mielone - 47549 przepisów (strona:2479/3170)

CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 123

800g śliwek przekrojonych na pół Beza 6 białek 200g drobnego cukru Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy do momentu aż będziemy mieli szklistą i gładką bezę, gotową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z gwiazdką   Wykonanie: masło ucieramy na jasną masę, wsypujemy cukier i dalej miksujemy, nie przerywając miksowania, dodajemy

Słodkie zapomnienie
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI 168

jeszcze ciepłe babeczki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami Wykonanie nadzienia: mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami masę marcepanową rozcieramy   mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną   kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy

Słodkie zapomnienie
TRUFLE DAKTYLOWO-KOKOSOWE 146

kokos zalewamy wrzątkiem około 500ml, odcedzamy i mocno wyciskamy przez gazę ( dzięki temu zabiegowi obniżamy ilość tłuszczu wiórków kokosowych i wydobędziemy ich smak) wiórki wkładamy do blendera i je mielimy ( blędujemy) do wiórków kokosowych dodajemy papkę daktylową , wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy trufle które obtaczamy w mące kokosowej lub ciemnym kakao ( gdyby kulki nie chciały się sklejać można dodać

Słodkie zapomnienie
Jak zrobić klasyczny tatar wołowy? 394

cebula 2 ogórki kiszone 2 żółtka 1 łyżeczka przyprawy Maggi 1 łyżka oliwy sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli   *** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy *** *** Następnie polędwice wołową lub ligawę mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Mięso mieszamy z surowymi żółtkami i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi, oliwą oraz opcjonalnie chili *** *** Z doprawionego mięsa formujemy kuleczki ( najlepiej robić

Blog z Apetytem
Domowy pasztet wieprzowy 346

zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie dokładamy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 30 minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć

Blog z Apetytem
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 342

godzinę, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mak zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej dwie godziny, następnie gotujemy przez około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej

Księga-Smaku
Tort makowo - ajerkoniakowy z nutą cytrusową 335

masy marcepanowej :). * Użyłam dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to duże ułatwienie, ponieważ taki mak wystarczy zalać wrzątkiem ( do pokrycia ), a po wystudzeniu odcisnąć nadmiar wody. Nie wymaga on mielenia, więc jest od razu gotowy do użycia. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Koktajl truskawkowy z kiwi 151

Składniki: 200 g truskawek 180 ml jogurtu greckiego 40 g cukru lub miodu 2 kiwi Truskawki i kiwi myjemy. Kiwi obieramy, wkładamy do blendera wraz z truskawkami. Dodajemy cukier. Mielimy. Dodajemy jogurt i ponownie blendrujemy. Przelewamy do pucharków lub szklanek. Gotowe ! Smacznego

Ciasta z tradycjami
Tatar ze śledzia 213

wymieniając wodę. Odsączamy i kroimy drobno w kostkę. Pietruszkę siekamy drobniutko, ogórka kroimy w drobną kostkę, a orzechy kruszymy na małe kawałki. Można to zrobić w moździerzu, maszynką do mielenia kawy ( 2 obroty wystarczą) lub wałkiem do ciasta.  Ring lub wycięty z butelki okrąg ustawiamy na środku talerza. Układamy warstwami poszczególne składniki, bardzo delikatnie dociskając. Kolejno ogórek kiszony, śledź

Kuchnia od dwojga
Piernikowe witrażyki 191

kolorami i rozdrabniamy je na bardzo małe kawałki. W piernikowe okienka nakładamy po łyżeczce rozkruszonych landrynek, tylko pamiętajmy by do każdego pierniczka wkładać jeden kolor, bo dzięki temu będziemy mieli różnokolorowe witrażyki. Pieczemy je około 15 minut w 180. ciągamy je z blachy gdy całkowicie ostygną a landrynki stwardnieją. Przechowujemy je w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku, by się landrynki

Zainspirowana w kuchni
SŁODKIE KULECZKI Z GOFIO 161

łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW,y 5 łyżek syropu z agawy, klonowego lub innego słodu.  Wykonanie : Komosę i orkisz prażymy na patelni lub w piekarniku. Po wystudzeniu mielimy na pył/mąkę. Dodajemy wodę,  olej i słód. Wszystko mieszamy, łączymy. Następnie formujemy kuleczki. Umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Ewentualnie posypujemy kakao lub karobem. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 267

prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami.  Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią, jej kulturą, kuchnią i obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi leniwe 171

Wielkiej Encyklopedii Kuchni Polskiej . Składniki: 50 dag sera białego 2 jajka 10 dag mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu sól Przygotowanie pierogów: ser mielimy lub przeciskamy przez praskę żółtka oddzielamy od białek, zaś białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, do zmielonego sera dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy starannie, na końcu dodajemy ubitą

Zasmakuj Kuchni
Gryczane bliny z łososiem 134

kaszy gryczanej niepalonej , u mnie ze sklepu BioGo 1 jajko 50 ml oleju kokosowego 1 łyżeczka soli Do podania: jogurt naturalny łosoś wędzony na zimno Kaszę gryczaną mielimy na mąkę. Możecie użyć do tego blendera wysokoobrotowego lub młynka do kawy. Mąkę gryczaną łączymy z pszenną oraz drożdżami. Dodajemy ciepłe mleko, cukier jajko, olej kokosowy i sól. Wszystko razem miksujemy mikserem

MamaOskarka