mięso - 63110 przepisów (strona:2089/4208)

Pierś z kurczaka z brokułem i bundzem 145

zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka sól i pieprz, smażyć aż kurczak będzie miękki. 3.  Na patelnię z mięsem wlać śmietankę, dorzucić brokuł i pokruszyć 2/3 sera, gotować aż śmietanka zgęstnieje, a ser się rozpuści. Na gorący makaron wyłożyć pierś z brokułami w sosie, posypać resztą pokruszonego sera

Krylowa Kuchnia
Kiełbasa swojska 171

łopatki wieprzowej 1kg wołowiny 1,5 kg podgardla sól pieprz młotkowany cukier majeranek czosnek granulowany 0,7-1 l zimnej wody jelita Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach, dodać przyprawy i mieszać odlewając stopniowo wody, aż zrobi się kleista. Ważne jest porządne mieszanie. Ja dodaję sól zwykłą

Krylowa Kuchnia
Surówka z pora i jabłka 155

surowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko 1/2 łyżki soku

Krylowa Kuchnia
Skrzydełka pieczone bardzo pikantne 120

łyżki sosu słodkiego chili 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać razem. Bardzo dokładnie pokryć skrzydełka marynatą, przykryć folia spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 h, a najlepiej na całą noc. Piekarnik

Krylowa Kuchnia
Schab w sosie z fasolką szparagową i marchewką 135

solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni ok. 0.7 l wrzątku i przykryć aby mieso sie dusiło, gdy jest prawie miękkie dodać pokrojoną i obraną fasolkę oraz marchewkę. Dusić jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Sałatka z makaronem ryżowym i pieczonym kurczakiem 131

majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz  Makaron ugotować w posolonej wodzie, opłukać pod zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić. Mięso oddzielić od kości i również pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez i jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby składniki "się przegryzły

Krylowa Kuchnia
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem 179

razem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się

Krylowa Kuchnia
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem i serem buratta pod serowym beszamelem 165

gazu.  Foremkę do zapiekania wysmarować masłem, na dno wyłożyć makaron, makaron posypać przyprawami, na to wyłożyć kurczaka i pokruszyć kulki sera buratta (całą zawartość kulki wylać na mięso), ponownie posypać przyprawami. Na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki brokuła i wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Zapiekać w 180 st. przez 45 minut. Podawać na gorąco. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Farfalle w sosie kurkowym ze schabem 135

danie obiadowe dla wielbicieli kurek i makaronu. Pyszne świeże kurki w śmietanowym sosie z dodatkiem cebulki i natki pietruszki, a wszystko uzupełnia mięciutki schab (to dla tych, którzy bez mięsa nie mogą żyć:)), no i oczywiście pyszny włoski makaron ugotowany al'dente (nie znoszę rozciapanych klusek). 250 g świeżych kurek 250 g włoskiego makaronu farfalle 350 g schabu 200g śmietanki

Krylowa Kuchnia
Morlińskie gofry ziemniaczane 165

zewnątrz i puszyste w środku. Smakiem przypominają placki ziemniaczane, jednak są dużo lżejsze, bo pieczone w gofrownicy.  Dodatek kiełbasy Morlińskiej z szynki, sprawia, że gofry są sycące. Zawartość mięsa w kiełbasie to aż 80%, a sama kiełbasa jest pełna smaku i aromatu. Dlatego z pełną odpowiedzialnością dodałam ją do mojego dania. Same gofry przygotowuje się dość szybko i łatwo

Krylowa Kuchnia
Curry z kurczaka z pomidorami na mleczku kokosowym 135

papierowym. Pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do niego posiekaną papryczkę chilli, pieprz cayenne, sok i skórkę z cytryny, sól, pieprz, oraz imbir-tak przygotowaną marynatą zamarynować mięso, na co najmniej 30 minut, W tym czasie cebulę obrać i posikać, a następnie zeszklić na oleju. Do cebuli dodać kurczaka i smażyć ciągle mieszając, aż nabierze koloru. Następnie zalać

Krylowa Kuchnia
Pieczone pierogi z ciasta drożdżowego z dynią i farszem z grzybów leśnych 185

zimno. Mogą być daniem obiadowym z dodatkiem barszczu z buraków. Farsz zrobiłam głównie z lejkowca dętego. Dorzuciłam kurki, podgrzybki i prawdziwki. Nadzienie możemy zrobić dowolne np. z mięsa z rosołu i warzyw Ciasto wałkowałam na dość cienkie placki, jak na makaron. Wykrawałam koła obręczą o średnicy 10cm. Wydawać by się mogło, że farszu jest dość dużo, ale na tę ilość

Leśny Zakątek
Pasta buraczana z czerwoną fasolą (wegańska) 145

Pasta buraczana z czerwoną fasolą, to idealne smarowidło na kanapkę, dla tych, którzy nie jadają mięsa, albo dla tych, którzy akurat mają ochotę na coś lżejszego. W skład pasty wchodzi gotowany lub pieczony burak i czerwona fasola oraz świeży czosnek. Robi się ją w kilka minut, po prostu wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi razowe z kapustą po komborsku – kuchnia podkarpacka 144

kroimy w ćwiartki lub w ósemki i wrzucamy do gotującej się wody na 10 minut. Odcedzamy ją dobrze na durszlaku, a po wystudzeniu odciskamy i mielimy w maszynce do mięsa. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek smażymy chwilę na dużej patelni i dodajemy drobno pokrojoną cebulą. Wszystko razem chwilę smażymy, po czym dodajemy zmieloną kapustę. Farsz intensywnie doprawiamy solą

Trzeci talerz
Ani Mru mru 167

łyżki octu balsamicznego ·        Groszek konserwowy ·        1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3.   Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni na rozgrzanym oleju. 4.   Do cebuli dodajemy startą na tarce

Kulinarna Chwila

Proponowane wyszukiwania