DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się(...)zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki
Moja Książka KucharskaHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że
Bon Appetit MałgorzatyOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi
W kuchni Karmel-itkiSos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z
Trzeci talerzbardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym(...)możemy też ugotować makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku na al dente lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ok. 8 minut). Po tym czasie przelewamy go zimną wodą, aby muszle nie parzyły nas w ręce podczas nadziewania. Gdy sos i makaron się gotują, możemy przygotować farsz. Wędzonego łososia kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy, wrzucamy na sitko
Poezja smaku31.03.2018 Magda Sianie rzeżuchy niezmiennie kojarzyć będzie mi się z Wielkanocą. Pamiętam jak w dzieciństwie rozkładałyśmy z mamą watę, siałyśmy nasionka, a potem obserwowałyśmy jej wzrost
Smaczna StronaDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z
karmelowyDziś zapraszam Was na smaczną przystawkę/przekąskę, która zrobiła kiedyś furorę wśród moich kolegów. Poproszono mnie, abym przygotowała jakieś smakołyki na mecz idealne do czeskiego piwa. A że moi koledzy wprost uwielbiali zajadać się do piwa marynowanymi opinkami, postanowiłam zrobić coś z grzybami w roli głównej. W tamtym czasie posiadałam spory zapas kurek i... tak powstały moje szybkie grzybowe(...)grubych oczkach żółtym serem. Blachę z crostini wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy wyłącznie do stopienia sera. Wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy, najlepiej w towarzystwie zimnego czeskiego pilsnera. * przepis i pomysł na przygotowania własny; o istnieniu crostini dowiedziałam się od znajomej Włoszki ** do oliwy z oliwek, którą skrapiamy nasze małe kromeczki możemy dodać odrobinę startego czosnku
Słodkie okruszkiOgórki amerykańskie do hamburgerów , sandwichy – przetwory Ogórki amerykańskie , to bardzo praktyczny sposób na przygotowanie , całosezonowego dodatku do hamburgerów , czy sandwichy . No a przecież powszechnie wiadomo
Ogrodnik w podróżyZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki
Kuchnia z widokiem na ogródSpring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy
Food SquareSkładniki:3 pojedyncze filety z piersi kurczaka8-10 plastrów szynki parmeńskiej1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju1/2 opakowania sera feta3 ząbki
kolorowotorcikowoKolory Spyro są świetną inspiracją do stworzenia przeróżnych dań, które można jeść już oczami – fiolet i pomarańcz świetnie ze sobą kontrastują i wyglądają przecudownie na
Nerds KitchenTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa KuchniaTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa KuchniaPrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w
Smaki Na Talerzumojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis naM ój ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca... Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem
Food Square