TOUR SALON, 24.10.2014 POZNAŃ 230TOUR SALON, czyli targi regionów i produktów turystycznych obchodzą w tym roku 25. jubileusz. W dniach 23-25 października Poznań zamienił się w stolicę różnych regionów
W kuchni Karmel-itki
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 258Nadal brak aparatu. Przez najbliższy miesiąc telefon komórkowy staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka.Ale jeść trzeba. WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY, ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI
W kuchni Karmel-itki
PUSZYSTE CIASTO MARMURKOWE. 343Pada. Deszcz bębni o metalowy parapet, do nieznanego mi rytmu. Nasłuchuję go i próbuję ustalić, w jakim to metrum, jakie jest uzupełnienie głosu głównego i czy
W kuchni Karmel-itki
Łosoś w galarecie. 208rozłożyć na półmisku. Mniej wprawnym proponuję ugotować filety ze skórą, którą po ugotowaniu i przed ułożeniem na półmisek należy zdjąć. Wywar przelać do mniejszego garnka, bez pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego wywaru wlać 2 łyżeczki octu(...)żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też
Kulinarny karnet Christophera
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 326gatunki np. łososia i pstrąga, oczywiście można podać tylko jeden gatunek, albo podać je osobno, 6. ryba wędzona. Jeżeli decydujemy się na ten rodzaj zakąski, postarajmy się taką rybę zamówić w wędzarni i odebrać w dzień wesela, 7. małe tymbaliki np. z kurczaka w galarecie, 8. obowiązkowo śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać(...)chciało by mi się wstawać od stołu i iść da tego stołu wiejskiego, po kawałek wędliny. Jeszcze na pewno ktoś zapyta, a ile ma być tych mięs pieczonych, wędlin, ryb. Mięsa pieczone, wędliny i sery - po 3 dag z każdego asortymentu na 1 osobę. Ta ilość w zupełności wystarczy, daje to ok. 30 dag na osobę
Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 220sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki(...)skórki i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem cytrynowym i pieprzem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć rybę posmarowaną sokiem cytrynowym z masłem i pieprzem. Na wierzchu ułożyć masę pomidorową i posypać serem wymieszanym z drobno posiekanym miękiszem chlebowym. Wstawić do pieca ,temp.180stop. i piec 15 min. Podawać
Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 202łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej(...)każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula 5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Każdy plaster przesmażyć z obu stron na złoty
Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w nori z makaronem. 190octu ryżowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki wasabi 2 łyżeczki sezamu czarnego 2 łyżeczki cukru brązowego miałkiego Wykonanie . Filety z ryby posypać przyprawą do ryb i pieprzem. Por pokroić w cienkie krążki i przesmażyć leciutko na maśle. Por ułożyć na filetach i złożyć w zgrabne pakieciki. Nori pociąć(...)czasie smażenia przygotować sos i makaron. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Somen zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min., aż zmięknie i dobrze osączyć. Na talerzu ułożyć makaron, rybę usmażoną, ozdobić krążkami pora i wszystko polać sosem. Jeżeli nie mamy makaronu somen ,używamy spaghetti
Kulinarny karnet Christophera
KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. 302Październikowe słońce wdziera się przez przejrzystą szybę do zaspanego pokoju. Rozpościerasz ręce, przeciągasz się leniwie, przecierasz oczy w zdumieniu. Tak, to była ciężka noc.Dotychczas październik rozpieszcza
W kuchni Karmel-itki
JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. 321Budzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania
W kuchni Karmel-itki
OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 209Spotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a
W kuchni Karmel-itki
Dorsz w migdałach 193Wyśmienitej jakości ryba podana na maśle z migdałami....zapach i smak fantastyczny!. Zaskoczcie domowników nowym oryginalnym daniem. Składniki: 1 kg dorsza 3-4 łyżki mąki ok 4-5 dag migdałów całych lub w płatkach 1 cytryna oliwa masło sól pieprz Ryby dokładnie opukać, osuszyć. Wycisnąć sok z połowy cytryny i natrzeć nim dorsza z dwóch stron, przyprawić(...)oliwę z dodatkiem masła. Dorsza panierować w mące i smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu na rumiano. Na drugiej patelni roztopić masło i podsmażyć na nim migdały. Usmażone ryby przełożyć na talerz, polać masłem z migdałami i posypać natką pietruszki. Drugą połowę cytryny pokroić w ćwiartki i podać
Apetyczna babeczka
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 224smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku(...)sól pieprz bułka tarta 1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy. Podajemy
Apetyczna babeczka
KASZA JAGLANA Z DYNIĄ I DAKTYLAMI (NA SŁODKO). 337Dlaczego się smucisz? Nie lubię Cię takiego, gdy gniewnie ściągnięte brwi nadają Twej twarzy pochmurnego wyrazu. Nie lubię ostrego tonu głosu, ucinanych rozmów, napiętej jak struna
W kuchni Karmel-itki
DYNIOTKA SYPANA. 288Stała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do domu, aby
W kuchni Karmel-itki