Kiedyś uważałam, że zrobienie sushi to trudne i czasochłonne zajęcie, więc chęci do tego zbierałam... z pół roku jak nie dłużej. I uwierzcie "nie
Di gotujeKupiłam bakłażana, bo chciałam przygotować dip z bakłażana, pasty sezamowej, czosnku i oliwy. Niestety zapomniałam kupić pastę sezamową, więc trzeba było coś innego wymyśleć… i
UgotujmyTo.plTarta lub quiche (kisz) – tę propozycję można tytułować obiema nazwami, ponieważ wypiek na kruchym cieście jest wytrawny i zalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli
Nerds KitchenFrytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Warto w tym okresie pamiętać, że jaja mają religijną symbolikę i znaczenie. Mogą również w te święta spektakularnie smakować wędzone
naRuszcieKlasyczne sushi jadam okazyjnie, bo nie przepadam za surową rybą. Co innego nasze śledzie, które bardzo lubię ;) Po lekturze pewnego artykułu na temat bakterii, które lubią
Weekendy w domu i ogrodziegotowanych grzybów- olejSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem) lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej(...)okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoW taki deszczowy dzień jak dzisiaj należy wspomóc się jakąś dobrą szamą! Myślę, że te słoneczne tacos sprawią, że odrobina meksykańskiego słońca pojawi się również w
Food SquareOstatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w
sierotka maRysia w kuchniMoja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi
ladykitchenGorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do
Życie zamknięte w smakuMuszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim
UgotujmyTo.plPołowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać
UgotujmyTo.plTa terrina to miał być HIT tegorocznych Świąt;) Przygotowana na bazie majonezu i zalewy z ogórków konserwowych, z jajkami na twardo i różnego rodzaju dodatkami…
Smaki Na TalerzuCzy znacie danie bardziej tradycyjne niż placki ziemniaczane? Często przyrządzane są w zaciszu domowej kuchni, jak i wybierane do swojego menu przez restauratorów. My, Polacy, bardzo
Smaki Na Talerzu