tutaj o dużych graczach, czyli tych, którzy przyjechali na te tereny z nowoczesną bronią. Natywni mieszkańcy chcieli się zająć tym kawałkiem ziemi, ale zgodnie z podstawami fizyki, nie mieli oni nic do gadania i ostatecznie osiedli tam Francuzi. I to jest dla nas istotna informacja, bo ostatecznie Luizjana stała się jednym ze stanów, ale z wyraźnymi wpływami francuskimi
Kryzysowa Książka Kucharskarzeźni. Kupiłam 1 ½ kg, do ciastek wykorzystałam 300 g resztę zapakowałam w woreczki i zamroziłam, będą na ciasteczka albo jako dodatek np. do grochówki. Skwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać a potem ją myć! To się nazywa wakacyjne lenistwo 😛 . Ciastka są tanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękiedy pojawiła się miska dzięki, której na świecie🌍 miał zapanować pokój, a ludzie mieli mieć lepszy sex😙 (zobacz: Sałatka z kalafiorem ), AGNIESZKA szaleje z sałatkami warstwowymi, rodzajami, składnikami, różnymi odmianami i wariacjami - po prostu symfonia smaków😄 - Mozart byłby w szoku... 😲 Już się pogubiłem ile tego było🤔 - a na pewno było zdrowo👍. Dodatkowo kombinuje😎💭 jak nazwać nowe sałatki
Dieta Rozdzielna i Zdrowiełyżeczce musztardy łagodnej i pikantnej, dałam kielecką i rosyjską - 3 łyżki oliwy - sól - pieprz - sok z cytryny, czasem dodaje ale nie jest to konieczne - 2 żółtka 1. Mięso mielimy w maszynce lub kto bardziej wytrwały i cierpliwy może go bardzo drobno pokroić. Dodajemy musztardę, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Formujemy koło, robimy wgłębienie do którego
Apetyczna babeczkaTrójmieście dopisała tak, by faktycznie poczuć, że jest lato. Jednakże, moja złość na pogodę jest nieco mniejsza, gdyż dopisała ona podczas mojego pobytu na Sycylii. Kochani, jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję pojechać na Sycylię – nie zastanawiajcie się długo! Ja pozostawiłam tam moje serce i mam nadzieję, że uda mi się po nie wrócić :). Klimat, ludzie i ich temperament, spokój
Be Fit Be Strongtłuszczu 1 łyżeczka cynamonu 3 krople słodzika w płynie Wykonanie ciasta Do blendera wrzucam nasze płatki owsiane , jajka ,odżywkę , wodę ser biały i wszystko razem bardzo dokładnie mielimy , następnie na rozgrzaną patelnie z malutką kropelką oliwy smażymy nasze naleśniki . Jak już nasze naleśniki są gotowe , smarujemy naszym serem z cynamonem i słodzikiem i zwijamy . Można podawać z owocami według
Mój Smakpieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące. W garnku doprowadzamy do wrzenia
Qchnia po prostudużych oczkach( nr.3) Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy bardziej tłuste kawałki zmielić na sitku o drobnych oczkach(nr.1). Mam taką zasadę, że najbardziej tłuste kawałki mielę na najmniejszym sitku, chudsze na średnim a zupełnie chude mięso na dużych oczkach sitka lub tak zwanym szarpaku. Wtedy w przekroju kiełbasy widoczne są większe kawałki mięska. Czosnek można zmielić razem
W garach u Gosicytryny 5 – 6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha płatki kokosowe do ozdoby Wykonanie Twaróg mielimy dwukrotnie. Przekładamy go do misy miksera i łączymy z ricottą oraz jajkami wbijanymi jedno po drugim. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Do masy dodajemy cukier oraz wydrążone
Raj dla Podniebieniaschłodzonej 350 g jagód Dodatkowo : 250 g serka mascarpone 3 łyżki jagód 3-4 łyżki cukru pudru Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Sucharki mielimy na pył, łączymy z nutellą i tak powstałą masę wykładamy na dno tortownicy. Jogurty greckie przekładamy do miski, mieszamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko
Smaki Na Talerzupozycja obowiązkowa. Taki super food. W sezonie śliwkowym nie może ich zabraknąć. Knedle najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem. Danie robi się bardzo szybko, bo nawet nie trzeba mielić twarogu. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Kto raz spróbuje ten nie będzie miał ochoty na takie tradycyjne, ziemniaczane knedle. Mniam! Knedle serowe ze śliwkami 500 gram twarogu 2 jajka
Pieguskowa Kuchniazrobiłam krokiety. Krokiety z podrobami Farsz ugotowane podroby wieprzowe ( u mnie płucka, cynaderka, serce ) cebula sól, pieprz olej naleśniki Panierka jajko bułka tarta Ugotowane podroby zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać podsmażoną cebulkę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Farsz zawinąć w naleśniki, obtoczyć w rozkłóconym jajku i następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rogrzanym oleju
Pieguskowa Kuchniaczosnku 2 łyżki bułki tartej odrobina słoniny lub boczku sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek żelatyna (ilość odpowiednia do ilości wywaru ) Rybę, boczek albo słoninę,cebulę i czosnek mielimy maszynką do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajko, namoczoną bułkę tartą, sól, pieprz i koperek (jeżeli lubimy ). Masa powinna mieć konsystencję taką jak na kotlety. W garnku zagotowywujemy wodę razem
Pieguskowa Kuchniamąki tortowej 1 szkl gorącej wody 125g masła 1 jajko sól Farsz mięsny ugotowane mięso z kurczaka i łopatki cebula masło sól i pieprz Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, dodać podsmażoną na maśle cebulkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Do miski wlać przegotowaną wodę i rozpuścić w niej masło. Dodać połowę mąki i wymieszać, wbić jajko
Pieguskowa Kuchniaopłukać, zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Często mieszać aby się nie przypalił. Osączyć na gęstym sicie i trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka do maku. Migdały sparzyć i brać ze skórki, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Zmielić razem z makiem. W garnku roztopić masło, dodać cukier i zmielony mak z dodatkami
Pieguskowa Kuchnia