Coś się kończy, aby inne "coś" mogło się rozpocząć. Tak było tym razem. Kilkutygodniowa ciężka praca, długie godziny spędzone przed komputerem... A wszystko po
W kuchni Karmel-itkigarbnikom ułatwia pracę układu pokarmowego. DANIA Prof. Arne Astrup w 2009 roku rozpoczął pięcioletni program badań nad dietą nordycką. Jadłospis przypomina śródziemnomorski – opiera się na lokalnych produktach, jak ryby Morza Północnego, olej rzepakowy czy jagody, porzeczki i żurawina. U podstaw diety nordyckiej leżą tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź czy makrela, spożywane trzy-cztery razy w tygodniu(...)Ryby są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których nasz organizm nie potrafi wytworzyć samodzielnie. Zapobiegaja one nowotworom i zwalczają już istniejące komórki rakowe, działają przeciwzakrzepowo oraz wpływają na prawidłową pracę mózgu. INDIE Sposób jedzenia mieszkańców Indii jest pod wpływem ajurwedy – tradycyjnej medycyny indyjskiej istniejącej od 5 000 lat. Według niej każdy posiłek powinien składać się
Ostra na Słodkomleka i produktów mlecznych, można podawać je w formie kakao, budyniu, deseru mlecznego z różnymi owocami oraz jako dodatki do różnych potraw (naleśników, past do kanapek). Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy: „Z produktów mięsnych należy wybierać gatunki o małej zawartości tłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka warto spożywać(...)względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6 Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do potraw. Do smażenia poleca się stosowanie oliwy z oliwek
Atlas Smakówmusiałam dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego smażenia. Gwarantuję, że to coś pysznego. Możecie mi uwierzyć na słowo lub przygotować i przekonać się na własnym podniebieniu. :) Składniki(...)mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1-2 małe suszone papryczki chili 400g pomidorów 1 cebula czosnkowa ½ łyżeczki sumaku ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki Filety ryby umyć w zimnej wodzie i dobrze osuszyć. Pokroić na nieduże paski. Oprószyć solą, pieprzem i sumakiem. Przyprawy delikatnie wetrzeć. Przygotowane ryby odłożyć na bok. W miseczce rozetrzeć pierwsze
Pełny talerz6kawałków, przyprawa do ryb lub tradycyjnie sól, pieprz i majeranek, czosnek granulowany, 2 cytryny. Składniki na sos i jego przygotowanie jest tu kliknij . Przygotowanie: Rybę umyć i osuszyć, doprawić przyprawą do ryb (lub solą, pieprzem i majerankiem). Lekko posypać czosnkiem granulowanym i pokropić sokiem z cytryny. Na każdy kawałek położyć plasterek cytryny. Zawinąć w folię aluminiową(...)Piec w 200stopniach przez 25min. Po wyjęciu ryby z folii na talerz, polać sosem koperkowo śmietanowym. Smacznego
W kuchni u Monikiryba po grecku Mam nadzieję, że to lekkie, bogate w wiele cennych składników odżywczych i smaczne danie, znajdzie wielu amatorów. Bowiem jest tego naprawdę warte. Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej z białym mięsem 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego(...)pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety ze skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być
Miód i pieprzPomysł na sałatkę z ryby wędzonej powstał dzięki wakacjom nad morzem i tamtejszym zdobyczom. Nie był to czas na świeże ryby, stąd też zaopatrzyłem się w kilka gatunków wędzonych. Do tej sałatki można wykorzystać każdą wędzoną rybę. Ja wykorzystałem karmazyna. Składniki: opakowanie sałat (rukola, cykoria) 1 papryka czerwona 2 ogórki zielone wędzona ryba (karmazyn, ale może być inna(...)koperek Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Rybę dzielimy na kawałki. Koperek kroimy. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski. Sos: 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka musztardy 1/3 łyżeczki octu balsamicznego sól, pieprz sok z cytryny (ok. 1 łyżeczki) Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy delikatnie. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comłososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać(...)przykryciem około 30-35 minut (ryba musi zmienić kolor, a śmietana powinna wchłonąć się w łososia). Przygotowaną rybę podać z ziemniakami i ulubioną sałatką
Ugotowaćczosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób. Składniki Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki(...)znajduje się na tej stronie . 1 cytryna sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli
Miód i pieprzBardzo smaczna ryba, często możemy ją kupić w postaci wędzonej. Jednak niekiedy można zdobyć wersję świeżą. I dzięki temu dzisiaj przedstawiam smażonego halibuta. Składniki: Dowolna ilość halibuta Ziołowa przyprawa do ryb Sól Mąka Olej Wykonanie: Halibuta oczywiście oczyszczamy – usuwamy łuski. Filetujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ryby przyprawiamy przyprawą do ryb i solą. Dokładnie obtaczamy
Smaki Ewyłososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia(...)ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy
zobacz ich smakłososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich 300 g młodych ziemniaków 1 cukinia 5 łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia(...)ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem do pieczenia podgotowane ziemniaki oraz cukinię wykładamy
zobacz ich smakRyba po grecku Składniki: danie dla 6 osób 1,5 kg filetów dorsza lub innej ryby morskiej 3-4 marchewki 3-3 cebule 0,5 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego 1-2 pietruszki 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 liście laurowe 4 łyzki oleju 250 ml wody sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę myjemy, jeżeli mamy filety(...)skórą to ją zdejmujemy (najwygodniej za pomocą cienkiego noża do filetowania), następnie dzielimy rybę na mniejsze kawałki, oprószamy pieprzem oraz solą i układamy jeden obok drugiego na dnie płytkiego żaroodpornego naczynia, ( może to być górna część brytfanki) następnie odstawiamy w chłodna miejsce. W tym czasie obieramy cebulę kroimy ja w cienkie krążki i wrzucamy do garnka
Miód i pieprzczosnkową nutą Flądra jest, moim zdaniem, mocno niedocenianym gatunkiem ryby, może dla tego ze często nie najlepiej kojarzy się z przypadkowymi smażalniami. Jednak jeżeli mamy możliwość dostania ryby naprawdę świeżej, ( akurat te sam złowiłem) to musimy wiedzieć, że najlepiej smakuje przyrządzona w najprostszy sposób. Składniki Danie dla czterech osób 4 flądry 1 szklanka mąki(...)znajduje się na tej stronie . 1 cytryna sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki fląder (możemy je również pozbawić łbów i skóry, ale należy pamiętać że ryba smażona w całości jest bardziej "soczysta"), oprószamy je solą oraz pieprzem i odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Na spory talerz wysypujemy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli
Miód i pieprz