Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itki"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itkiPożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na
W kuchni Karmel-itkiHuhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itki"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itkiTym razem sięgnęłam po przepyszną książkę "Historia smaku" , autorstwa Bryana Bruce'a . To właśnie w niej znalazłam recepturę na Tort Sachera oraz to, w jaki sposób
W kuchni Karmel-itkisię chrupiącej bagietce, delikatnej rybie i pachnącemu, zieloniutkiemu pure? Mistrzostwo jeśli chodzi o połączenie smaków i kolorów. Niestety nie jestem autorką tegoż dania. Rachel Khoo zamieściła na nie przepis w "Mojej małej francuskiej kuchni", od której nadal nie mogę się oderwać! Bagietka z paluszkami rybnymi i pure z groszku 250 g białej zwartej ryby bez skóry i ości(...)się miękki. Wlewamy bulion i wyłączamy gaz. Całość blendujemy na gładko. Doprawiamy sokiem i skórką cytryny (troszkę zostawiamy do śmietany), solą oraz cukrem. Rybę osuszamy, kroimy na kawałki grubości palca. Rozgrzewamy patelnię z olejem. Kawałki ryby obtaczamy w mace (wymieszanej z solą i pieprzem), białkach i bułce. Smażymy na chrupiąco i rumiano. Bułkę podgrzewamy chwilę w piekarniku, przekrawamy
Dzieje kuchennej WiewióryLeniwy poranek. Zasnute chmurami niebo, szalejące od wiatru nagie konary drzew. Mokre chodniki, smutne spojrzenia. Takie niechciane. Co jak co, ale śniadanie to podstawa. Porządna dawka
W kuchni Karmel-itkiDo szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre
W kuchni Karmel-itkiestragonowym smaku. Podamy do tego puure z ziemniaków z lubczykiem i klasyczną kiszoną kapustę.Dorsz to ryba która charakteryzuje się jednym z najlepszych mięs w swej strukturze. Dodatkowo jest delikatna w smaku i nie jest zbyt tłusta, warto dodać że przyswajalność białek z ryb sięga prawie 100%.Dorsz zawiera sporą ilość selenu,witaminy B12 i jodu którego zapotrzebowanie dzienne(...)Estragon suszony Liść kolendry suszony Lubczyk suszony Mleko 3,2% tł Cytryna Mąka jaglana Przygotowanie: 1/ Filety nacieramy solą, kolendrą i estragonem, skrapiamy cytryną i przekładamy do pojemnika Zalewamy rybę mlekiem i dajemy parę plasterków cytryny. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. 2/ Wyjmujemy rybę z lodówki. Obieramy ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki są już prawie gotowe
Kuchnia PROzdrowotnaZamykam się w swoim kulinarnym laboratorium, gdzie garnuszki, miseczki, talerze, łyżeczki niczym laboratoryjny sprzęt, którym posługuję się podczas codziennych eksperymentów. Kuchnia jest jak laboratorium. Bo zaiste
W kuchni Karmel-itkiNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itki#765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone
W kuchni Karmel-itkiciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza Hawajska Posiłek IX Nie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem - Sklep rybny w porcie(...)Władysławowie. Kupiona oczywiście wędzona flądra, i świeża i jeszcze jedna mała wędzona rybka - wstyd, ale zapomniałam jaka :D Wszystko świeże i jeżeli można tak w ogóle napisać o rybie - pachnące :) PS. Zamiast 6 Fląder świeżych, dostaliśmy 4. 2 turboty były jeszcze smaczniejsze :) Flądra wędzona Posiłek X W sumie, powinnam napsiać ten przepis jako pierwszy, bo zrobiiłam go jeszcze przed wyjazdem
Słodkie Przyjemnościsoli. Rybka jest chrupiąca, bardzo aromatyczna, o nieco orientalnym posmaku dzięki dodatkowi imbiru. Polecam. Filet z soli w glazurze pomarańczowej Składniki: 3 filety z soli lub innej ulubionej ryby 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz 3/4 szklanki bułki tartej 1 jajko 4-5 łyżek oleju rzepakowego Glazura pomarańczowa: 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki(...)panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce. Przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana. Czas pieczenia zależy od grubości. Ważne aby nie przesuszyć ryby
Mania Gotowania