własna piernikowa przyprawa 227połowa łyżeczki sproszkowanej gałki) 10-15 ziaren kolendry 5-10 strąków kardamonu 10-15 ziaren ziela angielskie 5-10 ziaren pierz czarny lub zielony Wszystkie przyprawy drobno mielimy ( dawniej robiono to pieczołowicie w moździerzach, ale dziś możemy użyć młynka do kawy) Przesypujemy zmielone przyprawy do pojemnika ze szczelnym zamknięciem. Po dwóch dniach nasza mieszanka jest gotowa
Miód i pieprz
świąteczne ciasto piernikowe z galaretką 1832potrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i żółtka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Pierniczki mielimy jak najdrobniej i mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Białka ubija na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mieszankę suchych składników i delikatnie mieszamy np. przy
Domowy Smak Jedzenia
kutia tradycyjna 197Gotujemy w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do napęcznienia. Następnie odcedzamy i dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy wodą i gdy napęcznieją odsączamy.Orzechy siekamy. Miód lekko podgrzewamy, mieszamy z makiem, rodzynkami i orzechami. Całość łączymy z pszenicą
Domowy Smak Jedzenia
Makowce japońskie 211orzechów włoskich garść rodzynek łyżka skórki pomarańczowej Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy do momentu aż wchłonie całe mleko (dzięki temu nie będzie trzeba go odcedzać :)), a następnie mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, a następnie mak, mąkę, kaszę, jabłka
Cynamonowe szczęście
sernik z powidłem śliwkowym 349soku z pomarańczy otarta skórka z 1/2 pomarańczy dodatkowo: ok. 35-40 szt herbatników kakaowych ok. 200 g powideł śliwkowych polewa czekoladowa posiekane orzechy włoskie do dekoracji wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, kaszę manną, budyń, sok z pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy oraz olej. Całość miksujemy do połączenia się składników
Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka żytnianka z makową nutą 271święta kojarzą się z makiem i pysznymi makiełkami oraz makowcem mojej kochanej mamy:) Składniki (całość około 540 kcal): jajko 125g chudego twarogu 10g suchego maku (mielimy) około 15g rodzynek 30g płatków żytnich 100g dojrzałego banana klika kropel olejku migdałowego 10g migdałów (do dekoracji:) opcjonalnie coś do dosłodzenia Sposób przygotowania: Do blendera wrzucamy jajko, ser, olejek, banana, mak, miksujemy na jednolitą
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Uszka z grzybami 309smażenia dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego
W kuchni Katie
Makowiec zwijany 1252mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać
Proste Potrawy
Pasztet sojowy z grzybami 211miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić. 4. Masa pasztetowa: Wstępnie wystudzoną soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha należy dodać napar pozostały
Pij soki wyciskane
Torcik kapuściany 232Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą
To co kocham
Domowy pasztet z pieczarkami 243garnka pokrojone pieczarki. 4 Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy razem z wątróbką. 5 Gdy wszystkie składniki mamy gotowe, przekładamy je do naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka
Kuchnia Bazylii
KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM 211należy do produktów, które spożywa się na codzień. Niestety to drogie mięso, więc potrawy z niego sporządzane należą do tych bardziej wykwintnych ... odświętnych. Jednak jeśli będziecie mieli okazję kupić go i przyrządzić (np. na święta lub niedzielny obiad) to gorąco polecam, bo mięso jest bardzo smaczne, delikatne, zdrowe i niskokaloryczne. Co więcej - u bogie w cholesterol oraz
Walijskie Pichcenie
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 179wody Wodę z mlekiem zagotować, wsypać mak. Gotować na małej mocy przez 15 minut, odstawić do całkowitego ostudzenia. Wystudzony mak odcisnąć z nadmiaru płynu, zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia z drobnym sitkiem. W rondlu umieścić miód, masło i konfiturę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić
Pełny talerz
Kremowy placek z wołowiną i cebulą wg Jamiego 226Weekend… to taki czas, na który naiwni rodzice czekają z utęsknieniem. Snują wizje, jak to sobie pośpią dłużej, a jak już się wyśpią, to poleniuchują
gotować!
Ciasteczka pomarańczowe 172cukru cytrynowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml płynnego miodu 50 g masła Przygotowanie: Z umytej, suchej pomarańczy ściągamy skórkę i wraz z orzechami mielimy np. w szatkownicy. Dodajemy pomarańczę pokrojoną na ćwiartki (bez białej skórki i bez pestek) i ponownie wszystko blendujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Do misy robota wkładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię