Jeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na
ladykitchendzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi(...)Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie.Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina
SzczyptaSmaQPo mojej małej nieobecności spowodowanej chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na
Malinowe PocałunkiWitam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi
Kuchnia z widokiem na ogródmorza. Jakie było moje zdziwienie kiedy spróbowałam, trochę od niechcenia, trochę z uprzejmości, a po trosze z ciekawości, małży. Fantastyczne! Od dziś jestem ich wielką fanką. Przystawka jeszcze żywa... Przystawkę stanowiły jeżowce. Nie wiem czy to do końca był pomysł samych kucharzy, czy raczej Gospodarza, jednak można było się ich spodziewać ;) Pierwszy raz jadłam je w Chorwacji (własnoręcznie upolowane(...)cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże
bastalenaSandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i
królestwo garówZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis nałososia wędzonego świeża bazylia 50 g suszonych pomidorów 25 g czarnych oliwek 200ml mleka 200ml śmietany parmezan oliwa z oliwek folia spożywcza Przepis 1 Żółtko, mąkę i zimne masło (posiekane w mniejsze kawałki) łączymy i zagniatamy na jednolitą masę. Kiedy ciasto będzie wyrobione i swobodnie uformuję się w kulę, owijamy go w folię spożywczą. Może się zdarzyć, że ciasto(...)święta. Ja, wraz z Sylwią ze smaker.pl, przygotowywałyśmy pasztet – nie byle jaki, bo z cukinii! Możecie nie wierzyć, ale idealnie nadaje się na kanapki, a także jako przystawka na świąteczny stół. Zachwyci nawet mięsożerców, także wierzcie mi na słowo. Niebawem przygotuję Wam na niego przepis Artykuł Tarta z łososiem według Michela Moran pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliidobry,Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;)To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa z pysznym(...)łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz
Chilli Czosnek i OliwaK iedy mieszkałem w Hiszpanii, wraz z moimi współlokatorami organizowaliśmy często w naszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub
Food SquareGdy przygotowuje szczupaka faszerowanego, zawsze obiecuję sobie, że to już ostatni raz, jednak wracam do tego przepisu jak bumerang, no bo pyszny to on jest
Jadło i czytadłoPrzepis na sałatkę kanaryjską stworzyłam po powrocie z urlopu na Gran Canarii, zainspirowana smakami występującymi na wyspie. Sałatka składa się z papas arrugadas, chyba najpopularniejszego przysmaku
Delicious PlacePierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaTabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno
Poezja smakukapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości. Stanowiły coś na kształt przystawki, kładzione na osobnym talerzu. Nie były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony(...)około 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte kapuśniaczki smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Podawane są zimne lub ciepłe, wedle upodobań i możliwości. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Więcej o Lasowiakach dowiecie się TUTAJ
Trzeci talerz