Szwecja, moja nowa miłość, część I 214tylko w myślach) - chwilo trwaj! W drodze powrotnej zeszłyśmy do wioski, która wygląda dokładnie tak, jak wyobrażałam sobie małe skandynawskie miejscowości - filigranowe, kolorowe domki, łodzie i ryby - pyszne ryby, które smakowałyśmy nad samym morzem w towarzystwie lokalnie produkowanego piwa. Kolejnym etapem wyprawy było studenckie miasto Lund, o tej porze roku - ze względu na wakacje - bardzo wyludnione(...)cały szereg drinków serwowanych przez świetnych barmanów. Co mnie urzekło w Szwecji? Spokój, kolorowa, estetyczna zabudowa, piękne nadmorskie widoki, kuchenne sklepy, w których mogłabym zamieszkać, cudowny smak ryb, zamiłowanie do białego bzu, który tak bardzo kocham, rowery, którymi niemal wszyscy tam się poruszają, zapach truskawek, piękne róże i malwy i oczywiście morze. Już wiem, gdzie chcę spędzić kolejne
KUCHARNIA
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 743Małe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z BATATÓW 296Nie ma zimy bez śniegu - właśnie napadało! Kto pędzi ze mną ulepić bałwana? Albo stoczyć bitwę na śnieżki? Natomiast po wyczerpującej walce, koniecznie coś na rozgrzewkę
W kuchni Karmel-itki
CHLEB ŻYTNI Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI 241Zapach świeżego pieczywa o poranku, aromat mocnej, parzonej kawy. Tupot małych, bosych stópek zbiegających po schodach, czuły uśmiech i życzliwe gesty. O takich marzę porankach.
W kuchni Karmel-itki
CIASTO "COMBER" Z ALKOHOLEM 291Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
W kuchni Karmel-itki
ODDAŁAM SZPIK - ODDAJ I TY, TO NIC NIE BOLI! 231Tym razem nie będzie o jedzeniu, o kulinariach, ani słowem nie wspomnę o gastronomii. Czasem „branżowe” sprawy trzeba odłożyć na bok, by pomóc drugiemu człowiekowi. To
W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 369Delikatne pociągniecie smyczkiem, niczym smaganie policzków przez wiatr. Akord piano stojącego nieopodal fortepianu, który rozbrzmiewa echem w głowie. Kolejno dochodzące instrumenty, jak coraz to silniej padający
W kuchni Karmel-itki
Panierowane pulpeciki rybne 301SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza, mintaja lub innej ryby 2 jajka ( jedno zużyć(...)panierki ) bułka tarta pół cebuli olej do smażenia nać pietruszki mąka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozmrozić filety, zmielić razem z połówką cebuli i odrobiną natki pietruski . Do zmielonej ryby dodać 1 jajko i 4 łyżki bułki tartej, sól do smaku i dokładnie wymieszać. W zależności od rodzaju ryby można dodać jeszcze więcej bułki tartej , aby wchłonęła nadmiar wilgoci
zielonacukinka
PROJEKT "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM". 271Ponoć połączenie pracy, studiów dziennych, prowadzenia bloga i dodatkowych kursów językowych (niemiecki i II st. migowego od marca) jest trudne. A mimo to znajduję czas na
W kuchni Karmel-itki
CREMA CATALANA (KREM KATALOŃSKI) 267Zapieczone słodkie słońce, cynamonem pachnące z cytrynowym posmakiem... Creme Catalana, czyli prawdziwa Hiszpania na deser. Trudno się oprzeć! Krem kataloński to deser wywodzący się z Hiszpanii
W kuchni Karmel-itki
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU (WEGE). 484Leniwa niedziela. Całe osiedle śpi, jedynie jakiś starszy Pan urządził sobie spacer ze swoim pupilem. Czworonożny kudłacz, merdający radośnie ogonem, prowadzi swego właściciela parowymi alejkami. A
W kuchni Karmel-itki
TARTA CEBULOWA 320"Co innego cebula. Ona nie ma wnętrzności. Jest sobą na wskroś cebulą, do stopnia cebuliczności."* Cebula stanowi podstawowy składnik w moim domu, zarówno jak świeży czosnek
W kuchni Karmel-itki
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 295Pożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na
W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKA ZUPA MEKSYKAŃSKA 320Huhu-ha, huhu-ha, nasza zima zła! A zimy nie ma. Rękawiczki poszły w kąt. Niedobrze... Nie ma zimy w tym roku (odpukać, bo to
W kuchni Karmel-itki
KASZOTTO MARCHEWKOWE 262"Wybacz, ale ja nie rozumiem. Jak Ty możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć
W kuchni Karmel-itki