ryby - 22088 przepisów (strona:151/1473)

PIECZONY SANDACZ PO POLSKU 181

piątek w moim domu pościmy, czyli nie spożywamy tego dnia w ogóle mięsa. Staram się urozmaicać domownikom te obiady, chociażby poprzez zmianę rodzaju ryb, które spożywamy. Dziś proponuje przygotowanie sandacza, którego polubią(...)pewno wszyscy za delikatne mięso i smak.  Składniki: sandacze sól,pieprz świeża natka pietruszki 2 cytryny Wykonanie: Sprawiona, oczyszczoną rybę nacieramy wew i zew pieprzem i solą. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień do wnętrza ryby wkładamy po gałązce pietruszki, po plastrze cytryny. Tak przygotowane ryby układamy na blasze, obficie polewamy sokiem z cytryny. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Filet z dorsza, w chrupiącej paniece 198

Dorsz-moja ulubiona ryba, ale nie czarujmy się,że mrożony filet-będzie dobry. Niestety-nie ma takiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa do ryb Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby(...)sokiem z cytryny, odstawić na 2-3 godziny (lub dłużej). Następnie panierować, mąka (nadmiar otrzepać), jajko, bułka tarta. Przygotować sos-jogurt plus posiekany koperek-doprawić solą i pieprzem.. Ryby smażyć w głębokim oleju, po 2 minuty na każdą stronę. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.. Podawać z sosem koperkowym oraz , u mnie, sałatka z bobem. Przepis

Kopystką po garach
WSPÓŁPRACA ORZECH 200

cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca.   ZASMAŻANE BURACZKI  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól,  pieprz PATISONY KONSERWOWE  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium  Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska(...)żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się

Gotowanie Patki
Pasta z makreli wędzonej i sera białego 115

zmienić. Nie samym chlebem z wędliną żyje człowiek U nas w roli pierwszoplanowej makrela, ale tylko z tego względu, że akurat w sklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił taką pastę ze szprotek w sosie pomidorowym. Ja takie pasty robione na szybko, kojarzę z dzieciństwa. Byle dodatek, kilka(...)dziecko było zadowolone, że jakieś urozmaicenie kanapki. Pamiętam jeszcze pastę z sera żółtego i mortadeli. Ja w tym wariancie serowym, lubię czuć poszczególne składniki. Z tego względu ryby, sera jak i ogórka zbyt drobno nie siekam/rozdrabniam, jedynie w zasadzie do połączenia składników. Inaczej ma się w wypadku pasty z makreli wędzonej ale bez sera. Tam lubię, żeby wszystko było

Mieszam w Garnku
Ryba po grecku 181

Czemu do tej pory nie było ryby po grecku na blogu to nie wiem ale nadrabiam szybko ten nietakt. Ryba po grecku, nie ma nic wspólnego z Grecją a czemu tak ją nazwano nie wiem ale może Wy wiecie? Ryba jest przepyszna z warzywami i ja ją uwielbiam, polecam i Wam. Ryba po grecku gości także na moim stole(...)świątecznym. Ryba po grecku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym 114

Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read

Magiczny Garnek
Ryba w migdałach 119

bardzo blisko. Kupujemy potrzebne składniki a jutro pyszny obiad z rybą w roli głównej. Możecie wykorzystać każdą rybę. Ja wykorzystałam mrożoną limandę. Migdały dodatkowo nadają rybie delikatności. Pycha. Polecam. Składniki: Filety z dowolnej ryby Sól Pieprz Mąka Jajka Płatki migdałów Olej Wykonanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, rozmrażamy ją i pozostawiamy do odcieknięcia. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem(...)stron. Obtaczamy w mące, później w jajku i na koniec w płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName

Smaki Ewy
Kotlety rybne z ryżem i suszonymi pomidorami 160

powrocie z pracy, myślimy wyłącznie o pożywnym obiedzie, a może by tak dziś podać rybę w innej postaci niż smażony filet ?  Ryż gotuję zawsze dzień wcześniej, rozmrażam rybę i robię kotleciki, smażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne(...)przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mięsa, razem z osączonymi z oliwy suszonymi pomidorami. Dymkę siekam razem ze szczypiorkiem-trochę szczypioru zostawiam do posypania na talerzu, dodaję do masy rybnej, mieszam z ryżem, wbijam jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wyrabiam dokładnie

Wanilia i Kardamon
Grzyby jak ryby, czyli pieczarki w zalewie pomidorowej 112

Cześć Dzisiaj będzie wypróbowany w zeszłym tygodniu przepis na kapelusze pieczarek podawane w sosie pomidorowym. Tak przygotowane grzyby idealnie wręcz "podszywają się" pod ryby. I najprawdopodobniej zagoszczą w tym roku u mnie na wigilijnym stole. Danie to może stanowić ciekawą alternatywę, zwłaszcza dla osób nieprzepadających za rybami. Grzyby jak ryby Przygotuj nóż i deskę do krojenia, patelnię(...)się także, czy nie byłoby dobrym pomysłem przygotowanie zalewy na bazie zeszklonej cebulki. Oczywiście zamiast dodawania jej w postaci surowej. Co o tym sądzicie? P.S. Przepis na grzyby jak ryby został zaczerpnięty z zeszłorocznego wydania "Przyślij przepis" (numer 7/2012

blog.moje-pasje.info
Karp marynowany 118

chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy – olej do smażenia Marynata – 1 szklanka(...)każdy na 4 części. – Posypać solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. – Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. – Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. – Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. – Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać rybę. Wstawić

To co kocham
Ryba w salsie pomidorowej z ananasem 205

Smażona pachnąca ryba w towarzystwie aromatycznej salsy pomidorowej z czerwoną fasolą i kawałkami ananasa. Idealne świąteczne śniadanie i nie tylko. Może stanowić udaną przekąskę sylwestrową. Można podawać na ciepło lub zimno. Składniki: 4 filety z dorsza lub morszczuka 3 większe cebule pokrojone w piórka 1,5 szklanki passaty pomidorowej 1 mały koncentrat pomidorowy 3/4 szklanki czerwonej fasoli z puszki kilka(...)pieprzymy, na płaskim talerzu wykładamy bułkę tartą, rybę przyprawiamy przyprawami, obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na rozgrzanym oleju; na innej patelni rozgrzewamy masło klarowane, smażymy cebulę, gdy będzie miękka dodajemy passatę i koncentrat, przyprawiamy, dusimy, dodajemy pokrojone w kostkę ananasa i fasolę, chwilę dusimy; na półmisku wykładamy kawałki ryby i zalewamy salsą z ananasem, lekko mieszamy, możemy

Zasmakuj Kuchni
pieczony maślano cytrynowy sum 180

pieczone  filety z suma    Pieczony filet z suma to danie którego smak jest wprost wyjątkowy. Dlatego dziś pragnę podzielić się kolejnym przepisem na tę pyszną rybę. W potrawie  prócz suma odnaleźć będzie można również wyraźny aromat masła i cytryny, a to sprawi że danie zniknie z talerzy(...)chłodne miejsce. Ryby wyjmujemy z lodówki  układamy, skórą do dołu, na blasze wyłożonej pergaminem ( pergamin warto dodatkowo wyłożyć cienko pokrojoną skórką z cytryny, wtedy ryba na pewno nie przywrze).  Wierzch ryby posypujemy startą skórką z cytryny, następnie układamy na filetach drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, oraz kawałki masła, lekko pieprzymy, nakrywamy drugim kawałkiem pergaminu

Miód i pieprz