mięso - 63110 przepisów (strona:2080/4208)

Muszle nadziewane serem ricotta i szpinakiem w sosie pomidorowym 146

swój rodzaj smaku, którym karmi innych, wierzcie coś w tym jest.  Lubię pobawić się w gotowanie, na przykład za chwilę idę leczyć swoją depresję lepiąc pierogi z mięsem, i chociaż nie wiem gdzie je przetrzymam to na pewno nie ulepię ich mniej niż sto, a zamrażarka jest pełna. Ups. Im bardziej skomplikowane dania robię, tym za pewnie "cięższy

Mango Papaja
Pierogi z ziemniakami i szynką 155

pełnoziarnistej mąki orkiszowej a farsz z dodatkiem szynki, ale pierogi przygotowywałam również z jasnej mąki pszennej a farsz bywał z ziemniaków z dodatkiem okrawków różnych wędlin a nawet bez mięsa tylko z cebulką i czosnkiem i ten naprawdę były sztos a przy tym kryzysowe. Pierogi to w ogóle jest danie z potencjałem, z farszem można poszaleć w zależności od tego

Dorota Smakuje
Kapuśniak z białej kapusty z chorizo 124

Chorizo to hiszpańska kiełbasa z mięsa i tłuszczu wieprzowego z dodatkiem mielonej papryki pimentón, słodkiej lub pikantnej, która nadaje jej charakterystyczny czerwony kolor. Ma idealny smak i tutaj w kapuśniaku sprawdziła się znakomicie. Polecam spróbujcie tej pysznej zupy. Kapuśniak z chorizo. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa pieczarkowa 122

pieczarkowa to idealna propozycja na pyszną, lekką oraz jednocześnie sytą zupę. Jest bardzo aromatyczna i taka mocno... pieczarkowa. Lubicie? Ja bardzo, szczególnie ze sporą ilości śmietany! Zupa pieczarkowa - składniki: mięso na wywar (opcjonalnie) 300-400g pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (opcjonalnie) 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo

Di gotuje
Makaron à la łazanki z kapustą 105

inspirowane  kuchnią włoską . Nawet sama nazwa łazanki (czy za naszymi wschodnimi granicami лазанкі) przywodzi na myśl włoską lasagne – rodzaj makaronu w kształcie dużych, płaskich płatów, które przekłada się mięsem i serem. Nasze łazanki to takie mini lasagne – czyli makaron krojony w kwadraty. Na Litwie i Białorusi podawane są najczęściej z tłuszczem i kwaśną śmietaną, a w Polsce z kapustą

smakowitehistorie.com
Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy 103

ważnym składnikiem była krowia siara – pierwsze mleko po urodzeniu cielęcia, w innych – liście laurowe. Co ciekawe, na przestrzeni wieków sos był używany nie tylko do deserów, ale również do mięs i ryb.  Crème anglaise jest doskonałym dodatkiem do cesarskiego omletu KAISERSCHMARRN Print Crème anglaise – aksamitny sos waniliowy Sos waniliowy crème anglaise idealnie smakuje z szarlotką, Kaiserchmarrn, Apfelstrudlem, naleśnikami

smakowitehistorie.com
Curry z kurczakiem i pędami bambusa 130

Tajskie curry to danie, którego podstawą są różne rodzaje past curry. Najczęściej robi się je z mleka kokosowego lub wody, mięsa, owoców morza, warzyw lub owoców. Curry spożywa się z ryżem, o długich włóknach np. jaśminowym. W środkowej i południowej Tajlandii najczęściej podaje się lepki ryż, a w północnej często się serwuje wraz z makaronem z fermentowanego ryżu. Curry

PanGotuje
Moo tun – pikantny bulion z wieprzowiną 138

łyżeczka soli 2 łyżki oleju do smażenia Wieprzowinę kroimy w plasterki. Do garnka wrzucamy cynamon, galangal, nasiona kolendry, liść laurowy, pieprz, cukier i sól. Wlewamy sos sojowy, wkładamy pokrojone mięso i zalewamy około 2 litrami wody, tak aby wszystko znalazło się pod wodą. Zagotowujemy i gotujemy dalej pod przykryciem małym ogniu przez około 50 min, aż wieprzowina będzie miękka. Czosnek

PanGotuje
Tradycyjny zakwas z buraków 118

spożycia nie było powszechne. Dlatego robiono kiszonki i zakwasy. Początkowo barszczem nazywano polewkę przygotowaną z kiszonych liści nieużywanej dziś w kuchni byliny – barszczu zwyczajnego. Podawano ją z jajami, kaszą, mięsem lub rybami. Była to ulubiona zupa króla Władysława Warneńczyka (1424 – 1444). W XVIII wieku najchętniej kiszono barszcz biały (żur) na otrębach lub mące żytniej. W średniowieczu znano tylko

smakowitehistorie.com
Mąka migdałowa 106

makaroników francuskich, pysznych ciasteczek o migdałowym aromacie. Może stanowić dodatek do chleba, nadając mu pyszny migdałowy aromat. Często dodawana jest do deserów. A nawet jako panierka lub marynata do mięs. Olej migdałowy choć pysznie pachnie, jednak nie nadaję się do pieczenia. Jednak warto go dodać np. jako dressing do sałatek. Cena i rodzaje mąki migdałowej Warto zwrócić uwagę, że wyróżniamy

SmartBake.pl
Mąka kokosowa 106

surowo, stosowana jest jako dodatek do koktajli i deserów. Często dodawana jest do zup jako zagęstnik, szczególnie to zup w azjatyckim stylu. Doskonale się sprawdza jako panierka do mięs. Niestety uzyskanie mąki kokosowej domowymi sposobami nie jest takie proste. Pamiętajmy, że mąka ta powstaje jako produkt uboczny produkcji mleka kokosowego i oleju kokosowego. Pozostały produkt, czyli suche wióry, jest mielony

SmartBake.pl
Biszkopt makowy, bardzo wilgotny. 134

łyżek bułki tartej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt aromat migdałowy Instructions Mak sparzyć zalać wodą i gotować przez 15min, odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa na sitku o małych oczkach. W przypadku maku mielonego jedynie parzymy mak gotując go przez 15 min. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Do masy dodać miód, bułkę

SmartBake.pl
Kotlety schabowe à la pizza / Pizza Pork Chops 181

mięsożerców - kotlety schabowe zapiekane z serem, odrobiną sosu pomidorowego i ulubionymi dodatkami na pizzę. Kilka prostych składników zupełnie odmienia zwykłe kotlety. To świetny pomysł na zebrania w większym gronie, mięso można usmażyć wcześniej, a przed obiadem włożyć do piekarnika, aby się podgrzały, a ser roztopił. Polecam nie tylko na niedzielny obiad, smacznego:) 6 małych kotletów schabowych, 2 duże jajka

Lekcje w kuchni
Kurczak Caprese / Chicken Caprese 116

minut. Po tym czasie smażyć z obu stron do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodać pomidory, oliwki, starty na tarce ząbek czosnku. Przykryć i dusić całość kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawić sos solą, pieprzem, świeżą bazylią i oregano, wrzucić orzeszki. Każdą pierś posmarować pesto, nałożyć po dwa grube plastry mozzarelli. Zakryć i dusić jeszcze minutę, do rozpuszczenia sera. Instagram Facebook

Lekcje w kuchni
Sałatka z halloumi i pieczoną papryką / Roasted Pepper Halloumi Salad 143

związku z upałami proponuję Wam dziś lekką sałatkę z serem halloumi i pieczoną papryką. Ta pyszna, zdrowa sałatka pełna warzyw może stanowić samodzielne danie albo wspaniały dodatek do mięs z grilla. Polecam, smacznego:) kilka grubych plastrów sera halloumi, 1 upieczona i pozbawiona skórki czerwona papryka, pół małego fenkułu (kopru włoskiego), garść sałaty, mały pomidor, 1/2 ogórka, pół czerwonej cebuli, garść

Lekcje w kuchni

Proponowane wyszukiwania