Są rzeczy względne i bezwzględne. Nie bawmy się w definicje. CIASTO PIETRUSZKOWE Z MASĄ JABŁKOWĄ /inspiracja: Magazyn Kuchnia ;/ 400g obranej i startej na dużych oczkach pietruszki
W kuchni Karmel-itkiGarść miłości, szczypta czułości, łyżeczka samozadowolenia, po szklance dobrej woli i radości. Wymieszać uśmiechem, przełożyć do przygotowanego uprzednio serca i wstawić w klatkę piersiową. Kuchnia + miłość
W kuchni Karmel-itkiposmak i smakuje jak najbardziej delikatna, wykwintna ryba. Polecam tak przygotowany karp jest doskonały na wigilijny wieczór i każdą inna kolację czy spotkanie z bliskimi :) Składniki - 0,5 kg filet z karpia ze skórką ( lub bez jak wolicie ) - 1 duża cebula - sól morska gruboziarnista, domowa wegeta , lub ulubiona przyprawa do ryb - jajko, mąka, bułka tarta, prażona cebulka - masło(...)przy pomocy papierowych ręczniczków, usuwam ewentualne łuski i kroję na kawałki. Cebulę kroje w plastry. Osuszone filety posypuję z obu stron delikatnie solą morską i domową wegetą. Każdy kawałek ryby przekładam kawałkiem cebuli i odstawiam do lodówki co najmniej na dwie godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie rybę panieruję. Najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku
Kuchnia z widokiem na ogródPachnie na całej klatce schodowej. Pod 5-tką znowu coś się smaży. Zastanawiam się czasami, jak moi współlokatorzy ze mną wytrzymują. Jedna dziewczyna, ruda i złośliwa
W kuchni Karmel-itkitutaj wędzona makrela, albo każda inna wędzona ryba. Sałatka robi się "praktycznie sama", nie wymaga ani dużo czasu, ani dużo pracy. Myślę, że może ona być fajną alternatywą do popularnych i trochę oklepanych już sałatek z szynką czy kurczakiem. Polecam gorąco! Składniki: 150g obranej i rozdrobnionej wę dzonej ryby (u mnie dorsz) mała (200g) puszka kukurydzy(...)ryżu 4 pokrojone w paseczki ogórki konserwowe 2 ugotowane, starte na oczkach jajka majonez (ilość wg uznania) pieprz szczypiorek lub koperek Wykonanie: W salaterce układamy warstwowo: połowę wędzonej ryby cienką warstwę majonezu ryż kukurydzę resztę wędzonej ryby ogórki konserwowe cienką warstwę majonezu starte jajka Całość pieprzymy, posypujemy szczypiorkiem. Chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieBez odpowiedniego fundamentu, każdy dom w końcu runie. Bez odpowiedniej bazy, każda potrawa w końcu nie będzie smakować. W wielu moich recepturach pojawia się bulion warzywny
W kuchni Karmel-itki"Boże, spraw, bym kupiła tylko to, po co przyszłam" - powtarzam sobie zawsze, gdy przekraczam próg sklepu spożywczego, marketu, warzywniaka czy delikatesów, nie mówiąc już o porannej
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkiCzwartkowe popołudnie, przyjemnie chłodne, zwiastujące wiosnę. Urocze towarzystwo, dzięki któremu uśmiech nie znika z twarzy. Wszystko okraszone przytulnym lokalem, doprawione smakowitym jedzeniem. Dzięki
W kuchni Karmel-itkiZapach kwiatów ogarnął pokój. Słońce nieśmiało zagląda przez szczeliny w zasłonach, słychać stukanie kubków i syk gotującej się wody. Mmm, toster wypluł przypieczone tosty, coś smaży
W kuchni Karmel-itkiDziś będzie danie rybne. Bardzo żałuję, że tak rzadko mam dla Was przepis z udziałem ryby. Moje dzieci jakoś oporne są i ciężko mi tą rybę przemycać. Gdy przyrządzam ją sporadycznie to przy pewnych protestach z ich strony, jakoś udaje mi się przekonać je do zjedzenia. Jednak gdy proponuję rybę zbyt często protesty się nasilają. Sprzeciw jest zbyt zdecydowany(...)dyskutować. A szkoda, bo ryba przecież jest dla naszego organizmu bardzo wartościowa. Ja proponuję ją z dodatkiem soczewicy, którą też warto jeść. Mintaj z soczewicą i migdałami składniki 4 filety z mintaja 250 g zielonej soczewicy pęczek dymki 50 ml śmietany 18% 4 łyżeczki masła 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz wykonanie: Soczewicę zalewamy wodą. Jej ilość ma być
Przysmaki KarolkiRyba po japońsku, to moje ulubiona forma przygotowania ryby. Chyba nie znam osoby, której by nie smakowała. 1 kg filetów mintaja pokroić w kostkę (ok. 3x3) posypać obficie vegetą Panierka, czyli ciasto naleśnikowe do obtaczania:1 szklanka mąki, 1 jajko, ½ szklanki wody, 1 łyżka vegety. Ryby obtoczyć w cieście i usmażyć na oleju 3 duże cebule(...)konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą
Jadło i czytadłoNowy nie protestowali, wiedząc już co kryje się za tą nazwą. Wszystko inne przyjęliby z równą chęcią, po pierwsze z głodu, a po drugie ryby to zawsze ryby. No tak, ale hamsi to rybki, a nie ryby. Hasan był usatysfakcjonowany. Hamsi nie są drogie, do tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich(...)dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór
Jadło i czytadłołyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego słodka papryka w proszku pieprz sól olej do smażenia pieprz cytrynowy Filety ryby posolić i popieprzyć pieprzem cytrynowym, następnie odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, marchewki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rozgrzać olej i smażyć(...)dusić pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw przez około 30 minut. Po tym czasie wyjać ziarna ziela angielskiego, liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę. Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem
Jadło i czytadłoBo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową
W kuchni Karmel-itki