O wschodzie słońca wychylają swe białe i zielone główki ponad glebę. Cisza, rześkie powietrze i delikatna słoneczna poświata. Kobieta w fartuszku i kwiecistej
W kuchni Karmel-itkiTofu zalicza się do skrajności. Albo je kochasz, albo nienawidzisz. Specyficzny produkt, któremu trzeba nadać smak. Dopiero wtedy staje się niepowtarzalne. Tofu, "ser" pozyskiwany z soi
W kuchni Karmel-itkiTesty na nietolerancje pokarmowe to aktualnie temat bardzo na topie. Nic dziwnego, coraz więcej ludzi boryka się z tym, jak i z innymi kłopotami żywieniowymi. Dziś
W kuchni Karmel-itkiWodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować
W kuchni Karmel-itkiMaj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną
W kuchni Karmel-itkiW królestwie własnej dziwaczności szukam chociaż krzty normalności. Osobliwa i nieokiełznana, nie zawsze poukładana. Gdzieś w tym szumie i szaleństwie, oddaje się rozkoszom stołu. Tym razem
W kuchni Karmel-itkiLeniwe poranki, gdzie słońce nieśmiało wychyla się zza chmur. Tykanie zegara zakłóca ciszę. Pies przeciąga się obok łóżka, poszczekując, kot zaś łasi się i mruczy, stąpając
W kuchni Karmel-itkiTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było
W kuchni Karmel-itkiSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W
W kuchni Karmel-itkiMorzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii. Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia. Skrei - 1 płat, suszony koper włoski, 1/4 cedru – lub cytryna, sól, oliwa Cedr umyć, przeciąć na pół, wyjąć środek. Skórę z białym miąższem pokroić(...)półplasterki, zalać zimną wodą. Moczyć 48 godzin co jakiś czas zmieniając wodę. Oczywiście cedr przygotowujemy zanim kupimy rybę. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć kawałki cedru lub cytryny, następnie rybę, oprószyć koprem. Na wierzchu położyć resztę cedru lub cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej
królestwo garówZielona przyjaciółka, piękna, świeża i pachnąca. Specyficzny smak, uwodzicielski i zdecydowany. Rukola w całej swej okazałości. Pesto z makaronem. Najlepsze PESTO Z RUKOLI /własny;/ 1/2
W kuchni Karmel-itkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions
W kuchni Karmel-itkizagospodarowanych na mini - giełdę rybną. We wrotach każdego z nich skrzynki pełne flądry zwanej Strornią i pstrąga tęczowego o pięknym czerwonym mięsie. A przy każdym stoisku rybak - sprzedawca sprawiający ryby wybrane przez turystę - klienta. Opustoszałe kutry stały już na piasku a port zdawał się dopiero nabierać życia. Połów zakończony. Teraz trzeba oporządzić ryby i przygotować sprzęt(...)Już po kilku chwilach tam spędzonych dało się zauważyć, że mimo małych rozmiarów port jest niezwykle sprawnie działającym "przedsiębiorstwem". Każdy miał tam swoje zajęcie. Kobiety z nastoletnimi dziećmi wyplątywały ryby z sieci. Młodzi mężczyźni je sortowali i układali w skrzynkach, inni porządkowali sieci. Natomiast dojrzali panowie, o zniszczonych przez morze twarzach dyskutowali na różne tematy w małych grupkach, obowiązkowo
Kuchnia po mojemuW powietrzu czuję radość. Unosi się, wypełnia przestrzeń niczym hel, zwiększający objętość czerwonego balonika. Słońce zaś muska cały świata swoimi promieniami, liże konary drzew, które zazieleniły
W kuchni Karmel-itkiłatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym (4 porcje) Składniki: 1 karp, umyty i pokrojony w 2 cm dzwonki lub filety 1/2 cytryny, pokrojonej(...)łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij
karmelowy