ryby - 22566 przepisów (strona:165/1505)

ŻYCZENIA WIELKANOCNE 2015 215

Wesołego Alleluja! To już nasze 5. wspólne Święta Wielkanocne. Aż ciężko uwierzyć, że tyle czasu minęło od pierwszych świątecznych przepisów, pierwszym debiutów i pierwszego łamania wszelkich

W kuchni Karmel-itki
ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM 219

Do tej pory w moim domu na wielkanocny obiad gościł żurek. Jednak żurek bez kiełbasy jest jak snajper bez wprawionego oka. Trzeba było więc coś innego

W kuchni Karmel-itki
WIELKANOCNA PASCHA 217

Pierwsza Wielkanoc, podczas której na naszym rodzinnym stole zagościła ta słodka, pochodząca ze Wschodu (Ukraina/Rosja) potrawa z twarogu, śmietany i bakalii. Zgadza się, nigdy w życiu

W kuchni Karmel-itki
BEZGLUTENOWY PIEGUSEK 251

Wielkanocna krzątanina. Baba babę goni, a za babą mazurek.  Gdzieś się chowa czekoladowy zajączek, zerkając z zaciekawieniem na kilka małych kurek.     

W kuchni Karmel-itki
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 231

To nie tak, proszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny!   Dla wielu

W kuchni Karmel-itki
Dorada z masłem pietruszkowym 165

składniki dobrze się połączą. Z masła uformować wałek. Schłodzić. Dorady umyć, osuszyć. Natrzeć od środka i wewnątrz solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ryby wyjąć. Do środka każdej włożyć 2 -3 krążki masła pietruszkowego. Dorady ułożyć na ruszcie. Obłożyć dookoła warzywami (lub nie). Piec w 170C w termoobiegu(w 180C bez) przez(...)minut, w zależności od wielkości ryb. Podawać z upieczonymi warzywami i wybranymi dodatkami. U mnie to pieczona z rybą cukinia, sałatka ziemniaczana i sałatka pomidorowa z rukolą. Smacznego

Pełny talerz
Karp w migdałach 426

talerzu przygotować mąkę, na drugi wbić i roztrzepać jajo, na trzecim przygotować płatki migdałów. Na każdy kawałek karpia zetrzeć odrobinę skórki z cytryny (od strony mięsa). Następnie pierwszą partię ryby (4 kawałki) obtoczyć po kolei w mące, jajku, płatkach (w dalszym ciągu tylko od strony mięsa). Oliwę rozgrzać (ale nie za mocno) na patelni, włożyć rybę płatkami migdałowymi(...)śmietanki 30% 60 g masła skórka i sok z cytryny (sparzonej) Wywar rybny odcedzić, ponownie przelać do garnka i gotować do zmniejszenia objętości o połowę. Z patelni po smażeniu ryby usunąć pozostały olej i resztki płatków migdałowych, wsypać cukier i rodzynki. Gdy cukier zamieni się w złoty karmel (nie brązowy!) całość zalać winem, wymieszać. Odczekać kilka minut, aż rodzynki

Pełny talerz
Karp pieczony, faszerowany 589

udostępnionych przez prasę komunistyczną z lat 50-tych zeszłego stulecia okazuje się, że to właśnie wtedy nasz 'tradycyjny' karp pojawił się na naszych wigilijnych stołach. Więc choć karp, jako ryba znany był Polakom już w XII wieku i owszem był jadany na co dzień, to na stołach wigilijnych jako najważniejsze danie pojawił się dopiero jako 'remedium' braków na świąteczne zapotrzebowanie(...)latach 50-tych ubiegłego wieku. Ówczesny minister przemysłu: Hilary Minc wprowadził karpia do wigilijnego jadłospisu hasłem projektu: ''Karp na każdym polskim wigilijnym stole''. Był rybą tanią, łatwo dostępną, łatwą do hodowania i idealnie przyjął się we wczesnym PRL, zajmując miejsce królującego wcześniej na polskich stołach solonego śledzia. Łuska karpia, zostawiona na stole, miała symbolizować bogactwo dla całej rodziny. Musimy pamiętać

KreatywnePiny
TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 226

Kto nie ryzykuje, ten nie ma. Nie poznaje tajemnic, nie zażywa świata. Nie uczy się nowych rzeczy. Idąc na studia obiecałam sobie, że nauczę się pracować

W kuchni Karmel-itki
SOMERSBY ROZKWITA NA WIOSNĘ! WEGAŃSKI DESER Z MUSEM Z MANGO. 295

Tak, tak, tak właśnie - Lord Somersby szaleje, częstując nowym, nietuzinkowym smakiem. Orzeźwiający, lekki, kuszący. Idealny na wiosnę!  Nie sądziłam, że połączenie bzu i limonki w

W kuchni Karmel-itki
MASA CUKROWA OD A DO Z 196

Do pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle

W kuchni Karmel-itki
CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ 197

Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki

W kuchni Karmel-itki
BISZKOPT IDEALNY 201

Garść miłości, szczypta czułości, łyżeczka samozadowolenia, po szklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość

W kuchni Karmel-itki
Filety z karpia w delikatnie cebulowej panierce. Karp panierowany z cebulką. 894

posmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację czy spotkanie z bliskimi :) Składniki - 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie ) - 1 duża cebula - sól morska gruboziarnista,  domowa wegeta , lub ulubiona przyprawa do ryb - jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka - masło(...)przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone filety posypuję z obu stron delikatnie solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku

Kuchnia z widokiem na ogród
PĄCZKI SMAŻONE 193

Pachnie na całej klatce schodowej. Pod 5-tką znowu coś się smaży. Zastanawiam się czasami, jak moi współlokatorzy ze mną wytrzymują. Jedna dziewczyna, ruda i złośliwa

W kuchni Karmel-itki