Orzechowo-czekoladowe jeże 196migdałów pokrojonych w słupki Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól i jajka wbijając pojedynczo. 2.Orzechy mielimy w malakserze na drobną mączkę i mieszamy z masą jajeczną. 100 g czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach dodając do masy. 3. Do dużej miski przesiewamy obie mąki oraz
vaniliowoczekoladowa
Pierogi z mięsem 175pęczek natki pietruszki maggi pieprz Ciasto: 500 g mąki 50 g masła 250 ml gorącej wody Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych. W gorącej wodzie
R'n'G Kitchen
Sernik z żelką mango 332piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników
Wędrówki po kuchni
Daktylowe trufle z migdałami 214mocno czubate łyżeczki kakao + do obtoczenia opcjonalnie łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na godzinę, odsączamy na sitku (nie odciskamy). Płatki migdałów mielimy w blenderze razem z namoczonymi daktylami i kakao aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Ewentualnie dodajemy łyżeczkę miodu ale nie ma takiej konieczności bo daktyle są wystarczająco słodkie. Małą łyżeczką namaczamy
Pyry na Gaz
Wedo - organiczna mąka bananowa! 187również dobrym źródłem naturalnych witamin i minerałów. ... i jak powstaje? Proces oczywiście nie jest tak prosty, ale w skrócie etapy przedstawiają się następująco: zbiór niedojrzałych bananów obieranie krojenie suszenie mielenie na mąkę pakowanie. Bez użycia konserwantów i sztucznych barwników, bez oczyszczania i przetwarzania mąki. =Praktyczne opakowanie= Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu nie cierpię papierowych opakowań, w których
Poranek na słodko
Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie 243mieszamy z cukrem, jogurtem i żółtkiem. Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę na nasz spód. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Ser mielimy (chyba, że mamy zmielony). Dodajemy do niego upieczoną dynię, cukier, banana, cukier waniliowy oraz żółtka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie
Czerwona Porzeczka
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami 213Dodać żółtka i wyrobić ciasto (zagnieść w kształt kuli). Włożyć do lodówki na około godzinę. Cukier utrzeć z masłem na jednolitą masę. Dodać twaróg (trzykrotnie zmielony w maszynce do mielenia), mąkę i budyń. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać jajka i miksować jeszcze przez około minutę. Białka utrzeć na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Brzoskwinie pokroić
Bullio
Falafel 249smażenia Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem. Po tym czasie dokładnie odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą. Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką
Bullio
Pasztet z dyni i soczewicy 280twarda dodać jeszcze trochę wody i gotować do zmięknięcia i ponownego odparowania wody). Zdjąć z patelni i zostawić do ostudzenia. Soczewicę i dynię z cebulą zmielić w maszynce do mielenia, dodać jajka, mąkę kukurydzianą, kaszę manną, pieprz, sól (1 łyżeczkę), suszoną paprykę i dokładnie zamieszać. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem i posypać
Bullio
Zupa krem z marchewki 232naszym czasie dodaję kostkę rosołową i zalewam wodą , do momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania . Smacznego
Mój Smak
Sałatka z czerwoną quinoą i nasturcją 196rodzice mieli jeszcze na ogrodzie nasturcje, zebrałam więc trochę kwiatów i młodych listków na sałatkę. Uwielbiam ich lekko pikantny, przypominający nieco rzeżuchę, smak. Skomponowałam je z ogórkiem, kalarepą i czerwoną quinoą. Taka sałatka sprawdzi się świetnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej czerwonej quinoy kilka liści sałaty garść kwiatów i liści nasturcji
Quinoa Raz!
Kotlety z wątróbki 170ząbek czosnku 4 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma, kminek, natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania Wątróbkę mielimy w maszynce o dużych oczkach, cebulę dusimy z czosnkiem, wszystko razem mieszamy i doprawiamy, smażymy na tłuszczu jak placki ziemniaczane
Z notatnika
Tarta dyniowa bez pieczenia 192malutkim ogniu aż będzie bardzo miękka. Wówczas blendujemy na gładką masę i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie zabierzemy się za spód tarty . W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło. Kakaowe herbatniki mielimy blenderem na piasek. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i jeszcze chwilę blendujemy, aż składniki się połączą. Taką masą wylepiamy dokładnie formę do tarty. Chowamy do lodówki aż masa ciasteczkowo-maślana zesztywnieje
Marder&Marder Manufacture
Żurawina na zimę bez pasteryzacji, na surowo 373gdyż potem ciężko ją dokładnie osuszyć i może to spowodować jej sfermentowanie. Żurawinę przetrzyj ręcznikiem papierowym, usuwając z niej ewentualne zabrudzenia. Żurawinę zmiel maszynką do mięsa (ja zazwyczaj mieliłam dwa razy, ale to zależy od tego jak duże cząstki owoców chcesz mieć). Zmieloną żurawinę wymieszaj dokładnie z cukrem (w proporcji 1:1) i odstaw w suche i chłodne miejsce
Mania Wypiekania
Puree z dyni 191zmiksowałam na papkę. Gotowe puree przełożyłam do słoików i włożyłam do lodówki,będą zużyte w ciągu najbliższych dni na dyniowe przysmaki. Można również takie puree zapasteryzować w słoiczkach,będziemy mieli dostęp do dyni także zimą
Kolorowa kuchnia Elki