kupne ciastka 😉 Lepsze od oryginału! Składniki: 300 g orzechów ziemnych (bez soli i nieprażonych) 4 białka 3 łyżki cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady szczypta soli Wykonanie: Orzechy ziemne mielimy na miałko. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodajemy porcjami zmielone orzechy, mieszamy. Czekoladę gorzką siekamy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki kawy prawdziwej 25 dkg margaryny Mak zaparzamy, odstawiamy do wystudzenia, następnie mielimy dwukrotnie. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, następnie dodajemy bułkę tartą, mak , proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy 26 cm wyłożonej papierem
Kuchnia u Bietkimuszą być i kotlety z grzybów..na blogu w sumie już są, ale te są ciut inne...zabrakło bułki tartej, a nie chciało się ani iść do sklepu, ani mielić czerstwej bułki, więc troszkę poszperałam w szafkach i znalazłam otręby orkiszowe..i w nich obtoczyłam przygotowane kotleciki i usmażyłam. 50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki, opieńki) 1 cebula
Moje domowe kucharzenieKatarzyna Kłosińska z Uniwersytetu Warszawskiego, członkini Rady Języka Polskiego. Składniki: - zielone (niedojrzałe) pomidory - dojrzałe pomidory - płatki owsiane - płatki kukurydziane - bułka Wykonanie: Pomidory kroimy na plasterki. Płatki owsiane mielimy na pył, a kukurydziane na nieco większe kawałki. Mąkę owsianą mieszamy z wodą, aby powstało nam gęste, ale lejące się ciasto. Moczymy zielone pomidory w cieście, obtaczamy w płatkach kukurydzianych
Kryzysowa Książka KucharskaJeszcze udało mi się kupić papryczki czereśniowe. Ciągle odkładałam wyjście na rynek, no i o mały włos bym nie przegapiła zakup tych smacznych papryk. Jeśli zrobicie teraz będzie mieli doskonałą bazę do wykonania pysznego antipasti, do którego namawiać nikogo nie trzeba. Mimo, że papryka należy do grupy łagodniejszych, to proponuję jednak wybieranie nasion w rękawiczkach. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniełyżki ciemnego kakao typu holenderskiego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem na jasną i puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dobrze
vaniliowoczekoladowapomidora i ogórka kiszonego z koperkiem w oliwie -2 pomidory -200 g ogórków -1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Mięso mielimy, chyba że macie gotowe zmielone i przyprawiamy. 3. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy. 4.Do większej miski wrzucamy kaszę, mięso, cebulę, jajo. doprawiamy i mieszamy do połączenia składników. (najlepiej ręcznie
Zdrowie i pysznie na talerzugotowałam dla mojego funpage. Opracowywałam przepisy, dbałam o staranność wykonania i piękny wygląd dla efektownego zdjęcia. Miało to swoje plusy, bo wymuszało kreaktywność w kuchni, więc moi domownicy mieli okazję rozkoszować się różnorodnymi, niebanalnym daniami. Ale miało to też swoje minusy... Czułam się zniewolona przez własnego bloga, ciągłe próby zaspokojenia potrzeb swoich obserwatorów, a przede wszystkim przez zbyt
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest rewelacyjna! Jeśli będziecie mieli okazje, nie zastanawiajcie się, kupujcie. Samodzielnie lub jako dodatek mieszanki mąk. Klei idealnie i smakuje wybornie. Ta tarta to moja wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste
Kucharzycagotować według przepisu na opakowaniu. W połowie gotowania dołożyć warzywa. Odrobinę posolić. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Ostudzoną soczewicę, warzywa, zeszkloną cebulkę, czosnek zmielić w maszynce do mielenia (można również zblendować). Jednolitą masę doprawić do smaku dolą i pieprzem, dodać imbir i gałkę muszkatołową. Wbić jajka i wsypać tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać
Zielona Kuchniamieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser miksujemy z połową cukru . Jeśli posiadamy zwykły twaróg- uprzednio mielimy go 2 razy. Śmietanę ubijamy na sztywno z drugą połową cukru. Składniki łączymy ze sobą, dzielimy na dwie części. Jedną pozostawiamy, a drugą miksujemy z przestudzonymi jagodami. Nakładamy naprzemiennie
Kuchnia w czekoladzieklarownych soków sito z większymi otworami – do gęstych soków pojemnik na sok z miarką do 1l i pokrywką pojemnik na pulpę foremkę do przygotowania tofu przystawkę do mielenia elegancki stojak na akcesoria, który ułatwia przechowywanie elementów wyciskarki pokrywę komory głównej popychacz obszerną książeczkę z przepisami instrukcję obsługi wyciskarki Jaka jest moja opinia na temat wyciskarki Hurom
NiePieprz.plpiersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce. Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę i cukinię myjemy, następnie suszymy i obieramy
Kuchnia Pełna Pasjimąki pszennej lub innej 50 g masła lub smalcu lub oleju kokosowego Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto kruche. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera. Mielić do momentu, aż ciasto utworzy kulę. Ciasto rozwałkować między dwoma akruszami papieru, na okrąg o średnicy kilka cm większy niż średnica formy. Ciasto, razem z papierem przenieść na formę, lekko
moj przepis nakolor oraz niepowtarzalny smak i aromat naszego gulaszu. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Czas na przygotowanie placków ziemniaczanych.Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w malakserze.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko sól i pieprz.Dokładnie mieszamy. Następnie z naszej masy smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Na każdy placek nakładamy gulasz i składamy
Mała w garnku miesza