przystawki zimne - 1432 przepisów (strona:68/96)

FALAFEL KULECZKI Z CIECIERZYCY 150

Falafel    to pyszne smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy (cieciorki) opruszone sezamem. Bardzo popularna wegetariańska potrawa w krajach arabskich. Formowane ręcznie. Ważną rolę odgrywają

potrawyregionalne
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 180

Na ciasto francuskie jarmuż z serem kozim nałożyłam, mięsa z indyka dołożyłam, ciasto zrolowałam, jajkiem pomalowałam, czarnuszką posypałam i na złoty kolor zapiekałam. Paluchy pięknie pachniały

Moniki Smakołyki
Inlagd still - szwedzkie śledzie marynowane z czerwoną cebulą i marchewką 153

Śledzie to skandynawska specjalność, Szwedzi przygotowują je na tysiące sposobów. Najbardziej popularny w Szwecji jest śledź marynowany w słodkiej zalewie z dodatkiem czerwonej cebuli i marchewki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z gruszkami i czekoladą 109

łyżka mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 3 gruszki 100g mlecznej czekolady 100g białej czekolady ok 10 łyżek mleka     *** Z mąki, proszku do pieczenia, jajka, cukru pudru i posiekanej zimnej margaryny (lub masła) zagniatamy ciasto i umieszczamy je w lodówce na około 2 godziny *** *** Po tym czasie ciastem wykładamy dno tortownicy (moja blaszka ma średnice 24 cm), nakłuwamy w kilku miejscach(...)polewą dekorujemy ciasto *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Sernik z gruszkami i czekoladą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Ciasteczka kokosowe z cukrem (lepsze od herbatników) 162

olej, mleko, mąka, woda kokosowa) znane są ze swoich właściwości leczniczych. Jeśli nie macie na nie pomysłu to polecam tą książkę, która zawiera wiele propozycji na dania główne, zupy, przystawki, przekąski, desery, czy odżywcze koktajle. Nawet zwolennicy dań wegetariańskich znajdą ciekawe i zdrowe inspiracje! Korzystając z przepisów dr Fife'a można odżywić i wzmocnić swoje ciało, poprawić pamięć, zyskać energię(...)oraz opcjonalnie ekstrakt migdałowy. Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h. (Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.) Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Quiche lorraine - placek lotaryński 106

N ie wiem jakim cudem, po prawie 5 latach prowadzenia tego bloga przepis na quiche lorraine pojawia się dopiero teraz? Tę lotaryńską tartę przygotowuję już dobre

Food Square
Galareta – zimne nóżki 104

Czasami przychodzą takie smaki z lat osiemdziesiątych. Wtedy sięgam po sprawdzony przepis mamy i działam 2 nogi wieprzowe 1 golonka 2 udka z kurczaka 4 kulki

MojaQchnia.pl
Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką 160

Jeśli lubisz nowe połączenia smaków wędzonego łososia , szpinaku i chrzanu daj się namówić ta taki torcik na zimno, wystarczy że zrobisz go po południu a rano

Wanilia i Kardamon
Jajka faszerowane pieczarkami 219

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a Wy szukacie coraz to nowych farszy do jajek. A ja lubię komponować różnorodne farsze do jajek. Różne pomysły na farsze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Suszone żółtko – omami smakiem umami 166

Jajko – wielu szefów kuchni z pewnością uważa, że ten składnik nie ma już przed nimi żadnych tajemnic. Doceniają je za uniwersalność: można używać ich do zup, sosów, jako przystawkę, dodatek a nawet najważniejszy element dań głównych. Czy jajko może czymś jeszcze zaskoczyć w kwestii smaku? Okazuje się, że zdecydowanie tak. Technika, która zostanie poniżej omówiona, to tak zwane suszenie żółtek(...)konsystencję podobną do galaretki. Na tym jednak nie kończy się ich obróbka. Po wyjęciu z lodówki żółtka należy oczyścić delikatnie pędzelkiem z soli i cukru, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Tak przygotowane trzeba ułożyć na kratce piekarniczej, której zazwyczaj używa się do studzenia ciast i przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika lub suszarki rozgrzanych do 90 stopni

codojedzenia
Galette z pieczarkami i porem 216

Mam czasem problem co podać na kolację, gdy nie wiem o której dokładnie przyjdą goście. Tarta często okazuje się idealnym wyborem – można ją przygotować i

Poezja smaku
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 140

Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś

Poezja smaku
Sałatka ” Koperkowe kurcze” 150

Sałatka „Koperkowe kurcze” Dzisiaj sałatka inne niż wszystkie , aromatyczna i pyszna . Wędzone kurcze w połączeniu z koperkiem i kukurydzą , gotowanym w curry ryżu ..bajka

Ogrodnik w podróży
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 176

kurczaka, udka należy zamarynować przynajmniej na godzinę przed pieczeniem. Będą wtedy aromatyczne i kruche. Do tego przepisu wybrałam duże udka z częścią grzbietową ale można również użyć pałek . Jakie przystawki wybieracie do kurczaka? Przygotowałam ryż na słodko z karmelizowaną cebulą i rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują(...)smaż na małym ogniu przez 20 minut. Namocz rodzynki w wodzie na 10 minut. Odlej wodę i dodaj rodzynki do cebuli. Smaż jeszcze przez 5 minut. Opłukaj ryż zimną wodą. Napełnij garnek wodą, tak aby przykryła ryż. Dodaj łyżkę soli, zagotuj. Gotuj ryż przez 10 minut i odcedź. Na dno garnka włóż kawałek masła. Rozpuść i rozprowadź masło równomiernie

codojedzenia
Kurczak po chińsku 721

Kawałki kurczaka marynowane w sojowym sosie z dużą ilością czosnku, olejem sezamowym oraz octem ryżowym obsmażamy, następnie otaczamy pikantnym ciastem i ponownie krótko smażymy. Mięso wychodzi

Smaki Na Talerzu