RYBA PO JAPOŃSKU. 445******************************* Święta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą
W kuchni Karmel-itki
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 261************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane
W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ SMAŻONY W SOSIE POROWO - WINNYM. 228***************************** Szybko dziś, zwięźle i na temat. Na łososiowy temat, w którym poruszam kwestię porowo-winnego, kremowego sosu. Duet niby nie pasuje do siebie za nic, a
W kuchni Karmel-itki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 543*********************************** Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą
W kuchni Karmel-itki
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 279**************************** Nie lubię Sylwestra. Na prawdę . Denerwuje mnie . Nigdzie nigdy nie chodzę, bo w miejscu, gdzie znajduje się więcej niż dziesięć nieznanych mi osób czuję się jak
W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 448**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itki
Karnawałowe przysmaki. MINI-PTYSIE Z KREMEM AJERKONIAKOWYM. 259******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje
W kuchni Karmel-itki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1243Szybko, szybko, nie ma czasu! Ani się obejrzę, a już mija kolejna godzina. Kolejna doba, tydzień, miesiąc, tak bez ustanku. Dlatego warto jest mieć coś w
W kuchni Karmel-itki
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 201*********************** Zapach świeżego chleba, który wypełnia całe mieszkanie,działa kojąco, relaksująco. Od razu moja wyobraźnia intensywnie zaczyna pracować. W głowie pojawiają się sielskie obrazy. Wieś, piękna i
W kuchni Karmel-itki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 287****************************** Wieczorem, kiedy wróciłam z pracy, a co mi tam! , włączyłam telewizor. Beznamiętnie poskakałam po kanałach. Taak, jak zwykle nie ma kompletnie nic, pomyślałam. I natknęłam się
W kuchni Karmel-itki
Czekolada i banan. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI. 387**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można
W kuchni Karmel-itki
Nieco inna POTRAWKA Z KURCZAKA. 323********************************* Jak zrobić potrawkę z kurczaka gotowanego, to chyba wie każdy. Zwyczajowo biały sos z marchewką i groszkiem, prawda? Ja jednak nieco zmieniłam tą tendencję, wykorzystując pozostałe
W kuchni Karmel-itki
Bułgaria na talerzu. GULASZ JAGNIĘCY Z DYNIĄ I PAPRYKĄ. 217****************************** Wielkimi krokami zbliża się I półfinał konkursu kulinarnego "BlogerChef", organizowanego przez Doceń Polskie oraz blog W Krainie Smaku . Odbędzie się on już jutro, 19 stycznia, w
W kuchni Karmel-itki
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 253********************* Są takie dni, kiedy mam ochotę zjeść coś wystawnego, eleganckiego. Są takie chwile, kiedy chciałabym z kimś spędzić cudownie czas. Są takie chwile, kiedy przypominam sobie
W kuchni Karmel-itki