przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:65/96)

Marzenia się spełniają z kuchnią hiszpańską, czyli praktyki w restauracji z gwiazdką Michelin 160

nich to „ Vuelve Carolina ” posiadająca oznaczenie „widelców” Michelin, a druga to wspomniane powyżej „ EL POBLET „. Brzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie(...)rozpoczęła się o godzinie 21. Muszę przyznać, że zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Mieliśmy do obsłużenia około 200 gości, w związku z czym na spokojnie zaczęliśmy przygotowywać aperitif i przystawki. Po chwili przerwy zabraliśmy się za danie główne. Mocno zdziwił mnie fakt, że na miejscu dysponowaliśmy czymś w rodzaju „podgrzewanej szafy”. Mimo braku pełnego wyposażenia dania wyszły perfekcyjnie

Gotuj po hiszpańsku
Sałatka z wędzonym łososiem 218

Lekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol   podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą

Wanilia i Kardamon
Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą 311

Moja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie

Poezja smaku
Galaretka ze szparagami i szynką 131

Do przygotowania galarety użyłam wywaru ze szparagów.  Lubimy szparagi i w związku z tym, w sezonie zjadamy ich dość sporo. Nigdy nie wyrzucam obierek szparagowych

królestwo garów
Ogórki konserwowe po warszawsku 158

Ogórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga

Pociąg Do Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 144

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie

Bananowe Pole
Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. 177

Na blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a

Kuchnia z widokiem na ogród
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 184

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Groch z cebulą 176

Groch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo

UgotujmyTo.pl
Kuleczki z tuńczyka i serka 186

Pyszne małe kuleczki. Bardzo szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują na zimno i ciepło podane z ketchupem lub innym sosem. Dzieci będą za nimi przepadać. Moja 3

Kulinarne życie
Wiosenny ryż z patelni 172

Wiosenny ryż z patelni Wiosenny ryż , to taka śliczna , apetyczna i doskonała w smaku potrawa , która do tego jest banalnie prosta . Tu nie ma co schrzanić

Ogrodnik w podróży
Temari sushi 159

Jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory

mojewypiekiinietylko
Galaretka z kurczaka. 166

Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka , która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?  Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana(...)ciepłym (nie może być gorący) wywarze.  Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Symfonia smakowa
Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą 548

Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę

Smaki Na Talerzu
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 186

Po raz kolejny w mojej kuchni spotykają się tradycje dwóch krajów, tym razem - Francji oraz Włoch. Consommé i ravioli długo za mną chodziły, ale obawiałam się

Życie zamknięte w smaku
Pasta z kurczaka 2639

Na blogu znajdziecie wiele fajnych przepisów na proste i szybkie potrawy, które  oprócz tego, że świetnie smakują to ograniczają nasz czas spędzony w kuchni do minimum

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania