mięso - 63110 przepisów (strona:2083/4208)

Sznycel po włosku 126

odnoszący się głownie do plastra panierowanej cielęciny, który zwykle jest smażony na maśle i podawany z cytryną i natką pietruszki. Oprócz cielęciny do piccata można stosować inne gatunki mięsa np. wieprzowinę, wołowinę, drób, czy nawet ryby. Sznycel po włosku panieruje się w mące , jajku i tartej bułce lub białym chlebie zmieszanym z tartym twardym serem, takim jak Parmezan lub Grana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 126

ziołami to propozycja smacznego obiadu dla całej rodziny. Czas przygotowania:   25 minut Ilość porcji:   3 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI: 500 g mięsa z udka kurczaka 200 ml wody 200 g śmietany 12% 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki curry szczypta

karolgotuje
Roladki drobiowe nadziewane białą kiełbasą 143

Roladki drobiowe to doskonały pomysł na przygotowanie filetów drobiowych np na świąteczny obiad. Nadzienie z białej kiełbasy świetnie komponuje się z mięsem drobiowym i sosem śmietanowo musztardowym. Jako dodatek puree ziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka

gotuj ze mną
Drożdżówka z białym makiem 121

całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać wodą, tak aby pokryła mak, nie więcej. Zagotować. Gotować 20 min. Mak dwukrotnie przemielić w maszynce do mielenia mięsa, Zmielony mak wymieszać z pozostałą częścią składników. W przypadku gdy mamy mak zmielony. Należy również go gotować przez 20 min w małej ilości wody, następnie nadmiar wody zlać/odcedzi

moj przepis na
Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 169

kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. 8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole. 9. Schab z brzoskwiniami udekorowany majonezem. Przekąska na zimno, która dość często pojawia się

Ugotować
Wielkanocny pasztet jajeczny 150

lepszej konsystencji, radosna marchewka dla odrobiny słodyczy, przyprawy i zioła dopełniające całości. A to wszystko w cieniusieńkich plastrach boczku, które dodają całości lekko dymnego aromatu. Oczywiście, jeżeli nie jadacie mięsa, to spokojnie można boczek pominąć. Pamiętajcie jednak wtedy, żeby natłuścić formę olejem, bo to właśnie tłuszcze najlepiej roznoszą i uwydatniają smak potrawy oraz...zapobiegają przywieraniu podczas pieczenia ;) Wróćmy jednak jeszcze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wielkanocny żur na wędzonce 140

Gotować przez minutę, odstawić z ognia i doprawić w razie potrzeby solą. W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną. Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wędzoną) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając. Nie trzeba już zagotowywać. Podawać

Świat Domowej Kuchni
Sałatka Bankietowa 144

majonezu ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Przyprawa Gyros Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju 2.   Doprawiamy przyprawą Gyros oraz sola 3.   Pora kroimy w krążki 4.   Dodajemy ostudzonego fileta kurczaka 5.   Paprykę

Kulinarna Chwila
Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka 177

moczymy około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką

Trzeci talerz
BEZY ZIEMNIACZANE 112

Bezy ziemniaczane to upieczona masa ziemniaczana o nucie sera. Idealne do mięs i sosów. Składniki: 1 kg ziemniaków 3 jajka 1/2 szkl. śmietany 50 g sera żółtego startego 2 łyżki masła sól pieprz olej Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć je. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do ziemniaków dodać masło, żółtka

Kuchnia w oparach
Roladka z polędwiczki wieprzowej z grzybami i boczkiem 161

łyżka masła pieprz, sól świeża natka pietruszki Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z czosnku, tymianku, majeranku, ostrej papryki, oleju. Marynujemy polędwiczkę przez co najmniej 2 godziny. Najlepiej jednak byłoby zamarynować mięso na noc. Polędwiczkę obsmażamy na oleju z każdej strony bardzo dokładnie.  Grzybki suszone gotujemy do miękkości. Drobno siekamy i przesmażamy ponownie razem z cebulką na patelni, doprawiamy solą i pieprzem

Życie zaczyna się w kuchni
Leśny pasztet z białej fasoli 124

oprócz żurków, babek i mazurków w wielu domach tradycją świąteczną są  także pasztety.  Wielkanocny pasztet to najczęściej danie mięsne. Tak dla odmiany, z myślą o tych co mięsa nie jedzą lub ograniczają proponuję pasztet wegetariański. Leśny pasztet z białej fasoli z suszonymi grzybami, orzechami laskowymi i galaretką żurawinową. Składniki PASZTET 500 g suchej fasoli “Piękny Jaś

Tajemnice Smaku
Pieczone pomidorki koktajlowe 109

Pomidorki koktajlowe pieczone z oliwą, octem balsamicznym, ziołami i czosnkiem to w połączeniu z chrupiącą bagietką samodzielna przekąska lub orginalny dodatek do mięsa albo ryby. Składniki: pomidorki koktajlowe czosnek kilka łyżek oliwy łyżka octu balsamicznego ulubione suszone lub świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Pomidorki pozostawić na gałązkach, umyć  i osuszyć

wyzwania kuchenne
Pierożki smażone 175

zresztą też lubimy pierogi i zazwyczaj robię je z grzybami lub z grzybami i kapustą.Tym razem były z pieczarkami ,ale farsz może być dowolny, nawet może być mięso. 3 szkl.mąki 1 szkl.gorącej wody 1 łyżeczka soli dowolne nadzienie [ pieczarki podsmażone razem z cebulką] Mąkę przesiać, dodać sól, wlać gorącą wodę zarabiając ciasto początkowo nożem, następnie wyrobić ręką

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania