ryby - 22566 przepisów (strona:169/1505)

TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 219

Tym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób

W kuchni Karmel-itki
Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku, Dzika pycha i Piaty smak, czyli Srodowe Rybki odc.54 191

się chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure?  Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości(...)się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy sokiem i skórką cytryny (troszkę zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem. Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
JAJKO ZAPIEKANE Z AWOKADO 179

Leniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 292

Do szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre

W kuchni Karmel-itki
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 216

Zamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste

W kuchni Karmel-itki
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 282

Nie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko

W kuchni Karmel-itki
PIEROGI Z DYNIĄ 208

#765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone

W kuchni Karmel-itki
Fotoreportaż z nadmorskich knajp cz.2 154

ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej.  Pizza Hawajska Posiłek IX Nie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem - Sklep rybny w porcie(...)Władysławowie. Kupiona oczywiście wędzona flądra, i świeża i jeszcze jedna mała wędzona rybka - wstyd, ale zapomniałam jaka :D Wszystko świeże i jeżeli można tak w ogóle napisać o rybie - pachnące :) PS. Zamiast 6 Fląder świeżych, dostaliśmy 4. 2 turboty były jeszcze smaczniejsze :) Flądra wędzona Posiłek X W sumie, powinnam napsiać ten przepis jako pierwszy, bo zrobiiłam go jeszcze przed wyjazdem

Słodkie Przyjemności
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 217

soli. Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru. Polecam. Filet z soli w glazurze pomarańczowej Składniki: 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz 3/4 szklanki bułki tartej 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Glazura pomarańczowa: 1 łyżka oleju   1/3 łyżeczki(...)panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby

Mania Gotowania
JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 264

Na raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól

W kuchni Karmel-itki
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 282

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
NOWY ROK, NOWE PLANY 215

Koniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU 389

nazwy przyjęły się już dawno i funkcjonują po dziś dzień, do czego oczywiście, nikt nie przykuwa zazwyczaj większej uwagi. Ważne, że smakują i goszczą, wręcz tradycyjnie, na naszych stołach. Ryba po japońsku bardzo pasuje również do wódki i innych alkoholi. Dlaczego o tym mówię? Zaczął się karnawał, a więc czas zabawy, tańców, balów, imprez wszelakiej maści, a nie oszukujmy się(...)zabieganych, bo sama miałam zbyt wiele na głowie. Szybsza, prostsza, ale cały czas smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb. RYBA PO JAPOŃSKU /tradycyjnie; wersja uproszczona;/ na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie  1 słoik papryki konserwowej 1 słoik ogórków konserwowych 4 białe cebule

W kuchni Karmel-itki
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 268

przepisu. Sos pomarańczowy jest doskonałym dodatkiem, który dodaje daniu nowego wymiaru smakowego. Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym  Składniki: 3 filety z dorsza lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz ½ szklanki bułki tartej 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sos pomarańczowy: 1 łyżka(...)pomarańczy 1 łyżeczka octu ryżowego lub winnego 2 łyżki miodu 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka marmolady pomarańczowej lub dżemu pomarańczowego (opcjonalnie) 1/3 łyżeczki maki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut. W rondelku rozgrzewamy olej. Papryczkę chili, cebulę i czosnek kroimy

Mania Gotowania
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO 2015 ROKU! 198

Życzenia noworoczne 2015.To już czwarte z kolei życzenia noworoczne ode mnie dla Was. Jak ten czas leci! Dopiero co zaczynałam, raczkowałam jak małe, blogerskie dziecko, a

W kuchni Karmel-itki