Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
W kuchni Karmel-itkizagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia. Połów zakończony. Teraz trzeba oporządzić ryby i przygotować sprzęt(...)Już po kilku chwilach tam spędzonych dało się zauważyć, że mimo małych rozmiarów port jest niezwykle sprawnie działającym "przedsiębiorstwem". Każdy miał tam swoje zajęcie. Kobiety z nastoletnimi dziećmi wyplątywały ryby z sieci. Młodzi mężczyźni je sortowali i układali w skrzynkach, inni porządkowali sieci. Natomiast dojrzali panowie, o zniszczonych przez morze twarzach dyskutowali na różne tematy w małych grupkach, obowiązkowo
Kuchnia po mojemuW powietrzu czuję radość. Unosi się, wypełnia przestrzeń niczym hel, zwiększający objętość czerwonego balonika. Słońce zaś muska cały świata swoimi promieniami, liże konary drzew, które zazieleniły
W kuchni Karmel-itkiłatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym (4 porcje) Składniki: 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety 1/2 cytryny, pokrojonej(...)łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij
karmelowyDynia, piękna, kształtna przyjaciółka Pani Jesieni, która w sezonie króluje w mojej kuchni. Poza sezonem także mnie odwiedza. Lubię ten chwilowy powiew jesiennej melancholii. Nie
W kuchni Karmel-itkiŻelatyna, składnik tak oczywisty, mogłoby się wydawać, ale nie do końca. Bywa kapryśna, nieznośna i trudna do okiełznania. Pan agar-agar zaś miewa humory podobne, w
W kuchni Karmel-itkiŁatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio
W kuchni Karmel-itkifilet z łososia,lub innej ryby, pokroić na cztery części 20g posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 1 duże jajko rozbełtane 200ml cieplej wody mąka do obtoczenia ryby, Wykonanie(...)Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na drugiej patelni podgrzej olej .Rybę obtoczyc w mące i rozbełtanym jajku. Smażymy z obydwu stron przez 1-2 minuty.Rybe dodaj do sosu ,następnie wlej okolo 150-200ml wody . Duś rybę w sosie
w mojej kuchniWszystkich nie-mięsożernych przepraszam, że z mięsnym pasztetem się wpraszam. Ale jego fenomen był tak wielki, że musiałam się nim pochwalić. To, że sama nie
W kuchni Karmel-itkioleju rzepakowego Rapso, 1 łyżeczka soku z cytryny, 15 g startego sera np. radamera, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ryba: 6 niedużych kawałków świeżej ryby dorsza, olej rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty(...)całkowicie się roztopić i być na tyle twardy, aby bez problemu można go było podnieść. Odwracamy go i „podsuszamy” z drugiej str. Ciepłego chipsa formułujemy na dowolny kształt. Ryba: Rybę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Skórę nacinamy w kilku miejscach i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej z cynamonem i anyżem, całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy
Moniki Smakołykiogrodu. Dziś do karkóweczki, kiełbaski i boczku dołożyłam pstrągi. PSTRĄGI Z GRILLA. SKŁADNIKI: 2 pstrągi patroszone czosnek chili, sól, pieprz oliwa z oliwek 1/2 cytryny przyprawa do ryb opcjonalnie WYKONANIE: patroszone pstrągi myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, oliwę z oliwek mieszamy z chili, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz cytryną pokrojoną na małe kawałki(...)marynata), wysuszoną rybę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wnętrza marynatę(smarujemy rybę też z zewnątrz), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 2 godz. (jeśli pomyślicie wcześniej to na całą dobę), pstrągi wyjmujemy z folii aluminiowej i wkładamy do "kratki do ryb" i na grilla, smażymy po 10 min.z każdej strony,( na wierzch ryby
Kuchnia Beatycytryny 1 cebula sól pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego Wykonanie: Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty(...)połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną. Tak przygotowanym sosem polewam rybę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenprośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą wszyscy i nie muszę nic kombinować. Nie znaczy to oczywiście, że innych ryb nie jemy. Dzisiaj trochę lżejsza propozycja. 750 g filetów z ryby (dorsz, mintaj, morszczuk ) paczka
Polska ZupaJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiBardzo lubię różnego rodzaju ryby. Smak śledzi kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem, a szczególnie z okresem Wielkiego Postu, w czasie którego zjadaliśmy spore ilości tych ryb. Rodzice kupowali je z beczki i sami musieli je oczyszczać. Znam zatem smak śledziowego mleczu i ikry. Teraz bez problemu można kupić pozbawione ości i gotowe do konsumpcji płaty śledziowe. Przedstawiam(...)większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek z rybami nigdy nie solę, bo ryby morskie ze swej natury są słone. Poza tym w tej sałatce niemal wszystkie składniki są posolone wcześniej. Smak majonezu też swoje robi. Warto
Weekendy w domu i ogrodzie