mięso - 63110 przepisów (strona:2070/4208)

Pieczona brukselka z rzodkiewką i boczniakami 106

To był obiad, który oboje jedliśmy w zachwycie. Myślę, że mogę sobie przyznać medal za przekonanie męża do takich właśnie dań, czyli w skrócie - z dużą

bistro mama
Kalafior po Grecku czyli Kounoupídi kapamá-Κουνουπίδι καπαμά 97

czyli gotowania potrawa, pod pokrywką, potrawa o silnym smaku i aromacie. Gotowanie w ten sposób, odbywa się na mały ogniu, lub niskiej temperaturze i najczęściej są to różnego rodzaju mięsa pokrojone na małe kawałki. Klasyczna – kapama – to wołowina lub jagnięcina, ale oczywiście może to być również, kurczak, królik, zając, wieprzowina czy chociaż by ośmiornica. Kalafior po Grecku, gotowy

RafalCook
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 95

mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 95

mało słodka dodajemy więcej cukru pudru według własnych preferencji. Masę serową wykładamy na przygotowany spód. Wkładamy do lodówki. Chrupka: Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - nie na miałko! W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy posiekaną czekoladę gorzką razem z olejem. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż czekolada roztopi

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z quinoa i glazurowanej marchewki 94

warstwowej, czyli bez mieszania ze sobą składników lub poprzez ich połączenie tuż przed podaniem. Ja mieszam wszystkie składniki sałatki ze sobą kiedy podaję ją na obiad jako dodatek do mięs, zastępuje mi ona wtedy ziemniaki i surówkę jednocześnie. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka z quinoa i glazurowaną marchewką Składniki na sałatkę z quinoa

MeCooks
Ravioli z cielęciną 83

jeśli używamy wina to dolewamy je teraz właśnie a następnie wszystko redukujemy; kontynuujemy smażenie na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 40 minut - do momentu kiedy mięso zacznie się rumienić; gasimy ogień, przykrywamy patelnię z jej zawartością i odstawiamy do ostudzenia; kiedy składniki wystygną dodajemy parmezan, doprawiamy całość solą, pieprzem i gałką muszkatołową a następnie wbijamy jajko

Pasta Po Polsku
Żurek z kiełbasą 90

mąki. Żur czy żurek, a może barszcz ?  Już na pierwszy rzut oka widać ( po nazwie), że żurek to chudszy brat żuru. Żur  to gęsta treściowa zupa na mięsie z bogatą wkładką. Zupa solidnie doprawiona i mocno kwaśna. Żurek w stosunku  do ww. cech, to lekka zupka, nie za gęsta z jakimś tam przystępnym dodatkiem. Barszcz z definicji

Dieta moja pasja
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 95

mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane

Niezły Młynek
Makaron z warzywnym ragù 81

prawda nie jestem wegetarianinem ale całkiem często nachodzi mnie ochota na zjedzenie czegoś opartego wyłącznie na składnikach warzywnych. Dania takie są równie smaczne i sycące ja te z mięsem, za to zdecydowanie bardziej lekkostrawne. A włoska kuchnia w tego typu przepisy obfituje wyjątkowo.  I dla tego właśnie dziś zajmiemy się robieniem makaronu z ragù di verdure czyli z ragù

Pasta Po Polsku
Zapiekanka warzywna z kiełbaskami w 20 minut 59

wykorzystać marchewkę, selera, bataty, kapustę i każde warzywo jakie tam masz – choćby rzodkiewkę. Dość ważnym składnikiem jest kiełbasa (frankfurterki, kabanosy, chorizo, toruńska itd.), która aromatyzuje danie. Jeśli nie jesz mięsa, możesz zastąpić ją boczniakami. Zapiekanka warzywna z kiełbaskami to danie, które możesz zrobić w 20-25 minut. Musisz zapiekać ją w wysokiej temperaturze: najpierw 230 stopni, potem 250 stopni. Ostatecznego

Niedzielny kucharz
Szybkie zapiekanki a’la pizza 308

kuchni i z dobrych składników. Takie zapiekanki pięknie pachną i pysznie smakują. Zapiekanki z bułki przepisy , które bardzo często przygotowujemy to zapiekanki z pieczarkami, z serem, z wędliną, z mięsem mielonym oraz polecane przez nas zapiekanki gyros . Większość z Was zapewne się z nami zgodzi, że jednak najlepsze połączenie, to właśnie bułka pieczarki i ser. Zapraszamy zatem na przepis

Kuchnia Na Wypasie
Ziemniaki pieczone w mące 249

poda się do niego kotlet schabowy, kotlet mielony, sznycel po wiedeńsku, pieczony kurczak czy też tylko zsiadłe mleko lub maślankę zawsze smakuje.  Do pieczonych ziemniaków poza gamą mięs podaje się takie surówki jak:  colesław , surówka z pekinki, tarte buraczki, zasmażana marchewka itd. Każdy ma swój ulubiony zestaw i przepis na pieczone ziemniaki. A jakie pieczone ziemniaki Ty lubisz

Dieta moja pasja
Chaczapuri imeretynskie z serem! 90

Zabieram Was dzisiaj do Gruzji na chaczapuri. Byliście kiedyś w Gruzji? Ja tylko jeden raz, chaczapuri, to zdecydowanie narodowa potrawa za raz obok chinkali - charakterystycznych pierożków z mięsem i rosołem, nota bene przepysznych!  Chaczapuri imeretyńskie to rodzaj placka drożdżowego wypełnionego serem. W Gruzji chaczapuri je się ciągle, podają je na śniadanie w hotelu, świeżo wypiekane, nie wiem czy wiesz

SMYKWKUCHNI
Pieczona makrela 123

soli, pieprzu oraz majeranku, nacieramy nim rybę (także w środku). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut - ryba będzie lekko zarumieniona. Po upieczeniu, przed podaniem mięso delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny

Lena Gotuje
Klopsiki indycze z warzywami z turecką nutą 97

indyk ewidentnie nawiązuje do nazwy Indii Zachodnich. A czemu o tym wspominam, bo to ptak który powinien gościć na stałe w naszej diecie ze względu na dobroczynne właściwości jego mięsa. Ale o tym napisze wam pod przepisem, bo w naszej diecie indyk gości często i to pod różnymi postaciami, szczególnie w diecie związanej przy chorobach tarczycy i insulinoporności. Dzisiaj polecam

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania