mielone - 47549 przepisów (strona:2471/3170)

Rotmos gourmet 245

dużo policzyć. I to tylko za sam fakt poddania taniego składnika obróbce termicznej :) Możemy sobie takie danie zrobić w domu, zpełniając większość z tych warunków, dzięki czemu będziemy mieli poczucie, że jemy coś bardzo cennego. Jak głosiło znane hasło w latach 90-tych. PODARUJ SOBIE ODROBINĘ LUKSUSU! Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby

Kryzysowa Książka Kucharska
Ratatouille i recenzja książki "Sekrety francuskiej kuchareczki. 201

które rosły wszędzie oraz mięsa koguta, które się do niczego nie nadaje, bo nikt normalny nie zabija młodego koguta. No chyba, że się ledwo wykluł, ale te się masowo mieli na paszę, a nie zjada. W każdym razie ten aspekt biedy bardzo mnie interesuje i nie chodzi tylko o ślimaki i żaby, o czym za chwilę :) Jakiś czas temu otrzymałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Amerykańskie kostki kryzysowe 164

centralnego. Jak bank centralny nie chciał pożyczyć kasy, a do tego bank udzielił za dużo kredytów to brakowało mu pieniędzy na to, żeby spłacić swoich pożyczkodawców, czyli tych, którzy mieli tam lokaty. Miał wtedy poważny problem i czasem bankrutował. Często był wtedy wykupowany przez większy bank. W latach 20-stych został wprowadzony bardzo ciekawy instrument finansowy do grania na giełdzie

Kryzysowa Książka Kucharska
BRUKSELKA W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z KALAFIORA 229

warzywa krzyżowe posiadają unikalny skład chemiczny: zawierają związki bogate w siarkę, które odpowiadają za ich gorzki lub ostry smak. Gdy ściany ich komórek zostają przełamane na skutek krojenia lub mielenia, zachodzi reakcja chemiczna, która przekształca związki zawierające siarkę w izotiocyjaniany - szereg związków o udowodnionym działaniu zwalczającym nowotwory i podnoszącym odporność.  Izotiocyjaniany (ITC) usuwają i/lub detoksyfikują związki kancerogenne - czynią

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pianka jogurtowa / Sernik z jogurtów greckich na biszkoptach (pieczony) 558

rewelacyjne. (Forma o wymiarach 26 x 30 cm) 3 jogurty greckie po 400 ml 3 budynie śmietankowe/waniliowe (bez cukru) 8 jajek 1 szklanka cukru pudru (w wersji fit mielę ksylitol; można dodać więcej) 1 szczypta soli Dodatkowo: biszkopty na spód (u mnie podłużne herbatniki biszkoptowe )   Przygotować 3 miski - w tym jedna z nich powinna być na tyle duża

Di gotuje
Dietetyczna skórka pomarańczowa 170

sypka, to znak, że możemy zakończyć suszenie. Wyprodukowana w domu skórka pomarańczowa będzie wspaniałym dodatkiem do ciast lub dekoracji własnych wypieków. Jeżeli dodatkowo zakupimy pomarańcze z upraw ekologicznych, będziemy mieli pewność, że nie znajdziemy w nich żadnej chemii. Minimalna zawartość cukru w skórce, pozwoli ją zakonserwować, przy zachowaniu minimalnej ilości kalorii

Pij soki wyciskane
Baklava 202

przezroczysty placek.Dla ułatwienia dokładnego rozwałkowania ciasta, podsypujemy cały czas mąką ziemniaczaną. Tortownice o średnicy 26 cm, smarujemy olejem. Układamy w niej 10 dokładnie rozwałkowanych placków. Orzechy siekamy lub mielimy i polowe orzechów wykładamy równo na tortownice. Następnie orzechy przykrywamy kolejnymi dziesięcioma warstwami ciasta. W tedy wykładamy druga polowe orzechów włoskich i ponownie rozwałkowujemy kolejne dziesięć bardzo cienkich placków, układając

kulinarne odsłony pati
Śledzik pod buraczkową pierzynką 247

półmisku, pamiętając, że trzeba go przecież przykryć pierzynką. Teraz pokrywamy go cienką warstwą majonezu, na której rozsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę z odrobiną soli. Ugotowane do miękkości buraki mielimy lub ścieramy na tarce. Pietruszkę natomiast kroimy w plasterki lub również ścieramy na tarce. Teraz czas na poskładanie wszystkich warstw. A więc mamy już śledzika z majonezem i cebulką. Teraz wykładamy

Karczma Honorietty
Pasta z koziego serka z rukolą, suszonymi pomidorami i pestkami dyni 242

dekoracji ok. 1-2 łyżki pestek dyni + 1-2 łyżki do dekoracji Wykonanie: Kozi serek, rukolę, suszone pomidory (odsączone z nadmiaru oleju) oraz pestki dyni umieszczamy w blenderze i mielimy na gładką masę. Przekładamy ją do miseczki, posypujemy pestkami dyni, dekorujemy rukolą i podajemy wraz z ulubionym pieczywem. Można także od razu smarować pastą kromki pieczywa lub bagietki i układać

MyCookBook.pl
Makowe bułeczki z gwiazdką 384

masę makową zalewając wrzątkiem kilkakrotnie mak . Na końcu zalać go wrzątkiem, tak aby woda go przykryła i odstawić do wystudzenia. Odsączyć z wody i zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Można też użyć już zmielonego maku, który tak samo zaparzamy wrzątkiem. Po wystudzeniu odcedzamy na sicie wyłożonym gęstą gazą. Do maku dodać posiekaną żurawinę oraz wszystkie pozostałe

https:KKuchniaMniam
Kąski z indyka w paluszkach 194

indyka kroimy na małe kawałki, najlepiej paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką. Wszystko dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki. Paluszki mielimy w młynku, kawałki indyka obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz zmielonych paluszkach. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron, odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Na półmisku

Bajeczna Kuchnia
miodownik z serem gotowanym 261

galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. : składniki na masę serową: 1000 g sera białego 4 żółtka 1 budyń waniliowy 60 ml mleka 330 g cukru wykonanie: Ser mielimy. Do zmielonego sera dodajemy cukier oraz żółtka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Budyń mieszamy w mleku i dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy pasztet 196

pietruszkę, resztę odrzucamy. Czerstwą bułkę moczymy w odrobinie zimnego wywaru. Mięso oddzielamy od kości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystkie składniki: wątróbkę, mięso, warzywa, mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa wraz z odciśniętą bułką i podsmażoną cebulką. Do zmielonej masy wbijamy żółtka, dodajemy majeranek i gałkę muszkatołową oraz doprawiamy solą i pieprzem. W osobnej misce

Kulinarne przemyslenia
Czekoladowe ciasto gryczane 202

kaszę gryczaną wg wskazań opakowaniu lecz z dłuższym czasem (20 - 25 min), tak by była trochę rozgotowana. Odstaw do wystudzenia (najpierw odcedź). Następnie zmiel ją przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera czy malaksera. A w garnku zacznij rozpuszczać masło (pół kostki - 150 g). Do rozpuszczonego masła dodaj 1,5 tabliczki czekolady mlecznej (ew. deserowej) i podgrzewaj dalej, ciągle mieszając

Karczma Honorietty

Proponowane wyszukiwania