mielone - 47549 przepisów (strona:2465/3170)

Zabawy z kolorem czarnym - projekt kolory spoza tęczy 193

zrobić wulkan  wrzucając do butelki mentosa, jednakże zabrakło nam mentosów. Bardzo miło było nam uczestniczyć w projekcie kolory spoza tęczy organizowanym przez Bube Bajdocja . Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję bawić się jeszcze w jakiś innych projektach międzyblogowych. Wszystkie pomysły uczestników na zabawy możecie zobaczyć tutaj:  <<klik

Pani domowa
KASZA MANNA Z MUSEM MALINOWYM 240

porcję: 3 płaskie łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka 2% 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka malin (mogą być mrożone) cynamon 1. Do miseczki odmierz kaszę, siemię (jeśli mielisz siemię jeszcze go nie dodawaj) i cynamon. 2. W rondelku zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać wsyp mieszankę z miseczki i od razu szybko mieszaj aż zgęstnieje. Jeśli używasz

Vroblewska-fitlife
25 praktycznych prezentów do kuchni 248

jest łatwy w użyciu oraz pielęgnacji. Praktyczna i zajmująca minimum miejsca waga kuchenna. Stylowy młynek do soli i pieprzu 2 w 1. Posiada dwie oddzielne komory i ceramiczny mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi

Kuchnia Bazylii
Konferencja „Warszawa od kuchni” 305

Borys Anna Popek Magdalena Krupa Rafał Brzozowski Julia Wróblewska oraz przedstawicie blogosfery kulinarnej . Konferencję poprowadziła znana z telewizji Izabela Zwierzyńska . To właśnie zaproszeni goście zasiądą w jury i będą mieli możliwość oceny poszczególnych restauracji. Organizatorzy cały czas czekają na zgłoszenia od restauracji, jednak trzeba przyznać, że jak dotąd zgłosiło się już sporo restauracji. Nowością w tym roku będzie udział

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 244

dokładnie oczyszczone drobiowe wątróbki, smażąc  całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijamy   jajka, dodajemy dwie łyżki tartej bułki i cztery łyżki oliwy. Masę dokładnie wyrabiamy

Miód i pieprz
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 215

wersja jest zdecydowanie smaczniejsza). Studzimy i kroimy w cienkie plasterki grubości około 5 mm . Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku

Trzeci talerz
Kugel, kugl, a może rejbak. 233

gorącego jeszcze piekarnika. Gdy się ser rozpuści wyjmujemy, posypujemy natką i można podawać. Potrawa jest dość pracochłonna,  dlatego była zazwyczaj serwowana w święta lub zimą gdy ludzie mieli mniej pracy w polu czy to obejściu

Dieta moja pasja
Muffinki orzechowe z berberysem 254

łyżeczki kakao 6 łyżek mleka 2  łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 45 g suszonego berberysu Polewa: 100 g białej czekolady 1 łyżka słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii

Wanilia i Kardamon
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 263

łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta. Przekładam masę mięsną

Takie tam pichcenie
Zdrowa alternatywa dla małej czarnej 252

Początek dnia bez pobudzającej kawy? Wielu z nas takiej sytuacji nie jest w stanie sobie wyobrazić. Cóż jednak począć mają ci, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet pod pierzynką 270

białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 225

wieczór przed przygotowaniem klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji

e-PrzepisyKulinarne
Langosze - placki węgierskie 568

łyżeczki oleju łyżeczka cukru sól olej do smażenia 20 dag żółtego sera (gouda) 10 dag masła 4 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka

Qchnia po prostu
Sernik waniliowy cudownie puszysty z polewą malinową. 266

cukry waniliowe 1 wagonik herbatników kakaowych 250 ml śmietany kremówki 30 %  1 i 1/2 szklanki cukru Wykonanie :   Do miski przekładamy ser z wiaderka, ser w kostce mielimy.Żółtka ucieramy z 1 szklanką  cukru, masłem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1/2 szklanką cukru. Sery mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 377

minutach dokładamy  głowę, gotujemy  jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy  z wywaru, odkładamy  3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy  przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania