ryby - 22566 przepisów (strona:160/1505)

Pstrąg z grilla 194

Dziś obok mięsa grillujemy rybę a konkretnie pstrąga.     Składniki: -świeże patroszone pstrągi -biała i czerwona cebula -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -masło    Ryby myjemy i dokładnie osuszamy. Od środka i na zewnątrz(...)przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w plastry. Do środka dajemy czosnek niedźwiedzi i ok. 1 dkg masła. Na folii aluminiowej układamy krążki cebuli, na nich rybę i na wierzch również cebulę. Ryby zawijamy w podwójną folię aluminiową i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Układamy na tackach aluminiowych i grillujemy na delikatnym żarze ok. 45 minut. Od czasu

Maminek kulinarny
DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK 212

    W moim rodzinnym domu raczej nie robiło się przetworów z czarnych porzeczek. No, może Babcia od czasu do czasu coś tam upichciła, ale najczęściej

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #5: PŁATKI GRYCZANE Z PORZECZKAMI, MIODEM I KARDAMONEM 223

    Płatki gryczane to moje kolejne, ostatnie odkrycie i jednocześnie moje "carpe diem". Smakują świetnie, zbliżenie do palonej kaszy gryczanej, jednak są znacznie delikatniejsze i

W kuchni Karmel-itki
KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU 216

    W kuchni cenię sobie prostotę. Co nie oznacza, że nie kombinuję, wręcz przeciwnie - uwielbiam bawić się smakami, zapachami, aromatami... To największa przyjemność tego świata

W kuchni Karmel-itki
Wigilijny karp smażony. 192

jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę, płetwy i kroimy w dzwonka (tę czynność zawsze zlecam mężowi, bo to ciężkie zadanie i mało miłe, a że mój rycerz chce się wykazać(...)smokiem, yy.. znaczy się z karpiem:-) Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule również obieramy, kroimy w piórka. Sprawionego karpia nacieramy przyprawą do ryb i ewentualnie solą i pieprzem, układamy w dużej misce i dokładamy warzywa. Dobrze mieszamy, zamykamy przykrywką lub zawijamy folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.  Wyciągamy

Rozpustne gotowanie
KAWA MROŻONA Z SORBETEM (VEGE) 230

     Siedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 212

    Moja przygoda z batatami zaczęła się stosunkowo późno. Bo choć od ponad pięciu lat prowadzę tutejszą "kuchnię", to dopiero jakieś dwa i pół roku

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK #4: JAGLANKA KOKOSOWA Z CZEREŚNIAMI 191

    Zrobił mi laptop psikusa. Zakolegował się z uciążliwym wirusem, który wkradł się w pliki systemowe i całkowicie rozbroił go od środka. Sam chciał

W kuchni Karmel-itki
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 162

chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo(...)ości. Podziel na 2 porcje. Każdą skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie podziel na 4 porcje. Rozwałkuj na prostokąty trochę większe od kawałków ryby. Grubość ciasta powinna wynosić 3 - 5 mm. Dwa kawałki ciasta ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nań rozłóż równomiernie szpinak, a na szpinak umieść łososia. Dodatkowo na każdym

Food Square
HERBATA MROŻONA Z MANGO 250

    Wielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone

W kuchni Karmel-itki
KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY 233

    Za oknem upał, sezon truskawkowy w pełni, mleko kokosowe w lodówce, oczekujące na wykorzystanie. Dodaję te wszystkie okoliczności do siebie, stawiam wielki plus

W kuchni Karmel-itki
LENIWY PORANEK#3 : JAJKO W KOSZULCE, GRZANKI Z PASTĄ Z GROSZKU 207

    Uwielbiam wspólne posiłki z Karmele-onem. Garnie się chłopak do kuchni, oj garnie. Ciągle powtarza mi, jak bardzo chce nauczyć się gotować, że mam

W kuchni Karmel-itki
VEGAN MANGO LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ 199

    Bezapelacyjnie mamy lato. Już od samego rana żar leje się z nieba, sukienki zawładnęły szafą, a zimowa odzież, schowana gdzieś w głąb, została już

W kuchni Karmel-itki
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 269

ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę do koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna , bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona(...)ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się w jeden wielki jałowy wiór. Wracając do samego miecznika, ryba jest cudowna! Ma jasne, zwarte mięso, o delikatnym smaku, nie potrzeba jej żadnych ziół ani aromatycznych sosów, jedynie kilka prostych dodatków wystarcza aby wydobyć z niej fantastyczny smak. W moim przypadku garść rukoli, pomidorki koktajlowe pieczone

DefinicjaSmaku
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 161

rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta, czy sucha. Na talerzu przy pomocy(...)łyżki układamy małe porcje puree, a na nich układamy kawałki ryby. Można podawać z ulubionym sosem np. chrzanowym lub śmietanowym. Smacznego

DefinicjaSmaku