choć nazywać je pączkami, to jest jednak lekkie nadużycie ;) Zwłaszcza dla mnie - uwielbiam i kocham miłością bezwarunkową polskie pączki z cukrem pudrem. Rodzinie bardzo smakowały i nie mieli nic przeciwko nazywać je pączkami pieczonymi. Proste ciasto drożdżowe bogate w żółtka. Szybko je zrobicie i absolutnym plusem jest to, że nie trzeba ich w oleju smażyć Przepis
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkapustę, marchewkę, por, cebulę i 1/2 kalafiora. Odcedzić i wycisnąć warzywa przez gazę, aby nie miały za dużo wody. – Warzywa przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. – Połowę surowego kalafiora zetrzeć na tarce i dodać do warzyw. – Wymieszać z przyprawami, doprawić solą, pieprzem. – Pasztet przełożyć do blaszki wyłożonej
To co kochamblenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy po jajku, ciągle miksując. Następnie dodajemy po kolei pozostałe składniki: mascarpone, sok z cytryny, pokruszone bezy, wanilię i śmietankę. Całość miksujemy
Raj dla Podniebienianajlepszych serników, jaki udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka
Wanilia i Kardamonżółtka 100 g gęstej śmietany 12% 1,5 l oleju do smażenia do dekoracji polewa czekoladowa lub cukier puder Przygotowanie: twaróg przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mielenia. Dodać pozostałe składniki i wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Poporcjować na mniejsze części i na oprószonej stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 1 cm. Wyciąć szklanką kółka
Niezły Młynekżna również upiec Przygotowanie: 1. Kaszę gryczaną gotujemy. 2. Łososia siekamy na drobne kawałeczki. 3. Kaszę, łososia, jajo, koperek i przyprawy wrzucamy do większej miski i blenderem ręcznym mielimy do powstania konsystencji pasty. (jeśli nie posiadacie ręcznego, może być melakser) 4. Wylepiamy kotleciki i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Ja smażyłam na smalcu gęsim. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości
Zdrowie i pysznie na talerzumieszanki chilli Wykonanie: 1. Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2. Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej
Szalona Kuchnia Ewelinynastępnym tygodniu będziemy mieli Tłusty Czwartek, więc najwyższa pora coś przygotować. Dzisiaj lżejsza wersja pączków, bo pieczone. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 2 jajka - 100 g drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka
Zainspirowana w kuchniłyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki chilii 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sól Pieprz Olej do smażenia Ciecierzycę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy i mielimy (ja użyłam blendera) z posiekaną cebulką, ząbkami czosnku i natką pietruszki. Masę na Falafele miksowałam kilka minut (musi być gładka i jednolita). Dodajemy przyprawy: ziarna kolendry, kardamon, chilli, cynamon, sodę oczyszczoną
VioletoweKucharzenieoleju spadać z foremki), po czym szybko zanurzamy w cieście, ale w takie sposób by ciasto nie zakrywało górnej krawędzi foremki. To bardzo ważne, bo w przeciwnym razie będziemy mieli problem ze ściąganiem z formy upieczonego ciasteczka ( jak np. ja za pierwszym razem). Po chwili na pewno dojdziecie do wprawy co i jak. Po około 20 sekundach zdejmujemy ciasteczko- możemy
Arbuziakipatelnią lub mieszać. Gdy lekko się zezłocą i "puszczą " zapach zakończ prażenie. Za mocno uprażone będą po prostu gorzkie. Ostudzić zmielić wystudzone ziarenka w kielichu blendera na piasek. Lepiej mielić na mniejszych obrotach i pozostawić część niezmielonych ziarenek, niż doprowadzić do wytłoczenia tłuszczu. Niezmielone ziarenka chrupią między zębami i smakują jak orzeszki zmielone ziarenka przesypać do miski, dodać miód. Wymieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1. Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Mieszankę warzywną odsączyć
Szalona Kuchnia EwelinySzyszki niezapomniany smak dzieciństwa, dziś przygotowałam je z myślą o moim mężu i synku, którzy rzadko jedzą słodycze - dzień rozpusty też im się należy. Będą mieli małą niespodziankę :) SKŁADNIKI: 8 dkg ryżu preparowanego 30 dkg krówek 10 dkg masła 1 łyżka gorzkiego kakao Krówki rozpuścić razem z masłem i mieszać, aby masa się nie przypaliła. Dodać łyżkę gorzkiego
Fiołkowe Talerzepociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami, naturalnych lodów własnej produkcji oraz czekoladowych smakołyków: czekolad z owocami, czekolad inspirowanych winem, pralin, czekoladowych narzędzi i wiele, wiele
Fiołkowe Talerzetartą. Potrzeba jej tyle, by ciasto na kruszonkę można było swobodnie zlepić w jedną większą kulkę. Kruszonkę owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki. Pasztet: W maszynce do mięsa mielimy po kolei najpierw słoninę, później boczek, cebulę, czosnek oraz ugotowane mięso drobiowe. Do masy wbijamy jajka, dodajemy przyprawy. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch
Kuchnia w czekoladzie