Dzień dobry, Jedliście kiedyś świeży groszek? Taki prosto "z krzaka"? Kiedy byłam dzieckiem, co roku spędzaliśmy wakacje u mojej Cioci w Borach Tucholskich. Ciocia, przede wszystkim
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie kochający gotować! Lubicie kurki? Mam ogromną nadzieję, że tak, bo kurki smakują równie przyjemnie jak przebiega ich zbieranie (: Te urokliwe, małe grzybki z pięknym żółtym
Symfonia SmakówŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a
W kuchni wieczoremSkyrim jest dość mroźną krainą, więc tamtejsza kuchnia musi nie tylko sycić, ale i pożądnie rozgrzewać. Wyobrażając sobie takie potrawy, na myśl przychodzi nam bardzo intensywny
Nerds Kitchenoliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich (brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich meze - przystawek) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną.Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika(...)schodach, aby zobaczyć te przepiękne widoki! Tawerna mieści się w kompleksie ruin bizantyjskiego miasta, które we wczesnym średniowieczu było stolicą Kos. Ma skromne menu, ale warto tam zajrzeć na zimny napój, bo wrażenia są niezapomniane:) Tawerna znajduje się dość wysoko. W tle możecie zobaczyć ruiny bizantyjskiego zamku, morze Egejskie oraz wyspy Pserimos i Kalymnos. Tawerna Aest Aurant - przy zjeździe
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Z Toskanii, oprócz kilku butelek wina, oliwy, sera pecorino i ciasteczek cantuccini, przywiozłam także paczuszkę wyjątkowego produktu, pszenicy farro.Pszenica farro, zwana u nas również
Chilli Czosnek i OliwaKochani, witajcie po wakacjach :) Kreta była przewspaniała (kto śledził moje Insta Stories ten wie), a ja wkrótce uraczę Was na blogu kilkoma greckimi recepturami. Tymczasem
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry!Jak Wam minęły ostatnie 2 tygodnie? :)Ja wczoraj wróciłam z wakacji w Toskanii. Kto śledził mój profil na Facebooku, ten wie, ile wspaniałych miejsc
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry,Niedawno z okazji imienin dostałam od Męża świetną książkę kucharską - Kulinarny ogród Jeanne Kelley. Przyznam się, że sobie tę książkę już wcześniej wypatrzyłam w
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie po długim weekendzie! Mam dla Was kolejną porcję prostych pomysłów na obiady. Przyznam, że wpis udało mi się napisać na koniec października, ale uznałam, że
Chilli Czosnek i OliwaLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry, Nadal majowo i zielono, kontynuujemy dziś na blogu poznawanie możliwości dzikich roślin nazywanych przez Greków horta. Postanowiłam zgłębić temat nie tylko teoretycznie, ale także
Chilli Czosnek i OliwaPizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy PrzepisownikSałatka z gotowanej cukinii, tuńczyka i suszonych pomidorów Jest cukinia, tuńczyk, suszone pomidory, oliwki, świeża bazylia, awokado, jest sałatka. Bardzo dobry sposób na przekąskę w ciągu
Wino Francja KuchniaNasze dzieci mają bardzo blisko siebie urodziny, wiec wyprawiamy im razem. Żeby nie było zbyt tortowo postanowiłam zrobić jeden tort tradycyjny, a drugi to przerobione na
Państwo Wojtczuk gotują