liście laurowe, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku, włoszczyznę, lubczyk, natkę selera i opcjonalnie brukselki i szpinak. Wszystko zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną. Z wywaru wyłowić skrzydełka, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do zupy dodać łyżkę Vegety Natur o smaku
Passions hobbies lifeWkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy do momentu aż chlebki będą rumiane (ok. 15 - 20 minut). Podajemy np. posmarowane masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek i mięs z grilla
Qchnia po prostumnie mikser, ale jest niezastąpiony w tego rodzaju wypiekach. Więcej bułeczek znajdziecie tutaj: Słodkie bułki pszenne z ziemniakami Bułeczki drożdżowe z wiśniami i czekoladą Bułeczki pszenno-żytnie Calzone z mięsem mielonym i domowym sosem BBQ Drożdżowe kieszonki z serem i szynką Artykuł Bułki pszenno żytnie razowe z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanieoctu winnego Sałatkę zaczynamy od przygotowania polędwiczek z kurczaka. Układamy je w miseczce , dodajemy sos sojowy , pieprz i 2 łyżeczki czarnego sezamu. Grillujemy do zrumieniania . Mięso musi być soczyste i rumiane. Możecie użyć do tego grill elektryczny lub patelnię grillową. Na dużym talerzu układamy mix sałat ( specjalnie nie podałam ilości, to od was zależy
noteskulinarnyfigaKluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie! Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało rewelacyjnie! … Czytaj dalej Kluski łyżką
Pieprzyć z FantazjąSprawdzony przepis na cepeliny, które podacie jako samodzielne danie z okrasą z cebuli i np. boczku, kiełbasy lub wędliny. Cepeliny można faszerować mięsem, bryndzą, twarogiem, także kiszoną kapustą lub nadzieniem grzybowym. W treści pomysły na kilka moich domowych i niezawodnych farszy. W moim rodzinnym domu popularne były pyzy z twarogiem na słodko lub z dużą ilością pieprzu i szczypioru. Obie
Zasmakuj Kuchniwegetariańskie Dania na ten tydzień są wiosenne, zielone i pełne zdrowia! Dzięki nim na pewno poczujesz się lekko i pełna energii! Zrób sobie i bliskim zielony tydzień, odpocznij od mięsa, które ma najwięcej kalorii i które trawi się najdłużej. Nabierz sił na kolejne dni! Wszystkie potrawy są łatwe w przygotowaniu. Każdą można zrobić w maksymalnie 30 minut. Więcej pracy wymaga
Niedzielny kucharzponieważ odpadki obiadowe mogą zachęcić szczury i inne szkodniki, kompost mieszany wymaga użycia bezpiecznego pojemnika, do którego niedostaną się szkodniki. Produkty z kuchni, które można kompostować: Produkty mleczne Mięso, ryby Jajka i skorupki Resztki warzyw i owoców Kwiaty cięte i rośliny doniczkowe Kartony po jajkach, ręczniki papierowe Fusy po kawie, filtry, torebki po herbacie Wskazówka Pamiętaj, jeśli chcesz kompostować odpadki
ProstePesto.plzazwyczaj gotowano w formie małych kulek lub w kształcie wrzecion. Najczęściej przygotowywano je z mąki, ziemniaków, twarogu lub mieszanki tych składników. Kluski bywały nadziewane twarogiem, kapustą, kaszą, owocami albo mięsem, ale znacznie częściej nie miały nadzienia, ponieważ w ten sposób łatwiej i szybciej było je przygotować. Takie kluski podawano okraszone skwarkami lub cebulą i stanowiły samodzielne danie. W Puszczy Sandomierskiej
Trzeci talerzulubione strączki. Latem korzystam ze świeżej, a przez resztę roku kupuję mrożoną. Fasolka świetnie smakuje z pesto i awokado. Dodatkowo dodałam ciecierzycę i jajka. Kiedy nie mam ochoty na mięso to zawsze sięgam po jajka. Lubię jajka na pół miękko i takie ugotowałam do dzisiejszej sałatki. Macie na nią ochotę? Polecam przepis poniżej! Ziołowa sałatka 4 porcje Składniki
codojedzeniawrzucić do sosu razem z resztą kaparów. Kalmary nafaszerować nadzieniem i zamknąć wykałaczką. Wrzucić je do sosu i wszystko gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso zmięknie. Przed podaniem usunąć wykałaczki z kalmarów i pokroić na plastry (kalmary baby na połówki). Przełożyć na talerz, polać sosem i posypać startym serem. Smacznego
wyzwania kuchenneksiążką - Wegańska kuchnia na co dzień Richa Hingle to zbiór ciekawych i oryginalnych przepisów jak wskazuje tytuł na dania wegańskie. Jak już kilkukrotnie wspominałam nie rezygnuję z mięsa w swojej diecie ale bardzo chętnie sięgam po takie książki w poszukiwaniu inspiracji i urozmaicenia menu oraz by poznać nowe smaki i ciekawe połączenia. Tych ostatnich ta książka dostarcza bardzo
Cynamonowe szczęścieTakie muffiny wspaniale urozmaicą codzienne śniadanie Wymagają niewiele pracy – trzeba jedynie wymieszać jajka, przelać do foremek, wrzucić ulubione dodatki i upiec. Mogą być w wersji
Kulinarne S.O.S.Takie muffiny wspaniale urozmaicą codzienne śniadanie Wymagają niewiele pracy – trzeba jedynie wymieszać jajka, przelać do foremek, wrzucić ulubione dodatki i upiec. Mogą być w wersji
Kulinarny S.O.S.udek: Pieprz 2 łyżeczki + 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Udka wytrybować z kości ( jak to robić zobacz film poniżej). Przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć nimi mięso z każdej strony. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do całkowitego odparowania wody. Doprawić solą oraz pieprzem. Po przestudzeniu dodać starty ser, masło i pietruszkę. Wszystko razem wymieszać najlepiej dłonią
Kulinarne przygody