ryby - 22566 przepisów (strona:156/1505)

DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 194

         Domowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej

W kuchni Karmel-itki
PĄCZKI BEZGLUTENOWE Z NADZIENIEM JABŁKOWYM 192

         Tegoroczny Karnawał jest wyjątkowo krótki, o czym mówiąna prawo i lewo. Czas barwnych i głośnych dancingów, śpiewów, biesiad czy

W kuchni Karmel-itki
BEZGLUTENOWY TORT CZEKOLADOWY 245

     Lubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia

W kuchni Karmel-itki
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU! 217

       Tak to już jest, że Stary Rok ustępuje miejsca Nowemu, a tym samym stare pozostaje wspomnieniem, a nowe... Jak to nowe

W kuchni Karmel-itki
GALARETKA Z BIAŁEGO WINA 211

          Sylwester co prawda już za nami, ale jakby nie patrzeć, Karnawał w pełni. Co rozumiesz pod pojęciem "karnawał"? Bo

W kuchni Karmel-itki
szczupak w szarej galarecie 183

łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie  odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy,  oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie, trzy godziny. Teraz gorsze kawałki ryb( oczyszczone i umyte) wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy na półmisku kawałki szczupaka, pokrywając je tężejącą galaretką i dekorując kaparami. Rybę wstawiamy jeszcze do lodówki ( najlepiej na sześć godzin) i podajemy

Miód i pieprz
Pieczony karp z koprem włoskim i pomarańczami 206

pozostawiamy pod przykryciem na kilkanaście minut. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła oraz 2-3 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika(...)rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia podajemy od razu z sosem z kopru i cebuli oraz z pokrojoną pomarańczą. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-173 {margin: auto;} #gallery-173 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-173 img {border

Kulinarna Pokusa
Grillowany dorsz atlantycki w sosie sojowym z warzywami na parze 180

łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad(...)misce mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wkładamy mrożone warzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min W między czasie jeśli chcemy

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1328

Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku 5-8 lat. A jak nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet(...)słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Rano filety zamarynujemy – gotujemy wodę z łyżeczką ziaren gorczycy, potłuczonymi kulkami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, cukrem, pieprzem i octem pod przykryciem, na małym ogniu przez 5-8 minut. Zalewę

Karo in the Kitchen
Zupa rybna z jesiotrem, ciecierzycą, pomidorami i jarmużem 195

uważnie czyta mojego bloga ten wie, że niedawno byłam na bardzo fajnej wycieczce nad Stawy Milickie . Oglądałam i słuchałam jak hoduje się ryby a nawet próbowałam sama coś złowić. Ta sztuka jednak zupełnie mi się nie udała, ale dzięki organizatorom i gospodarzom do domu nie wróciłam z pustymi rękami przywożąc pięknego jesiotra. Ryba była jak na ten gatunek nieduża(...)obiadów. Był Jesiotr duszony w sosie grzybowym i bardzo treściwa, smaczna zupa, którą prezentuję dzisiaj. Taką lub podobną zupę możecie ugotować nie tylko na jesiotrze , ale także na innych rybach. Podstawą jest esencjonalny bulion przyrządzony na rybich łbach i ościach czyli pozostałościach po wykrojeniu z ryb filetów. Pomyślcie o tym oprawiając np. świątecznego karpia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sos Worcestershire to klasyk, który podbił cały świat zanim w końcu trafił do Polski 256

państwach świata. Wraz z rozwojem diety wegańskiej powstały także wersje bez ryby. Z rybą czy bez, sos posiada wyrafinowany smak i jest dzięki temu idealną przyprawą do wielu potraw i innych sosów (jak wyżej wspomniany sos BBQ ). Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do mięs, ryb, warzyw, zup, ale także klasycznych koktaili alkoholowych jak np. Bloody Mary czy meksykański(...)piwny koktail zwany M ichelada. Przepis, który zamieszczam poniżej zawiera wszystkie oryginalne składniki. Włącznie z anchois. Weganie mogą wykorzytać przepis pomijając rybę. Im dłużej sos leżakuje, tym bardziej łagodny i wyrafinowany smak zyskuje. Zupełnie tak jak wino. Wiem, że nie jest to projekt na jedną godzinę i niektóre składniki jak np. pasta z tamaryndy mogą być ciężkie do kupienia

Jem więc Jestem
GRILLOWANY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM NA CHIPSACH Z TOPINAMBURU 160

moja rodzina też coraz chętniej po nie sięga. Mogę przygotowywać je na obiad i wiem, że nie będzie kręcenia nosem. Dodatkowo fajne jest to, że przygotowanie dania z ryb nie wymaga zbyt dużo czasu. Wystarczy pół godziny i gotowe. SKŁADNIKI: 1 filet z łososia sól morska ziołowa pieprz cytrynowy oliwa sok z cytryny 3 garści świeżego szpinaku 1 łyżeczka(...)Rybę grillować na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, po 4-5 minut z każdej strony (w zależności od grubości. Na patelni rozgrzać masło, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (uważając aby czosnek się nie spalił. Dodać umyty i pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Dusić 3-4 minuty doprawiając solą i pieprzem. Na talerzu ułożyć chipsy, położyć na nich kawałek ryby

Kuchnia w opałach
Ryba po grecku 159

Poniższy przepis jest autorstwa mojej mamy i osobiście uważam, że ryba po grecku według tej receptury smakuje najlepiej. Optymalnie jest przygotować ją dzień wcześniej przed konsumpcją, aby wszystkie smaki (ryba i warzywna pierzynka) przegryzły się. Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. z dorsza, mintaja, pangi itp.) ok. 4 łyżek mąki sól olej do smażenia „Sos grecki”: 4 spore marchewki(...)dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania sosu. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W przygotowanym naczyniu układamy połowę porcji ryby (jeden kawałek obok drugiego). Na nią nakładamy połowę porcji naszego greckiego sosu. Następnie znów układamy resztę pozostałej ryby i ponownie przykrywamy ją sosem. Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy i wstawiamy

MyCookBook.pl
Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań 176

nigdy nie przygotowywaliśmy, ani nie jedliśmy dużej ośmiornicy, jedynie jadaliśmy ośmiorniczki baby. Niestety spóźnieni nie mieliśmy okazji przygotować przegrzebków z mango i kolendrą. Reszta dań należała już do nas Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań. Potrawy przygotowane warsztatach: Przegrzebki z mango i kolendrą Tuńczyk z ananasem i lubczykiem z komosą ryżową Krewetki(...)cieście kataifii z majonezem wasabi Ośmiornica z chorizo, ziemniakami i zielonym majonezem ze szczypiorku   The post Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konkurs - "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 196

przepisami na ryby-  mam dla Was mały konkurs.  O samej książce i o tym, jak można ją zdobyć pisałam   tutaj. Do wygrania 2 egzemplarze książki "Ryby są super" autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Obie książki z autografem Mistrza Karola, który podpisywał je na warsztatach dla blogerów z wielką cierpliwością i nieschodzącym z twarzy(...)uśmiechem :) Na czym polega konkurs? W komentarzach pod tym postem napiszcie, bez której potrawy (oczywiście z rybą w roli głównej) i dlaczego - nie wyobrażacie sobie Waszej rodzinnej Wigilii. Przepisy mile widziane- ale nie obowiązkowe :) Konkurs trwa do 10 grudnia do 23.59. Wybiorę dwie najciekawsze odpowiedzi, które zostaną nagrodzone  tą piękną kulinarną pozycją. Wyniki  ogłoszę 12 grudnia

Moje Kuchenne Rewelacje