mielone - 47549 przepisów (strona:2467/3170)

Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 155

dowolnie ustalać. Nasza misa Buddy wygląda tak: Zgodnie z legendą Budda wstawał codziennie przed świtem i szedł w świat ze swoją miską, do której dobrzy ludzie wrzucali to co mieli do zaoferowania. Oczywiście wyłącznie produkty wegetariańskie. Polecamy Wam ten pomysł na prostą i niebywale zdrową sałatkę. I przy tym bardzo kolorową. Czas : 35 minut Poziom trudności: łatwe Liczba dań

Niedzielny kucharz
Konserwa z kurczaka 238

zamykania puszek -szybkowar WYKONANIE Kupione mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Pierś kroimy w kawałki około 3 cm, pozostały surowiec pozbawiamy kości, chrząstek i ścięgien. Skórę z ćwiartek i podudzia mielimy na drobnym sitku ja miałem 2,5 mm. Mięso z ćwiartek i podudzia staramy się pozyskiwać w większych kawałkach. U mnie wyszło 1.720 kg pozyskanego mięska przeznaczonego do sterylizacji. Cały

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kawiarnia Spotkanie na warszawskiej Woli 229

Podsumowanie Moim zdaniem jedno z fajniejszych miejsc – kawiarni, które trzeba w Warszawie odwiedzić zwłaszcza, że ceny proponowanych kaw nie zrujnują Waszego budżetu. Z całą pewnością jak tylko będziemy mieli okazję to ponownie odwiedzimy to miejsce. Lokalizacja: Kawiarnia Spotkanie Ul. Jana Kazimierza 33a Warszawa   Artykuł Kawiarnia Spotkanie na warszawskiej Woli pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Malinowe szczęście zimową porą 148

herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia, wsypujemy herbatniki i dokładnie je ugniatamy, aby utworzyły równą warstwę. Ser mielimy, ucieramy z cukrem mikserem na gładką masę. Dodajemy do masy serek homogenizowany oraz cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Następnie wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając. Na koniec

KulinarneImpresje.pl
Pierogi leniwe z cynamonową okrasą 187

podsypania sól Okrasa: 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej cynamon cukier Przygotowanie: CIASTO NA PIEROGI Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sito. Zimne ziemniaki łączymy z serem, dodajemy żółtka, sól oraz roztopione przestudzone masło. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą ziemniaczano – serową, dosypując mąkę ziemniaczaną

Kierunekuchnia
kotlety rybne z dorsza 196

marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka.  Na koniec doprawiamy solą i pierzem. Całość mieszamy

Kulinarne przygody
Rumowy makowiec. 135

puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce. Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy z cukrem. Wciąż ubijając wlewamy stopniowo roztrzepane żółtka. Miksujemy, aż powstanie puszysta masa. Partiami wsypujemy kakao z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką

DominikaDolci
Wiosenna Panna Marlenka z masłem orzechowym. 127

ciepło. Gdy stygnie traci elastyczność. Rozwałkowujemy je na 6 cienkich placków. Pieczemy każdy w 180 °C przez ok. 8 minut. Studzimy. Wyrównujemy blaty ciasta ścinając brzegi, które mielimy i wykorzystamy do posypania wierzchu Marlenki. Dobrze jest wykonać tą czynność kilka godzin/ dzień po upieczeniu, gdy ciasto zmięknie.  Wcześniej będzie twarde i chrupiące, co bardzo utrudni nam równe przycinanie

DominikaDolci
Tarta jaśminowa z lekkim kremem waniliowym i truskawkami. 200

żółtka 1 laska wanilii 3 g żelatyny w płatkach 270 g zimnej śmietanki 36% + świeże truskawki Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami. Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy ją z mąką i solą do miski. Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki. Żelatynę

DominikaDolci
Mleczne bułeczki z kremem waniliowym 224

trudnego, to musimy poczekać dwa dni zanim będziemy mogli cieszyć się ich smakiem. Jednak gwarantuję, że warto :) Przepis znalazłam na blogu Bake Street –> KLIK. Gdybyście mieli jakikolwiek problem z przepisem, zerknijcie do niej, a znajdziecie filmik z przygotowaniem krok po kroku :) krem waniliowy: 250 g mleka 3,2% laska wanilii 2 żółtka 60 g cukru (użyłam trzcinowego

Mienta blog
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 545

koniec, przy serwowaniu, kroję tradycyjnie jak zwykłe ciasto, nie bawiąc się w skosy. A i goście mają wtedy zagwozdkę, skąd takie ułożenie ciasta. Metrowca pieczemy w keksówkach. Idealnie, jakbyście mieli dwie identyczne. Ja niestety nie miałam, i trochę musiałam sztukować Ale ciasto jest na tyle wdzięczne, że nawet sztukowanie mu nie straszne. Ilość cukru podana jest orientacyjnie. Jeśli lubicie słodkie

Mieszam w Garnku
Twarożek z jajkiem na twardo 246

sernika z odrobiną skórki cytrynowej i polanego gęstą czekoladową masą? Lubię też wykorzystywać biały ser do przygotowania kanapkowych past; wspaniale smakują, gdy posmarujemy nimi domowy chleb. A może będziecie mieli ochotę sami zrobić sobie w domu pyszny biały ser? Przepis na niego znajdziecie tutaj -  klik . Zobaczcie jakie to proste! Ważne tylko, żeby kupić odpowiednie mleko. Na blogu znajdziecie też

Kulinarne przygody Gatity
Arabskie ciasteczka Ma'amoul 194

szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb * jeśli używamy daktyli w całości należy je namoczyć w ciepłej wodzie, dopiero kiedy zmiękną mielimy w malakserze na pastę, w sklepie internetowym można dostać tzw. pastę daktylową, która znacznie ułatwi nam pracę Przygotowanie: 1. W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep

Słodki Kompromis
Sajgonki z kurczakiem 148

jajko 1 opakowanie makaronu Shirataki lub makaronu ryżowego/sojowego ze sklepu  Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu  Kuchnie Świata olej roślinny do smażenia Kurczaka nie mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną

MamaOskarka
Carbonara z cukinią 220

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!