Od jakiegoś czasu przechodzę poligon z bardzo restrykcyjną dietą wegańską, która na dodatek nie toleruje glutenu, niektórych warzyw i owoców oraz orzechów. Jest wesoło i kreatywnie
ladykitchenPodróż za jeden uśmiech, całusa w policzek i miłe słowo. Podróż z wiatrem, z prądem, w promieniach słońca. Podróż w nieznane, by poznać. W obce, by
W kuchni Karmel-itkiPrzepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce Jajka po indyjsku , tym razem nie są moim pomysłem , tylko efektem poszukiwań czegoś nowego Przepióry mi się niosą obłędnie
Ogrodnik w podróżyMakaron cacio e pepe makaron z serem i pieprzem – klasyka makaronowych dań z samego serca Włoch – Rzymu. Dosłownie kilka składników – makaron, ser owczy
Pociąg Do KuchniNie ma chyba lepszego białego sera niż twaróg domowy. Z prawdziwego mleka, bez chemii, wykonany własnoręcznie. Bardzo wilgotny, mleczny, delikatny. A do tego metoda przedstawiona tutaj
Pociąg Do KuchniTradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo
Bon appetit mon amieŚledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory
Pełny talerzPiękna, słoneczna i ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki
kolorowotorcikowoBoczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno
Kuchnia z widokiem na ogródTakie muffiny drobiowe są świetną alternatywą dla zwykłych mielonych. Nie dość, że nietypowo wyglądają, to jeszcze są zdrowsze, bo przygotowane z chudego mięsa i pieczone w
Smaki Na TalerzuPrzepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie
sierotka maRysia w kuchniPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne
Proste PotrawyWitamy po nieco długiej przerwie! Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na
Symfonia SmakówŚledzie robię zawsze na święta, a przed Bożym Narodzeniem w szczególności. Ale nie tylko. Śledzie są pyszne przez cały rok, te idealnie smakują na ciepłej grzance
nietylkopasta.plSłodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska