Bób i góralski bundz w pierogach 228staropolski pieprz czarny Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką, kiedy lekko przestygnie , dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy . Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką
Gotowanie jest łatwe
Snickers Tournik 337Smak batonu Snickers ukryty w zdrowym, wegańskim cieście. Standardowo znikło z lodówki w ciągu jednego dnia. Tajemniczym pożeraczem owej słodkości byłam niestety ja. Cóż zrobić jeśli
healthy dreams
Batonik proteinowy 265owoców goi food4life 10g otrębów owsianych z chia (znalazłam takie w biedronce, ale ze spokojem możecie dać zwykle otręby) letnia woda Sposób przygotowania: Otręby, wiórki, owoce goi mielimy zmielone składniki mieszamy z kakao i odżywką dodajemy po trochu wody aż uzyskamy gęsto-kremowo konsystencję przekładamy masę do foremki wylozonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Koktajl kokosowo-bananowy z cytryną i nasionami chia (na wodzie kokosowej) 199świecie i zawierają dużą ilość kwasów omega - 3, błonnika, białka, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, antyoksydantów... Mogłabym tak wymieniać i wymieniać... Spożywa się je na surowo - nie trzeba mielić, ani gotować. Zachowują się podobnie jak siemię lniane, czyli pod wpływem płynów - zwiększają (kilkukrotnie) swoją objętość i wytwarzają żel, który zawiera w sobie wszystkie ich wartości odżywcze. Banana i cytryny
Di gotuje
Omlet z szynką i suszonymi pomidorami 281Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, idealne śniadanie powinno być smaczne, zdrowe, sycące dzięki temu będziemy mieli pewność, że dobrze rozpoczniemy ten dzień. Praktycznie codziennie staje przed dylematem co zjeść na śniadanie - płatki, może coś na słodko, albo jednak wytrawnie. Ja chciałbym zaproponować Wam na śniadanie pyszny omlet z szynką i suszonymi pomidorami - danie niezwykle proste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torcik „Bogusia”. Droga mamo.. 215koszmar, jaki mógł mi się wtedy przytrafić, to burza z silnym wiatrem. Pamiętam taką jedną burzę. Leżałam w łóżku i z przerażeniem nasłuchiwałam skrzypienia wielkiego, drewnianego okna, jakie niegdyś mieli wszyscy w blokach. Odgłosy […] Artykuł Torcik „Bogusia”. Droga mamo.. pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówka
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem 298dość duże kawałki. Jajko i paprykę kroimy w kostkę, dorzucamy do brokuła. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy na teflonowej patelni do zrumienienia (dzięki temu w sałatce będziemy mieli dodatkowy efekt chrupkości). Wszystko razem mieszamy. Opcjonalnie możemy doprawić. Na koniec na suchej patelni prażymy słonecznik ( uwaga, żeby się nie przypalił !). Posypujemy nim sałatkę. Smacznego
Smaki Natalii
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 329malaksera razem z podsmażoną cebulką. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – farsz musi być trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy! Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera
Jak gotować i nie zwariować
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 294Wersja z ciastem na brioszki wydaje nam się jeszcze smaczniejsza, ale też i bardziej pracochłonna, więc tym razem podajemy łatwiejszą opcję. W grze brioszka także występuje, więc jeśli będziecie mieli ochotę, to możecie zamienić wersję ciasta jak tylko opracujemy przepis na ten kolejny smakołyk. Jeśli chcecie zjeść posiłek, którym nie pogardziłaby sama księżna Henrietta to flamiche jest idealnym wyborem
Nerds Kitchen
Zielone szpinakowe naleśniki jaglane z truskawkami 271wyczułam, szpinaku również. Na pewno wrócę do przepisu, gdy zrobię do końca wspomnianą mąkę. Będę robić na raty. Gdybym wiedziała, że mój malakser tak kiepsko poradzi sobie z mieleniem, zabrałabym się za to wcześniej. Składniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego
Anioszek w kuchni
Pizza na kalafiorowym spodzie 292każdy ma inne smaki. Swoją więc uczyniłam kalafiorową i nie ukrywam to wciąż namiastka tego prawdziwego smaku pizzy. Ale jest duży plus – po zjedzeniu pizzy kalafiorowej nie będziecie mieli tego uczucia ciężkości w żołądku. Lekka, smaczna, ale nie włoska. Coś za coś Składniki na spód o średnicy ok. 26 cm ok. 500 g samych różyczek kalafiora 50 g parmezanu
gutfut
Koktajl z ośmiornicy - caldo de polvo 300będzie nam już potrzebna. Gdy ośmiorniczka stygnie, my w tym czasie przygotujemy pozostałe składniki koktajlu: - kroimy w kostkę cebulę, paprykę i pomidora. - wyciskamy wyciskarce czosnek - szatkujemy kolendrę - mielimy krewetki suszone i orzechy (w tradycyjnym przepisie tego nie spotkacie, to akurat pomysł Brasileiro). Następnie w głębokiej patelni/woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy łyżką drewnianą aby cebulka się
Smaki Brazylii
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 181Idealny na lato obiad, który można przygotować na dwa dni lub zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie
Moja smaczna kuchnia
Cukinia w panierce z suszonych grzybów i otrąb 332cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty