gładką masę. 8. Piersi rozklepujemy tłuczkiem lub przecinamy nożem po dłuższym boku - tak, jakbyśmy chcieli zrobić 2 cienkie filety, ale nie przecinamy do końca, tylko rozkładamy mięso na płasko. 9. Posypujemy każdy filet przyprawą ziołową z dwóch stron. 10. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów. 11. Na każdym filecie układamy wzdłóż 4 liście bazylii i 2 plastry
Prosto z Kotłajajecznice, a lubicie zjeść rano coś na słono i na ciepło - to będzie dla Was idealne! Omlet można przygotować praktycznie ze wszystkim. Najróżniejsze rodzaje wędlin, salami, kurczak, mielone mięso - do tego świeże, gotowane lub smażone warzywa. Każdy ma możliwość skomponowania ulubionych dodatków. Poniżej przedstawiam moją ulubioną wersję omleta na śniadanie :) Składniki: Ciasto: 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki
Prosto z KotłaCebulę siekamy w kostkę. 3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy 4. Szklimy cebulę, pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. 5. Dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy, aż nie będzie surowe. 6. Dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 5 minut. 7. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy passatą
Prosto z KotłaWigilia u nas w domu zawsze obchodzona jest tradycyjnie - bez mięsa. Stwarza to jednak drobne kłopoty, bo gdy w menu nie ma mięsnych dań, każdy zaczyna kręcić nosem. Mama i babcia nie lubią ryb, tata nie lubi warzyw, ja nie lubię pierogów z kapustą i czerwonego barszczu. Tylko mój mężczyzna zje praktycznie wszystko, co mu się poda
Prosto z KotłaOdstawiamy do lodówki na 30 minut. 5. Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka bez tłuszczu. 6. Smażymy kurczaka razem z całą marynatą. 7. Zdejmujemy mięso z patelni, odkładamy w misce na bok. 8. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy. 9. Wrzucamy mrożone warzywa (na razie bez przyprawy) i smażymy 7 minut
Prosto z Kotładanie było totalną improwizacją. Ruszyliśmy na zakupy, ale w żadnym sklepie nie udało nam się kupić żadnego mięsa! Lodówka świeciła pustkami, więc musiałam wymyślić coś, zebyśmy oboje z narzeczonym w pracy nie poumierali z głodu. Na szczęście udało mi się wygrzebać resztki makaronu z szafki (tego też nie było w żadnym sklepie!) i otwartą kilka dni wcześniej wędlinę drobiową. Warzywa
Prosto z Kotładoskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa. 400 g grzybów leśnych u mnie świeże, ale mogą być mrożone 2 suszone grzybki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki biała część pora 1/8 selera 2 duże cebule 2 łyżki masła
Krylowa Kuchniazdrowy, pyszny (zawsze wyjadam ugotowany z rosołu) i pełen witamin.Dlatego postanowiłam przygotować zupę, której będzie głównym składnikiem. To zupa krem o wyraźnym smaku pora. Doskonałe danie dla tych, którzy mięsa nie jedzą lub po prostu nie maja na nie ochoty. 2 marchewki 1/8 selera 1 pietruszka sól i pieprz 1 kg pora 200 g ziemniaków 2 łyżki oleju rzepakowego
Krylowa Kuchniazeszklić na nim pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka sól i pieprz, smażyć aż kurczak będzie miękki. 3. Na patelnię z mięsem wlać śmietankę, dorzucić brokuł i pokruszyć 2/3 sera, gotować aż śmietanka zgęstnieje, a ser się rozpuści. Na gorący makaron wyłożyć pierś z brokułami w sosie, posypać resztą pokruszonego sera
Krylowa Kuchniałopatki wieprzowej 1kg wołowiny 1,5 kg podgardla sól pieprz młotkowany cukier majeranek czosnek granulowany 0,7-1 l zimnej wody jelita Jelita namoczyć w zimnej wodzie. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i przekręcić przez maszynkę o grubych oczkach, dodać przyprawy i mieszać odlewając stopniowo wody, aż zrobi się kleista. Ważne jest porządne mieszanie. Ja dodaję sól zwykłą
Krylowa Kuchniasurowo. Jest dość ostry w smaku, ale nie tak bardzo jak cebula, dlatego można go używać zamiennie w potrawach, gdy przeszkadza nam smak cebuli. Tą surówkę lubię najbardziej do mięs w sosie-lekko pikantny smak pora przełamany smakiem słodkiego jabłka. Polecam wypróbować ten prosty, tani i zdrowy dodatek do obiadu. 2 średnie pory 1 średnie jabłko 1/2 łyżki soku
Krylowa Kuchniałyżki sosu słodkiego chili 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać razem. Bardzo dokładnie pokryć skrzydełka marynatą, przykryć folia spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 h, a najlepiej na całą noc. Piekarnik
Krylowa Kuchniasolą i pieprzem. Na patelni rozgrzać smalec. Kotlety obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na złoto. Mięso zalać na patelni ok. 0.7 l wrzątku i przykryć aby mieso sie dusiło, gdy jest prawie miękkie dodać pokrojoną i obraną fasolkę oraz marchewkę. Dusić jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego
Krylowa Kuchniamajonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz Makaron ugotować w posolonej wodzie, opłukać pod zimną wodą i zostawić do ostygnięcia. Kukurydzę odcedzić. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić. Mięso oddzielić od kości i również pokroić. Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać majonez i jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki, aby składniki "się przegryzły
Krylowa Kuchniarazem padło n coś zupełnie innego. Surowe tarte ziemniaki, prawdziwy domowy wędzony boczek i kapucha, to świetne połączenie, wszystko mocno doprawione pieprzem. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Możemy je podać z sosem pomidorowym, grzybowym lub śmietanowym. Polecam wypróbować, przepis na te "inne" gołąbki. Dodatkowo oglądając program kulinarny odkryłam, że w wyciskarce wolnoobrotowej genialnie mieli się
Krylowa Kuchnia