Zabawy z kolorem czarnym - projekt kolory spoza tęczy 193zrobić wulkan wrzucając do butelki mentosa, jednakże zabrakło nam mentosów. Bardzo miło było nam uczestniczyć w projekcie kolory spoza tęczy organizowanym przez Bube Bajdocja . Mam nadzieję, że będziemy mieli okazję bawić się jeszcze w jakiś innych projektach międzyblogowych. Wszystkie pomysły uczestników na zabawy możecie zobaczyć tutaj: <<klik
Pani domowa
KASZA MANNA Z MUSEM MALINOWYM 240porcję: 3 płaskie łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka 2% 1 łyżka siemienia lnianego 1 szklanka malin (mogą być mrożone) cynamon 1. Do miseczki odmierz kaszę, siemię (jeśli mielisz siemię jeszcze go nie dodawaj) i cynamon. 2. W rondelku zagotuj mleko. Gdy zacznie bulgotać wsyp mieszankę z miseczki i od razu szybko mieszaj aż zgęstnieje. Jeśli używasz
Vroblewska-fitlife
25 praktycznych prezentów do kuchni 248jest łatwy w użyciu oraz pielęgnacji. Praktyczna i zajmująca minimum miejsca waga kuchenna. Stylowy młynek do soli i pieprzu 2 w 1. Posiada dwie oddzielne komory i ceramiczny mechanizm mielący. Kolorowe miski przydatne szczególnie na grillach czy przyjęciach w ogrodzie. Praktyczne także do codziennego użytku i łatwe w przechowywaniu. Pizza pieczona na kamieniu posiada zupełnie inny smak. Dzięki takiemu gadżetowi
Kuchnia Bazylii
Konferencja „Warszawa od kuchni” 305Borys Anna Popek Magdalena Krupa Rafał Brzozowski Julia Wróblewska oraz przedstawicie blogosfery kulinarnej . Konferencję poprowadziła znana z telewizji Izabela Zwierzyńska . To właśnie zaproszeni goście zasiądą w jury i będą mieli możliwość oceny poszczególnych restauracji. Organizatorzy cały czas czekają na zgłoszenia od restauracji, jednak trzeba przyznać, że jak dotąd zgłosiło się już sporo restauracji. Nowością w tym roku będzie udział
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
delikatny pasztet z czarnej fasoli i drobiowych wątróbek 244dokładnie oczyszczone drobiowe wątróbki, smażąc całość jeszcze przez dziesięć minut. Teraz zawartość patelni dodajemy do fasoli ( wcześniej odlewamy z niej wodę w której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki tartej bułki i cztery łyżki oliwy. Masę dokładnie wyrabiamy
Miód i pieprz
Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka 215wersja jest zdecydowanie smaczniejsza). Studzimy i kroimy w cienkie plasterki grubości około 5 mm . Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku
Trzeci talerz
Kugel, kugl, a może rejbak. 233gorącego jeszcze piekarnika. Gdy się ser rozpuści wyjmujemy, posypujemy natką i można podawać. Potrawa jest dość pracochłonna, dlatego była zazwyczaj serwowana w święta lub zimą gdy ludzie mieli mniej pracy w polu czy to obejściu
Dieta moja pasja
Muffinki orzechowe z berberysem 254łyżeczki kakao 6 łyżek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker 45 g suszonego berberysu Polewa: 100 g białej czekolady 1 łyżka słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Orzechy mielę w malakserze, mieszam z mąką oraz proszkiem do pieczenia i kakao w misce. Miękkie masło ucieram na puch z cukrem, wbijam stopniowo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii
Wanilia i Kardamon
Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina 263łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli 100 ml zimnej przegotowanej wody pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek 1 łyżeczka majeranku mielonka z szynkowara Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet. Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta. Przekładam masę mięsną
Takie tam pichcenie
Zdrowa alternatywa dla małej czarnej 252Początek dnia bez pobudzającej kawy? Wielu z nas takiej sytuacji nie jest w stanie sobie wyobrazić. Cóż jednak począć mają ci, którzy szukają zdrowszej alternatywy dla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet pod pierzynką 270białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno
Kuchnia w czekoladzie
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 225wieczór przed przygotowaniem klopsików soję zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie zmieniamy wodę i gotujemy soję około 2 godz do miękkości. Soję odcedzamy i miksujemy blenderem lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Następnie dodajemy jajko i całość mieszamy na jednolitą masę, z której formujemy pulpeciki. Obtaczamy je w bułce tartej (w wersji
e-PrzepisyKulinarne
Langosze - placki węgierskie 568łyżeczki oleju łyżeczka cukru sól olej do smażenia 20 dag żółtego sera (gouda) 10 dag masła 4 ząbki czosnku sól Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach a po wystudzeniu mielimy. Drożdże ucieramy z cukrem i rozpuszczamy w 100 ml ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, olej, ziemniaki i resztę mleka
Qchnia po prostu
Sernik waniliowy cudownie puszysty z polewą malinową. 266cukry waniliowe 1 wagonik herbatników kakaowych 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 i 1/2 szklanki cukru Wykonanie : Do miski przekładamy ser z wiaderka, ser w kostce mielimy.Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru, masłem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Śmietanę kremówkę ubijamy z 1/2 szklanką cukru. Sery mieszamy
Sama słodycz i szczypta chili
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 377minutach dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy
Z Majeczką w kuchni