Moja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile
Pieguskowa KuchniaDoskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały
Niespełnione zdolności kulinarnetłuszczu PRZYGOTOWANIE KUPNO MIĘSA Dobrej jakości mięso od zaufanego sprzedawcy to podstawa tatara – mięso spożywamy na surowo, więc warto zadbać o dobre źródło. Jak wspomnieliśmy, najlepsza do tej przystawki jest polędwica, która jest jednak bardzo droga. Zamiennie można użyć innych chudych kawałków wołowiny, np. z rostbefu czy udźca. Możecie też zapytać sprzedawcy – jeśli naprawdę zna się na swoim fachu(...)plastry, później na paski i malutkie kawałki. Na końcu siekamy całość do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. 2 . WODA + OLEJ + PIEPRZ (2 min) Posiekanie mięso wrzucamy do miski, wlewamy zimnej gazowanej wody (pozwoli utrzymać ładny kolor mięsa i wpłynie na pulchność masy) oraz nieco oleju. Całość mieszamy ręką przez ok. 1 min, „masując” mięso palcami. Otrzymana masa powinna być lekko błyszcząca
Nerds KitchenDziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzęść z Was pewnie nie słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu
Zielona KuchniaNajpopularniejesze skorupiaki wśród owoców morza, to bezapelacyjnie krewetki. Dla jednych przygotowane z nich dania są bardzo wykwintne, dla innych… w ogóle niejadalne. Moim zdaniem krewetki jednak
mojewypiekiinietylkoPieczeń wieprzowa z kawałkami, z piersi kurczaka to mój eksperyment, który wydaje się trafiony. Baza to oczywiście mięso wieprzowo - drobiowe, ale uzupełnione sporymi kawałkami kurczaka. Polecam
W kuchennym oknie Ewyświetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości(...)zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno podobnie jak schab peklowany parzony bez dodatków. Pięknie prezentuje się na półmisku wędlin i jeśli go przygotujecie będzie stanowić świetną przystawkę, np podany jak w tym przepisie np. z galaretą , takie domowe wędliny są świetną przekąską podczas wszelakich domowych imprez nie tylko od święta. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości(...)zostawiamy schaby w garnku aż płyn ostygnie. Wyjmujemy mięso, osuszamy je ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Taka domowa wędlina jest idealna na kanapki, podana jako zimna przekąska samodzielnie lub z zimnymi sosami (np. sosem tatarskim ), chrzanem, czy konfiturą z czerwonych borówek będzie królową imprezy. The post Schab ze śliwką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPewnie nie każdy z Was lubi buraki, ale zapewniam, że jeśli spróbujecie je w takiej postaci, zakochacie się w nich bez pamięci!:)) Po raz pierwszy
Słodko-Słony Świat Ilonybrzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże, sprzyja występowaniu takich gatunków jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki i wiele wiele innych. Chile ma znakomite warunki(...)Jest to bardzo ceniona i niestety bardzo droga potrawa. Bardzo smaczne, o bardzo przyjemnej konsystencji. - ośmiornica - karczochy z małżami - zapiekane przegrzebki - chipsy z avocado i łososiem Do przygotowania przystawek została użyta oliwa z awokado. Mieliśmy również możliwość spróbowania różnego rodzaju warzywnych chipsów, z solą i bez, co mogłoby być świetną alternatywa dla naszych słonych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Niestety prezentowane
królestwo garówpieprz do smaku Wykonanie: farsz: 1. W garnku nastawiamy dwie szklanki wody z 1 łyżeczką rozmarynu i 1 łyżeczką lubczyku i 1 łyżeczką oliwy z oliwek. Soczewicę przepłukujemy zimną wodą i wsypujemy do gotującej się wody. Gotujemy aż soczewica wsiąknie całą wodę, około 10 min, pod koniec gotowania solimy. 2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)zimno również wyborne) Teraz będziemy potrzebować ręczny palnik gazowy. I każdy listek kapusty lekko opalamy. Dodatkowo posypujemy jeszcze listkami natki pietruszki. Tak pięknie podane łódeczki sprawdzą się jako przystawka jak i na pyszny obiadek. :) Mam nadzieję że moja propozycja wam się spodobała. Uwaga, jeśli zostały wam liście z kapusty nie wyrzucajcie - można zrobić pyszną gotowaną kapustkę. (przepis
Mój pomysł naPomysł na pyszne batoniki w domowej, zdrowej wersji. Mogą być słodką przekąską, drugim śniadaniem do szkoły czy pracy, a także prezentem! Jagody Goji kupiłam pierwszy raz
Kolorowy PrzepisownikWitamy! To nasz kolejny okrągły wpis- już czterdziesty! (; Czas leci niewiarygodnie szybko, bo dziesięć postów temu żegnałyśmy rok 2013. Chciałybyśmy jeszcze raz z całego serca podziękować
Symfonia SmakówLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo
Poezja smaku