto odbiec od tej reguły. Mam dla Was prostą i pyszną surówkę z aromatycznym, lekko czosnkowym sosem. Poznaj recepturę
PichceniomaniaJesień i zima to dla mnie czas kiedy najczęściej przygotowuje szybkie, pożywne i aromatyczne gulasze oraz zapiekanki. Wiosną i latem wolę lekkie dania takie jak sałatki czy zupy krem. Przepis na dzisiejszy gulasz z ziemniakami, groszkiem i czerwona fasolką powstał dość spontanicznie po przejrzeniu zawartości szafek i lodówki. Użyłam do niego groszku mrożonego ale taki konserwowy też spokojnie się nada
Życie ze smakiemTylko mi nie mówcie, że nie robicie zapasów na zimę!, coś tam pewnie przygotowujecie?...czy nie? :).Cukinie rosną jak szalone i przecież trzeba je zużyć, a ja mam sprawdzony przepis na pyszną sałatkę, po którą będziecie sięgać jak lato zamknie swoją spiżarnie :), nie dajcie się prosić! - do kuchni marsz i przetwarzamy. Składniki na 8 litrowych słoików: 5 kg cukinii
Apetyczna babeczka