Idę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum. Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem. Zaciskam dłonie w kieszeniach. Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę
W kuchni Karmel-itki"Ile gołębi, spójrz!" Słyszę zachwyt w głosiku małego chłopca. Biega za nimi, śmieje się i piszczy z radości. Mama, poważna pani z miasta, przygląda się zdegustowana
W kuchni Karmel-itkiŚwięto Trzech Króli. Odwiedziła mnie najukochańsza osoba w moim życiu, cudowna kobieta, wspaniała kucharka i niesamowita "ciocia dobra rada". Uosobienie samych zalet w jednym organizmie wielokomórkowym
W kuchni Karmel-itkiAch, spadł śnieg. Trzyma mróz. Świeci słońce. A ja? Chora, siedzę w domu. LEKKIE PIERSI KURCZAKA. (podpatrzone w telewizji;) 2 piersi kurczaka 1 kostka rosołowa
W kuchni Karmel-itkiPomiędzy stłoczonymi ludźmi wciskam się do pociągu. Niespostrzeżenie zajmuję miejsce przy oknie, w kącie. Nikt tu mnie nie dojrzy. Staram się być niewidzialna. Mała, szara
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram zaspane oczy... Leniwie przeciągam się, podnoszę wolno, rozkosznie chłonąc każdą płynącą minutę. A ze mną wstaje radosne słońce. Witam je uśmiechem i dobrym słowem. Nie
W kuchni Karmel-itkiPiątkowy obiad w moim rodzinnym domu nigdy nie zawiera w menu mięsa. Odkąd pamiętam, zawsze starano się zrobić coś, co nasyci, a nie jest pochodzenia zwierzęcego
W kuchni Karmel-itkiOglądam przez okno idących z palemkami ludzi. Uśmiechnięci, chociaż zmarznięci, całymi rodzinami spacerują w kierunku kościoła, aby poświęcić gałązki bukszpanu, bazie ozdobione kolorowymi wstążkami i kokardkami
W kuchni Karmel-itkiPraca w ciastem drożdżowym sprawia mi ogromną radość i przyjemność. Jest ono plastyczne, foremne i dość przyjazne. Z łatwością też idzie z niego wyczarować fenomenalne słodkości
W kuchni Karmel-itkiDziś na szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4
W kuchni Karmel-itkiBaby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie. Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w
W kuchni Karmel-itkiOglądałam dziś program telewizyjny. O mazurskich jeziorach. O żeglowaniu. Kiedy się skończył, leciał kolejny. Tym razem o morskich wojażach na głębokich wodach. Z czym Wam się
W kuchni Karmel-itkiWertuję stare numery jednego z kobiecych miesięczników. Zwykle nie mam na to czasu, ale.. Dziś jakimś cudem znalazłam chwilkę, gdy ze stołu w kuchni spozierała
W kuchni Karmel-itki