KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 280Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki
W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 249Piękna, złocista jesień za oknem. Zadziwiająco piękna. Była. Dziś pada. Chmury zasnuły całe niebo, jest czaro, nieprzyjemnie. Zaczyna się - jesienna chandra zbliża się wielkimi krokami. I
W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 180Nie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy, aby nie zadręczać się domysłami... Przeklęty łososiu
W kuchni Karmel-itki
Kim jest POLSKI FOODIE? 209Drużyna Cookleta chce poznać zdanie internautów i postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'. Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A
W kuchni Karmel-itki
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 214Wieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary straszą przechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron
W kuchni Karmel-itki
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 190KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach
W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 272Zapach cynamonu. Tak charakterystyczny, nie można go pomylić z żadnym innym. Kojarzy mi się głównie z jesienią. Piękna brązowa kora, która zostawia na palcach cudowny aromat
W kuchni Karmel-itki
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 193Deszczowe chmury zasnuły niebo. Liście? Opadły z drzew, ale nie szeleszczą pod nogami - mokre od deszczu, przyklejają się do podeszwy. Zgrabiałe ręce próbuję ogrzać, rozcierając jedną
W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 243Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 293Jesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem, nie za ptasim śpiewem. Co więc
W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 213Złocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza. Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 201Patrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich. Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś
W kuchni Karmel-itki
Warsztaty kuchni hiszpańskiej w ROTONDO - 19.11.2013, Poznań. 242fot.: organizatorzy Wilgoć, nieprzyjemna wieczorna aura. Szare niebo, aż nie chce się wyjść z domu. Jednak wyszłam, nie z byle jakiego powodu. Wsiadam w pusty tramwaj
W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z KUBUSIOWĄ MASĄ. 284Jesienne wieczory skąpane w blasku płomieni bijących z kominka. Otulone zapachem drewna, a gdzieś po cichutku nuci radio utwory Rollings Stones'ów. Przychodzi chwila słabości. Ochota
W kuchni Karmel-itki
KOTLECIKI MIELONE Z FETĄ. 208Wyglądam przez szybę zza białej firanki. Wiatr targa konarami drzew, przepędza chmury po niebie, utrudnia loty krukom. Wieje, szaleje, nagle przestaje. Zupełnie, jakby zatrzymał się czas
W kuchni Karmel-itki