Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 217końcu dodając masło. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto. Obsypujemy mąką, wkładamy do miski i przykrywamy. Odstawiamy na godzinę by podwoiło swą objętość. W tym czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Porzeczkowe pucharki 202Czarna porzeczka to jeden z owoców, których nie tknę na surowo. Chyba mam jakiś uraz z dzieciństwa, kiedy rodzicie mieli cały hektar obsadzony krzakami tych owoców, a kiedy przyszedł sezon wszystko pachniało porzeczkami, wszystko było w porzeczkach. Z porzeczkowymi przetworami nie mam problemu, chętnie zjadam konfitury, dżemy, piję soki. Ten deser jest z dodatkiem frużeliny z mrożonych owoców. W połączeniu
Cakes By Kejt
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami wg Okrasy 280Kolejne moje pichcenie wedle przepisów z LIDL’a , ale tym razem gotuję z Okrasą ;-) Składniki Podudzie kurczaka 2 podudzia (ja użyłam ćwiartkę kurczaka) Miód 4
Kulinarne Przeboje
Nowe czekolady Terravita 70 % 218cytrynowym - ta smakuje super, cytryna rewelacyjnie pasuje do gorzkiej czekolady. Jakoś do tej pory nie miałam okazji jeść czekolady właśnie z takim nadzieniem, trochę podeszłam do niej sceptycznie, ale miel mnie zaskoczyła :) 3. Czekolada gorzka z nadzieniem miętowym - do czekolad z tym nadzieniem nie trzeba mnie namawiać. Odkąd pamiętam jest to mój ulubiony smak i w tym połączeniu
kruche babeczki
Pieczony budyń z ricotty i migdałów (Budino di ricotta e mandorle) 219cukru 2 jaja 1 łyżeczka cukru waniliowego Dekoracja 200 gr mascarpone 50 gr cukru pudru płatki migdałów świeże owoce PRZYGOTOWANIE Migdały z cukrem mielimy na pył. W misce miksujemy ricottę z cukrem waniliowym. Dodajemy zmielone migdały. Na koniec stopniowo dodajemy po 1 żółtku, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę
La grande e la piccola cuoca
Pulpeciki z ciecierzycy 340oliwy sól olej do smażenia WYKONANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle do uzyskania złotego koloru. Pozostałe składniki umieszczamy w blenderze/robocie kuchennym i mielimy do uzyskania jednolitej masy. Zawartość blendera mieszamy z podsmażoną cebulą. Z powstałej masy formujemy kulki a następnie smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Upieczone wyciągamy na talerz wyłożony papierem
Mohiella
Czekoladowy sernik zebra na orzechowym spodzie 196pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella) Cukier puder do posypania Spód: Orzechy mielimy na strukturę bułki tartej. Masło roztapiamy w rondelku. Przelewamy do orzechów, wszystko mieszamy ze sobą. Wilgotną masą wylepiamy tortownicę o średnicy 24 cm. Formę wstawiamy na 30 minut do lodówki
VioletoweKucharzenie
Szybki sos pomidorowy àla Bolognese 249smaku * sól, pieprz, słodka papryka- do kurczaka * makaron spaghetti- dodatkowo Pierś z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie zmielić w maszynce do mielenia. Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, kiedy będzie miękka, dodać posiekany czosnek oraz mięso i całość podsmażyć. Kiedy mięso będzie lekko zarumienione, wlać pomidory, wsypać oregano, suszoną włoszczyznę i na małym ogniu
Kraina Miodem Płynąca
Mielona łopatka ze słoika 190łopatki 2 łyżeczki Peklosmaczek K 3 łyżeczki Dobry Smak Sekretna 3 łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na drobnym sitku, dodajemy wodę i dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie odstawało od dłoni. Rozkładamy do słoików (uprzednio wyparzonych) i ciasno ubijamy (powierzchni mięsa powinna znajdować się centymetr poniżej rantu
Czary - gary w kuchni
Bryndza 222sera dodajemy sól, w ilości ok. 2-3 łyżki na 1 kg sera (bryndza powinna być dosyć słona) i dokładnie mieszamy masę z solą . Posoloną masę rozdrabniamy (mielimy). Ja użyłem do tego celu blendera, ale można również przepuścić ją przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Zmielona masę przekładamy do dokładnie umytych i wyparzonych słoiczków, mocno ją ugniatając
Przepisy na domowy ser i chleb
Kuleczki orzechowo-daktylowe (bez cukru, glutenu i pieczenia) 201łyżeczki cynamonu szczypta soli Sposób przygotowania: Daktyle pozbawiamy pestek. Zalewamy gorącą woda i zostawiamy na 15 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni, uwalniając ich smak i aromat. Uprażone mielimy blenderem razem z ½ szklanki wiórków kokosowych oraz dodatkiem soli i cynamonu aż uzyskamy gęstą, jednolita masę. Daktyle odsączamy na sitku (nie odciskamy). Dodajemy do zmiksowanych orzechów i blendujemy aż masą będzie
Pyry na Gaz
Mielone kotleciki drobiowe 259jajko 1 kajzerka Mleko do namoczenia kajzerki 1 łyżka musztardy kremskiej WOM Parczew Sól, pieprz Przyprawa do kurczaka Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, mielimy razem z piersią z kurczaka. Do masy dodajemy jajko, musztardę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce
Bajeczna Kuchnia
FISHCAKE CZYLI KLOPSY RYBNO- ZIEMNIACZANE 286tartej+ do panierki * mała cebulka * pół łyżeczki ostrej papryki * odrobina świeżego, drobno posiekanego koperku * sól * olej do smażenia Wykonanie: Filety rybne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki ugotować, wystudzone przecisnąć przez praskę. Do miski dać rybę, ziemniaki, startą na tarce o drobnych oczkach cebulkę, koperek, sól, jajko, bułkę tartą i paprykę. Dokładnie
Zrób to smacznie
Tort cytrynowy z lemon curd 339takie sobie, ale tort był tak pyszny, że po prostu muszę się z Wami podzielić przepisem. Lekki, delikatny, nie za słodki z cytrynową nutką, zachwycił bez wyjątku wszystkich, którzy mieli okazję go spróbować, a ja do dziś czuję jego smak. Dlatego serdecznie Wam polecam. I do tego jeszcze ten lemon curd, o którym słyszałam od dawna, ale nie próbowałam
Cynamonowe szczęście
Partials. Częściowcy (Partials #1), Dan Wells 224zniechęciła do dalszej lektury. Zdecydowanym atutem powieści jest sam pomysł na fabułę, która jest nieprzewidywalna, oryginalna i naprawdę intrygująca. Częściowcy to twory wykreowane przez ludzi w jednym tylko celu. Mieli oni uczestniczyć w wojnie izolacyjnej przeciwko Chinom. To podobni do ludzi osobnicy wyróżniający się dużą siłą i szybkością. Dodatkowymi cechami Częściowców są waleczność i agresywność. Amerykanie – twórcy Częściowców liczyli
Tetiisheri