mielone - 47549 przepisów (strona:2473/3170)

#1 – Pomorze i Kaszuby 180

skóry i ości. Do osobnej miski wlewamy śmietankę, 3 łyżki mleka spod ryby i dodajemy bułkę tartą, a następnie mieszamy. Ryż, rybę, jajka na twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę

Życie ze smakiem
Oponki serowe, ciasto ekspresowe 196

oponki 🍩 przeważnie, pierwsze mielimy, potem z mąką łączymy, pozostałe składniki dokładamy i ciasto zagniatamy.  Ja 👱 szybszą wersję przygotowałam, bo większość składników zmiksowałam. Potem tylko z mąką i sodą, na ciasto wyrobiłam i na chwilę pod przykryciem pozostawiłam.  Ciasto trochę cieniej (ok. 1 cm) rozwałkowałam, bo chętnych 👦👧👦👨👩 do zjadania miałam.  Oj 🍩 smakować musiały, bo puste patery, już

Moniki Smakołyki
Pierogi z mięsem 268

minut. W tym czasie drobno posiekaj cebulę w kostkę i na 1-2 łyżkach oliwy lub oleju podsmaż cebulkę aż się zezłości. Mięso najeży zmielić w maszynce, pod koniec mielenia dodając namoczoną bułkę. Do farszu dodaj trochę rosołu, tak aby mięso nie było suche i łatwo się lepiło, a następnie dodaj podsmażoną cebulę. Dodaj nieco suszonego majeranku, sól i pieprz

nietylkopasta.pl
Kluski śląskie z zielonym groszkiem 169

tyle, by zjeść od razu.  Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości ziemniaków) 1 płaska łyżka soli 150g zielonego, mrożonego groszku Sposób przygotowania: Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina z warzywami 172

zapomnieć. Po 3 godzinach kawałek wołowiny zamienia się w prawdziwe arcydzieło, pachnące pomidorami, śliwkami, leśnymi suszonymi grzybami i jest bajecznie miękkie. Już nigdy nie będziecie mieli problemu z gumowatą, czy żującą się wołowina. Ta potrwa wychodzi za każdym razem. Sprobuj nie pożałujesz! Wołowina z warzywami składniki:   1 kg wołowiny może

kuron.com.pl
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami 160

wykładamy papierem do pieczenia i wyjmujemy ciasto  z lodówki i do formy.Palcami rozprowadzamy na dnie tylko boki omijamy. Ciasto podpiekamy w piekarniku 20 minut w 170 stopniach. Twaróg mielimy dwukrotnie dodajemy do niego ubite jaja z cukrem,rozpuszczone masło. Mieszamy, w mleku rozpuszczamy budyń i dodajemy do sera. Przekładamy na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy

Różowa kuchnia
Muszle z pesto i kurczakiem 239

szklanki mleka 1 łyżka masła klarowanego 1/3 pesto sól, pieprz Pesto: Składniki pesto przekładam do rondelka i miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając

wesoła kuchnia
Śląski szałot jarzynowy z jajkiem. 155

szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało, a domownicy mieli na po niedzieli coś do chleba

Dieta moja pasja
Łosoś z kaszą gryczaną, jarmużem i orzechami nerkowca 166

magnez i kwas foliowy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystko, co potrzebne, żebyście nie wkurzali się na brak słońca, żeby nie skakało Wam ciśnienie, żebyście nie mieli zmarszczek i wyglądali świetnie. Składniki: 1 filet z łososia (250-300g) 100 g kaszy gryczanej niepalonej kilka liści jarmużu garść nerkowców 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka masła sól Przepis: Ostrożnie oddzielacie bardzo ostrym

GRUBY WAŁEK
Rogaliki serowe 190

ulubioną marmoladą. Składniki: -250 g sera białego - 250 g mąki pszennej - 250 g margaryny - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - marmolada - cukier puder Przygotowanie: Ser mielimy. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy ser, cukier i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy trójkąty. Na każdy dajemy odrobinę marmolady i zwijamy rogaliki. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy oraz "Oczy Marzanny M." 258

się rozpadać. Pod koniec dodać majeranek i tymianek, wymieszać. Ugotowaną fasolę przestudzić i połączyć z podduszonymi cebulami, jabłkami oraz resztą składników. Przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować w malakserze. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.  Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę fasolową i piec

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki po rosyjsku 1935

odrobiną soli. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym. Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku (najlepiej dzień wcześniej). Ziemniaki razem z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do farszu. Masę dokładnie wyrabiamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na naleśnikach  i zawijamy. Omasta: Cebule siekamy, i razem

R'n'G Kitchen
Ryż z sosem paprykowym 194

zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 254

południowych Włoch z lat 60. XX w., których sposób żywienia posłużył do opracowania diety śródziemnomorskiej , gotowali i smażyli wyłącznie na oliwie extra virgin - przecież tylko do takiego tłuszczu mieli dostęp. Nie stwierdzono, aby miało to negatywny wpływ na ich zdrowie - wręcz przeciwnie, średnia długość ich życia była ponadprzeciętna . Z dzisiejszego wpisu dowiecie się, dlaczego oliwa jest dobrym tłuszczem do smażenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski leniwe 136

oraz szczyptą soli i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić (bez jajka) w maszynce do mięsa. Gładkiego sera śmietankowego nie trzeba mielić, wystarczy wymieszać z jajkiem. Stolnicę podsypać mąką pszenną (około 1 – 2 łyżki), wyłożyć ser z jajkiem, na wierzch przesiać mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej (rzadsze sery mogą potrzebować

Oka w rosole czyli KaFka gotuje