Przepis pochodzi od Kasi, prowadzącej bloga Gotuj z Cukiereczkiem , która ma zawsze świetne przepisy. Bez zastanowienia podwoiłam od razu porcję i to był strzał w dziesiątkę
Czerwona PorzeczkaGolonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat
KorniszonkiSolony koperek w słoiku Solony koperek w słoiku jest idealnym składnikiem na zupę koperkową lub sos. Oczywiście można kupić taki koperek w sklepie jednak wystarczy dosłownie
KorniszonkiWarto wtedy sięgnąć po ten przepis i zimą kiedy dupska kur zamknie mróz, móc cieszyć się smakiem i zdrowiem własnych jajek. No nie własnych, te zostawmy raczej sobie w spokoju i użyjmy oczywiście kurzych Smak tych żółtek to coś jak mocno słony parmezan czy inny twardy ser. Idealne, cieńko skrojone do sałatek lub starte na tarce do posypania makaronu. Jest
Ogrodnik w podróżyLekka surówka z kapusty pekińskiej z pietruszką Zima jeszcze nie nadeszła, więc moja pietruszka w ogródku rośnie jak oszalała, w listopadzie mam świeżej natki pietruszki pod dostatkiem. Dlatego dzisiejsza propozycja surówki z kapusty pekińskiej jest ze sporą ilością natki, a pozostałe warzywa czyli rzodkiewka i świeży ogórek tylko dla zaostrzenia charakteru sałatki. Wyszło wiosennie, w ciemny i zimny listopadowy dzień
na moim stole...Fasolka szparagowa przygotowana z tego przepisu przechowuje się bardzo długo, po otwarciu słoika smakuje jak świeżutka, dopiero co zebrana i ugotowana. Wykorzystuje ją najczęściej jako dodatek
Kuchnia z widokiem na ogródWitajcie!, gdy zima skrada się wielkimi krokami rozpoczyna się sezon na zupy i choć to nie sezon jeśli chodzi o warzywa to nie ma nic lepszego
Kuchnia PROzdrowotnagotuje Eliza Mórawska? Jej kuchnia to proste dania, ale wykwintnie podane. Zwykłe smaki jak sałatka ziemniaczana, stają się wyrafinowanymi kompozycjami w skandynawskich stylu, bo zamiast zwykłej cebuli użyto szalotki, a dekorowanie talerza, by wyglądał naturalnie, zajęło tyle samo czasu co ugotowanie. Gotowanie ma pomóc nam dojść małymi kroczkami do zdrowej kuchni, ale bez ślepego podążania za trendami. Sporo jest(...)dostępne. Mam bardzo podobne wspomnienia z tego czasu, który kojarzy mi się z babcią pieczącą ciasta w prodiżu i rodzinnymi zgromadzeniami, kiedy robiliśmy wspólnie ogórki i sok malinowy na zimę. Dlatego łatwo mi wczuć się w ten klimat i przypomnieć sobie te proste potrawy, jak gzik, ziemniaki gratin, mizeria z miętą czy gazpacho. Jestem też fanką bloga Elizy, więc
Ugotowane pozamiatanelato czeka się w końcu tak długo. Jeśli tylko świeci słońce na bezchmurnym niebie, robię wszystko, żeby zatrzymać te chwile jak najdłużej. Zaczynam od zmiany firanek. Na zimę zarezerwowane mam ciężkie kremowe zasłony, na wiosnę i jesień beżowe w delikatne listki, a latem wieszam białe lekkie rolety rzymskie. Kawę piję z miętowego kubka w zielone groszki, truskawki(...)macie podobnie, to zajrzyjcie na stronę Westwing , znajdziecie tam wiele pomysłów na wakacyjne i wypełnione słońcem wnętrza. Tymczasem na lato polecam Wam "bogatszą" o dwa składniki wersję popularnej sałatki Caprese niż jej wersja tradycyjna. Tutaj znajdziecie jeszcze kilka wakacyjnych inspiracji. składniki: (dla 2 osób) 125 g mozzarelli (1 kulka) 2 średnie pomidory sałata garść pestek dyni
bistro mamadzięki czemu powstanie kompletne, pożywne danie. Zimą jedzenie różnych odmian fasoli (czy ogólnie strączków) jest jak najbardziej wskazane. Zawierają one bowiem wiele składników odżywczych i minerałów, a przede wszystkim są cennym źródłem białka. Dziś przygotowałam zupę z dodatkiem fasoli, ale z pewnością wkrótce pokażę inne sposoby na wykorzystanie strączków np. w sałatkach. Danie z roślin strączkowych przygotowałyśmy wspólnie
Codzienne GotowanieRozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
KorniszonkiSok winogronowy Sok z winogron z powodzeniem można przygotować z winogron, które rosną na działce lub w ogrodzie. Przeważnie nie są to odmiany deserowe więc owoce
KorniszonkiZapraszam dziś na wyjątkową surówkę, smaczną i pożywną z mnóstwem witamin. Warto robić i zjadać takie surówki teraz po szczególnie dającej się we znaki zimie. Zajadamy
Moje Małe CzarowanieJest takie islandzkie słowo „Gluggaveður”, które oznacza pogodę idealną do obserwowania przez okno. Jak dla mnie, to cała zima jest gluggaveður… Śnieg jest cudowny
Gotuj z Blue Raven